Roll The Dice Top 10 Coöperatieve spellen

Roll The Dice presenteert de top 10 coöperatieve spellen. Spellen waarbij de spelers tegen het spelsysteem spelen. Je speelt samen tegen het spel, soms met een verrader of een spelleider. Niet alle genomineerde spellen vielen helemaal in deze categorie, maar de meeste die in de top 10 terecht zijn gekomen zijn echte coöperatieve spellen.  Op de afgelopen Roll The Dice spellenavond hebben de bezoekers kunnen stemmen uit een selectie van 29 coöperatieve spellen. Deze keer zijn er twintig stemformulieren ingevuld.

De Roll The Dice Top 10 Coöperatieve spellen:

1 Pandemie Laten we ziekte de wereld uit werken.
 2 Het Verboden Eiland Op tijd vertrekken.
 3 Shadows over Camelot En nou maar hopen dat er geen verrader in zit.
 4 Descent: Journeys in the Dark (first edition) Meestal werken de helden samen in het donker.
 5 Terra Samenwerken om dan alleen te winnen.
 6 Ghost Stories Ik wil Wu-Feng zien.
7 Rune Age Dominion in Terrinoth.
 8 In de ban van de Ring Het klassieke coöperatieve spel van Reiner Knizia.
 9 Space Alert Roborally mechanisme onder tijdsdruk inclusief chaos. Wat wil je nog meer?
 10 Panic Station Kannetje, kannetje?

Eenzaam bovenaan staat Pandemie die – rond de tijd van de vogelgriep (of was het een andere epidemie) – bij de gewone bordspelspelers in Nederland de coöperatieve spellen op de kaart heeft gezet. Wat opvalt is dat de stemmers of bijna geen, of bijna alle genomineerde spellen gespeeld hadden. De mensen met vier of minder spellen hadden bijna allemaal Pandemie en Het Verboden Eiland gespeeld. Ik weet niet zeker of dit nu voor of tegen deze spellen spreekt. Wat ook opvalt is dat heel veel mensen Shadows over Camelot gespeeld hebben, ook de weinigspelers. Descent is populair en het spel dat het minst goed in een lijst van coöperatieve spellen thuis past. De laatste vijf spellen in de lijst liggen qua puntenaantal dicht bij elkaar, waarbij het intussen wat verouderde In de ban van de Ring nog redelijk hoog staat. Battlestations en Arkham Horror zijn net niet in de  Top 10 terecht gekomen.

Gemiddeld hadden de stemmers 10 van de 29 (dat is 34%) genomineerde spellen gespeeld. Het maximaal aantal gespeelde spellen, gehaald door mij :D, was 27.