Spiel 2012 – in woord en beeld

Roll The Dice verzamelt zich bij de kassa.

Donderdagochtend, 8 uur, verzamelen in Geldrop vanwaar we met auto naar Essen gaan rijden. Met zessen en de bagage voor vier dagen is wel erg krap gerekend, maar uiteindelijk zit iedereen toch. Nog maar net op weg en het eerste spel wordt al bovengehaald… Bob-it Smash. De huidige high-score staat op net iets meer dan vijftig. Moet haalbaar zijn denkt iedereen. Ik, als chauffeur, heb er wijselijk voor gekozen om maar niet mee te doen. Na iets meer dan een uur, en is een keer geen werken onderweg, komen we aan bij de Messe in Essen. Nog even de auto parkeren en het plezier kan echt beginnen.Bij de kassa de kaartjes halen, ‘dauerkarte’ (vierdagenkaart) natuurlijk. Niet veel later blijkt dat er anderen mensen van Roll The Dice in dezelfde rij staat, en zo zijn we al ineens met een groep van ongeveer vijftien. Iets later doen we ook weer mee aan de jaarlijkse traditie om binnen te geraken. Om een of andere rede lukt het de mensen van de Messe niet om mensen snel binnen te krijgen. Eenmaal binnen vertrekken Bart, ik en mijn ikea-karretje aan een ophaalronde van spellen voor Roll The Dice, maar eerst even een lege doos zoeken om alle spellen in te doen. Niet veel later waren we al opzoek naar een tweede doos. Een eind in de middag waren ook deze twee dozen niet voldoende. Dus zijn we maar even spellen gaan lossen in de auto. De rest van de middag hebben we alvast twee kleine spellen gespeeld, Maffiadollar en Shake Shake Tower, maar natuurlijk ook nog wat opgehaald.

Hoezo druk …

Maffiadollar is een leuk interactief kaartspel, waarbij je als maffiabaas probeert om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Maar je bent niet de enige, dus er zal soms om gevochten moeten worden. Shake Shake Tower is eigenlijk niets meer dan een ronde versie van Blokus 3D, maar dan op een onstabiele ondergrond.

Om 19 uur was de eerste beursdag van Spiel afgelopen, maar mijn voeten vonden dat helemaal niet erg. Nadat we alle spullen op de slaapplaats hadden afgezet, zijn we naar jaarlijkse gewoon met z’n allen naar de Bierstube gegaan. De beste omschrijving van de Bierstube: het is er altijd ongelofelijk druk, gezellig en vooral, je kan er enorm lekker eten. Oh ja, de porties zijn ook enorm. Na de Bierstube, leek het de meeste mensen geen goed plan meer om nog een spel op tafel te leggen. Er stonden namelijk nog drie beursdagen te wachten. Dus zijn we maar wijselijk gaan slapen.

Dag twee weer veel te vroeg wakker, maar daardoor tijd genoeg om te douchen en te ontbijten en ook even rustig buiten te zitten voordat we weer de hele dag in de beurshallen ronddwalen. Het is namelijk niet altijd 20° tijdens Spiel. De auto volgeladen met mensen vertrekken we weer richting de Messe, waar weer een dag vertier geprogrammeerd was. Dit was voor mij een dag dat ik vooral aan mezelf ging denken. Rustig rondkijken wat er nu eigenlijk allemaal te zien is en wat voor moois er was. En dat was er. Eerst even Love Letter gespeeld, volgens mij een hit op Spiel. Zestien kaarten vormen een erg leuk spel van hoogstens vijf minuten. Daarna Smash Up, leuk kaartspel waarin je moet proberen met je volkeren een zo hoog mogelijke score te behalen door basissen te veroveren en andere spelers uit te schakelen. Na nog wat rond kuieren en een broodje zijn we aanbeland bij Big Badaboom. Aangezien we een volgende afspraak hadden staan, hebben we deze maar één rondje gespeeld, waarin zowat iedereen mee ontploft is. Dit spel verdient zeker meer aandacht en heeft een grote fun-factor. Ik zei het al, we hadden een afspraak staan. Dit was bij Kuznia Gier om het spel 1984: Animal Farm te spelen. De uitleg was kort samen te vatten in het woord: waardeloos. Het spel zelf zag er niet slecht uit en als je van hard onderhandelen houdt kan het een leuk spel zijn. Voor mij geen straf dat we maar drie rondjes mochten spelen.

’s Middags moesten we voor Roll The Dice nog even langs Edition du Matagot. De verantwoordelijke was er op donderdag niet. Mijn beste Frans nog maar eens bovengehaald en zo weer wat korting losgepraat. Toch fijn dat ook Frans in mijn talenpakket zat vroeger. Kemet en River Dragons kunnen we nu ook afstrepen. Nog een leuk extraatje, de tekenaar, Piero, van River Dragons was aanwezig op de stand en hij wilde wel even een mooie draak in de deksel tekenen. Het duurde dik tien minuten, maar het was de moeite waard om te wachten. Toeval wil dat er ook net een tafeltje vrij kwam bij River Dragons, dus hebben we deze ook maar gelijk gespeeld. Op het eerste zicht zou je zeggen dat het een kinderspelletje is, maar niets is minder waar. Je moet proberen door stenen en planken te leggen aan de overkant zien te geraken. Maar dat proberen de ander spelers ook en je komt elkaar dus onderweg tegen en dan wordt het lastig. Als laatste die dag zagen we nog een vrij plaatsje bij Escape, van Queen Games. Bij dit dobbelspel moet je proberen met z’n allen binnen de tien minuten te ontsnappen uit een tempel die op instorten staat. Deze tijd wordt ondersteunt met een spannend muziekje op CD, alsof je zelf in een film van Indiana Jones zit. Aangezien we blij waren dat we even konden zitten, hebben dit spel dan ook maar gelijk twee keer gespeeld. Ik heb het spel meteen voor mezelf aangeschaft.

Countdown, Special Ops. Prototype

Hierna zat dag twee er alweer op. We zijn nog even met z’n allen Essen Centrum in getrokken om wat te gaan eten. Wilfred wist een restaurant met een erg leuk concept, Vapiano, zeker eens proberen. Het is een fastfood Italiaans restaurant, maar alles wordt ter plaatsen bereidt. Aangezien het eten best snel op tafel stond hadden we ’s avonds nog tijd genoeg om even een spel te spelen. We hebben dan ook maar gelijk Escape nog eens gespeeld. Hier wordt je wel erg wakker van trouwens. Dus nog maar even een spelletje Bloqs om te kalmeren. Daarna was het weer ruim voorbij bedtijd.

Zaterdag stond er ook weer een mooie preview op het programma. We mochten bij The Game Master het prototype Countdown, Special Ops gaan testen. Bij dit coöperatief spel probeer je gezamenlijk verschillende gijzelaars te redden uit een gebouw. Maar natuurlijk lopen er ook terroristen rond die het je er niet makkelijker op maken. Erg leuk concept, maar er moet volgens mij nog wel wat aan gesleuteld worden. Verder hebben we die middag nog Snowdonia gespeeld. Hierbij moet je helpen aan de bouw van het treinspoor op Snowdown Mountain in Wales. In tegenstelling tot de uitleg van de Poolse dame gisteren, was deze uitleg perfect. Zelfs zo perfect dat er geen vragen meer waren en dat we het spel zo konden spelen. Als laatste hebben we het spel Crude, The Oil Game gespeeld. In eerste instantie niet het spel waar ik voor zou aanschuiven, maar achteraf gezien ben ik erg blij dat Ralf me wist om te praten. Een erg leuk spel. Je hebt boorplaatsen voor olie, raffinaderijen en pompstations. Door middel van dobbelstenen kan je olie verzamelen, deze omzetten naar benzine en zo weer duur verkopen. Maar ook hier ligt de recessie maar een dobbelsteen ver weg en wordt alles plots een stuk minder waard. Dit spel hebben we niet helemaal kunnen uitspelen omdat een vriendelijke dame door de microfoon ons eraan herinnerde dat de beurs voor die dag ging sluiten.

Bij de Griek, best lekker, maar je hebt veel tijd nodig.

Zaterdagavond hebben we ons nog even gewaagd aan een Duitse Griek, of is het een Griekse Duitser? Vorig jaar geen al te beste ervaring, die mensen nemen blijkbaar iets meer tijd dan wij willen. En ook dit jaar, hoewel we in een ander restaurant zaten, was het weer zo ver. De hele avond is dus aan de dinertafel gevuld in plaats van aan de speeltafel.

Zondag, de laatste dag Spiel van 2012. Bart en ik zijn als eerste naar AEG gegaan om daar enkel spellen te proberen. Zo konden we Courtier en Dominare spelen. Beide spellen gebruiken hetzelfde thema en zijn erg mooi afgewerkt. Zondag hebben we nog even de Fairplaylist bekeken om te zien welke spellen niet in de collectie mogen ontbreken. We waren zelf al een heel eind gekomen. De rest van de dag zijn we nog wat spellen gaan shoppen waar mensen ons op gewezen hadden die zeker de moeite waren. Uiteindelijk zijn we met ongeveer vijfenveertig spellen voor Roll The Dice tevreden naar huis gegaan.

Voor alle foto’s die we gemaakt hebben kan je ook deze keer weer op onze fotopagina terecht.

Noteer alvast in de agenda:
Spiel 2013 van donderdag 24 oktober tot en met zondag 27 oktober 2013 in Essen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

6 gedachten aan “Spiel 2012 – in woord en beeld”

  1. Ik zie dat jullie dezelfde ervaring hadden met de speluitleg van 1984: Animal Farm. Wij hadden het ons donderdag later uitleggen, maar dat was ook waardeloos. Ik dacht nog: “Het is de eerste dag en nog vroeg; daar zal het wle een liggen”. Maar blijkbaar niet. Daarnaast was de juffrouw die het ons uitlegde ook nog eens onvriendelijk. Geen succes.

    De andere stands waar we geweest zijn was het wel prima in orde.

  2. het lijkt wel alsof ik wat spellen mis in je review! Ik heb het idee dat ik veel meer heb gespeeld terwijl wel best veel samen hebben gelopen.
    het was een te gekke editie van Spiel Essen! Super gezellig, lekker eten (duurde inderdaad te lang) en een fijns slaapplaats. Ik heb nu alweer zin in volgend jaar!

  3. Pieter volgens mij zijn we op donderdag ochtend vertrokken en niet op de zaterdag!

Reacties zijn gesloten.