Kickstarter

kikcSteeds meer mensen ontdekken Kickstarter als bron van nieuwe bordspellen. Wellicht leuk om eens een kort stukje te schrijven over dit fenomeen dat, na Amerika, ook in het Verenigd Koninkrijk te vinden is.

Wat is Kickstarter?

Kickstarter is een platform waarmee auteurs creatieve projecten proberen te financieren. Dit kunnen auteurs van boeken, kunst of uitvindingen zijn. Als je op Kickstarter kijkt vind je de meest vreemde projecten zoals een Romeo en Juliet poppenkast of handgemaakte theezakjes. Het zijn echter niet alleen kleine projecten. Een project waarbij een bedrijf geld ophaalde om een digitaal horloge in productie te nemen haalde ruim 10 miljoen dollar op. In het totaal heeft Kickstarter al 390 miljoen dollar aan succesvolle projecten binnengehaald. Aardige bedragen dus.

Natuurlijk zijn er ook bordspellen te vinden op Kickstarter. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er een kleine honderd bordspellen te vinden. Veel daarvan zijn RPG-regelsets in verschillende thema’s. Er zijn ook nogal wat miniaturen en miniatuurgames te vinden, samen met ondersteunende zaken zoals matten en terrein. Soms komen er echte eurogames voorbij die leuk klinken.

Hoe werkt zo’n project?

GoCVoor elke project is er een projectpagina. Naast de informatie van de ontwikkelaar is er rechtsboven een overzicht te zien van het bedrag dat tot op dit moment is toegezegd en hoelang het project nog loopt. Op deze projectpagina zal de starter van het project, de ontwikkelaar, het project zo gunstig mogelijk omschrijven. Dit is van belang omdat hij met deze omschrijving zoveel mogelijk investeerders over de streep zal proberen te trekken om hun zuurverdiende geld in zijn project te laten investeren. Op deze pagina vind je dan ook mooie productfoto’s, filmpjes en pledge-goals, waarover later meer. Op deze pagina vind je ook de stretchgoals: het bedrag dat tenminste dient te worden opgehaald om het project doorgang te laten vinden.

Daaronder vind je pledge-levels. Er zijn verschillende bedragen waarvoor je mee kunt doen in een project. Hoe meer je toezegt te zullen investeren, hoe groter de beloning is die je ontvangt voor jouw investering. Deze levels beginnen meestal bij $1 waar je niets anders dan eeuwige dankbaarheid van de projecthouder voor krijgt. Voor bordspellen geldt meestal dat je vanaf een bepaald bedrag het bordspel, al dan niet met behaalde stretchgoals, ontvangt. Of er verzendkosten bij komen staat hier meestal ook in vermeld. Verzendkosten dien je zelf bij je pledge op te tellen, wat vanuit de VS voor een flinke extra kostenpost kan zorgen. Bij hogere pledge-levels worden mooie extra’s weggegeven, al is het aantal deelnemers aan zo’n pledge beperkt. Vaak kun je jouw naam verbinden aan elementen in het spel. Zo kon je bij de uitbreiding van The Manhattan Project een neutronenbom jouw naam van keuze geven. Hoe cool is dat als cadeau voor je huwelijksdag? “Schatje, ik heb een neutronenbom naar je genoemd als teken van de enorme hoeveelheid schade die jij veroorzaakt hebt!” Helaas was deze pledge-level al vergeven…

Terugkomend op de eerder genoemde stretchgoals. Dit zijn extra elementen in het project die vrijkomen zodra er hogere bedragen worden behaald dan de pledge-goal. Bij Hegemonic  is de pledge-goal $30.000. Deze is inmiddels behaald, hetgeen betekent dat het spel uitgebracht gaat worden. Bij de stretchgoals staan genoemd dat bij het binnenhalen van $40.000 er extra spelmateriaal bijkomt en dat er bij $45.000 een betere kwaliteit speelbord mee wordt gestuurd. Bij een erg succesvol project kunnen er door de ontwikkelaar, gedurende de looptijd van de pledge, stretchgoals bij worden gezet. Sommige van deze stretchgoals zijn uniek voor Kickstarter, andere kun je eventueel later terugvinden in het eigenlijke spel dat in de winkel ligt of worden als uitbreiding uitgebracht.

Hoe werkt het om mee te doen?

rivet warsWat je zeker nodig hebt is een creditcard, daarnaast is veel geduld en een beetje durf ook een vereiste. Als eerste dien je jezelf te registreren bij Kickstarter. Zodra je hebt gekeken voor welk bedrag (pledge-level) je meedoet kun je dit bedrag toezeggen (pledge). Tel bij het bedrag van het pledge-level het eventuele bedrag aan verzendkosten of extra’s dat je wilt ontvangen en pledge dit. Vanaf dit moment ben je een backer van dit project. Je creditcard wordt voor het toegezegde bedrag geblokkeerd. Dit gebeurd via Amazon.com. Als je hier al een account hebt kun je die gebruiken. De eigenlijke betaling via je creditcard vindt plaats op het moment dat het project succesvol is afgerond, dat wil zeggen de pledge-goal is behaald. Op dat moment wordt het bedrag afgeschreven, maar heb je nog niets.
Na het behalen van de goals worden bij alle backers de bedragen afgeschreven van de creditcards. Dit duurt even want niet alle creditcards hebben saldo, vooral in de Verenigde Staten, en soms willen de creditcardcompanies eerst navragen bij de eigenaar (jou) of deze betaling wel klopt. Als het innen van de gelden klaar is volgt meestal een survey. Je ontvangt een e-mail waarin naar je informatie wordt gevraagd (adresgegevens en wat je precies wilt hebben voor je pledge). Dan begint het lange wachten op een pakketje uit de Verenigde Staten.

Wat zijn de nadelen en gevaren?

Kickstarter vereist van de projectstarter dat men de risico’s duidelijk benoemt. Dat gebeurt niet altijd even goed. Je bent als het ware een investeerder die geld in een bedrijf investeert. Je loopt dus het risico je investering kwijt te zijn. Hoe beter het bedrijf te boek staat van tevoren, hoe lager dit risico is. Als ze al eerder spellen hebben uitgebracht is dat natuurlijk een groot voordeel. Een ander voordeel is dat Kickstarter in America loopt en er met jou duizenden investeerders zijn die er met hun neuzen bovenop zitten. Er zijn echter enkele projecten bekend die op niets uitliepen, maar reken maar dat die lui rechtszaken aan de broek gekregen hebben.

Een ander groot nadeel van Kickstarter is dat het gericht is op Amerika. De Engelse site is nog niet heel actief. De eerder genoemde verzendkosten, als ze al verzenden naar Europa, zijn daarom vaak nogal hoog. Daarbij komen ook nog eens BTW (21%) en, als de waarde van je zending boven de €150 is, douanerechten. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de TARIC code. Ik weet niet wat die van bordspellen is, die kon ik niet zo snel vinden. Waarschijnlijk 0% of 4,7%, dat is normaal voor speelgoed. Je spelletje uit de Verenigde Staten wordt daarom een heel stuk duurder. Gelukkig hebben sommige producenten uit de Verenigde Staten dit al begrepen en hebben oplossingen hiervoor gezocht. Bij het eerder genoemde Hegemonic kun je kiezen voor ophalen in Essen. Dat scheelt verzendkosten en BTW. Soms verzenden de bedrijven vanuit Europa, dit scheelt ook heel veel.

Conclusie

Ik vind persoonlijk Kickstarter prachtig. Je hebt de kans om mee te helpen aan het op de markt brengen van een nieuw bordspel en krijgt een (wellicht) uniek spel met leuke uitbreidingen. Natuurlijk kun je wachten tot het eventueel op de Europese markt komt. Dat ik wat risico loop neem ik voor lief. Ik geloof in crowdfunding en het positieve effect van duizenden backers op de inzet van de producent. Op dit moment heb ik drie campagnes ‘gebackt’ waarvan er twee afgerond zijn. De laatste, Hegemonic, die loopt nog, dus als je van space-resource spellen houdt…

hegemonic

12 gedachten aan “Kickstarter”

 1. De verzendkosten zijn inderdaad niet leuk meer, als het uit de VS moet komen. Zelf heb ik er eentje lopen nu, en de uitgever is zo vriendelijk/slim geweest om de optie toe te voegen dat je je Kickstarter pakket kunt afhalen op Spiel in Essen. Anders was ik waarschijnlijk niet aan begonnen: het spel zou 45 dollar gaan kosten en de verzendkosten 40 (!) dollar. Bijna net zo veel als het spel zelf. Veel geld om een doosje van A naar B te transporteren.

  Verder vind ik Kickstarter een leuk initiatief, en meestal gaat het prima. En als het eens wat minder soepel loopt…ach, dat maakt het wat charmanter 🙂

 2. Hey Lean,

  Heb je toevallig ook ingeschreven voor Hegemonic? Dat kun je namelijk ook in Essen ophalen.
  Ik heb naast Hegemonic, welke campagne nog loopt, meegedaan aan Guild of Cadwallon en aan Up Front! Alleen het wachten duurt zo lang…..

  1. Nee, niet ingeschreven voor Hegemonic. Het enige waar ik aan meegedaan heb tot nu toe is een uitbreiding voor Sentinels, en dat was nadat ik in Essen het spel al een keer gespeeld had, en dus wist waar ik aan begon. Hegemonic, daar heb ik over zitten te tiwjfelen. Formula E klinkt leuk, maar ik heb al een aantal racespellen, waaronder Royal Turf en Formula De.
   Het wachten vind ik niet zo’n probleem 🙂

 3. @Pieter, die link is wel een goed idee, wellicht kun je een daarbij een link naar dit artikel zetten zodat deze dan gemakkelijk erbij kan worden genomen.

  1. Dat is een al wat ouder topic. Intussen is de BTW al 21% en de inklaringskosten zijn veelal 14 euro. Maar de strekking ervan klopt nog wel.

  2. Nog een link: http://web.archive.org/web/20160111063635/http://douane-info.nl/

   Daar staat alles over omzetbelasting, douanerechten (invoerrechten) en inklaringskosten.
   Heel kort samegevat:
   Geen omzetbelasting onder de 22 Euro, of 45 Euro als het een geschenk is. De omzetbelasting betaal je ook over de verzend- en verzekeringskosten. Het tarief is op dit moment 21%.
   Geen douanerechten onder de 150 Euro. Vanaf 150 Euro komt er 0 – 12% bovenop, afhankelijk in welke categorie het artikel valt. Daarvoor moet je gaan kijken naar de TARIC code. De douanerechten betaal je over EN de omzetbelasting, EN de verzend- en verzekeringskosten.
   Als er omzetbelasting en/of douanerechten betaald moeten worden, dan moeten de adminstratiekosten (=inklaringskosten) daarvoor betaald worden. Op dit moment is dat in de meeste gevallen 14 Euro. Over inklaringskosten hoeft geen omzetbelasting en/of douanerechten betaald te worden.

   TARIC codes zijn hier op te zoeken: http://gebruikstarief.douane.nl/
   Persoonlijk ben ik daar nooit wijs uit geworden.

 4. Ik heb even online contact gehad met de douane … Ook over eventueel meerdere spellen met een totale waarde van ca 200€

  Best samen laten komen ivm inklaringskosten, slechts 1 maal (14€)
  BTW 21%
  Douane rechten, waarschijnlijk 0€ en aders maximaal 2.7%

Reacties zijn gesloten.