Five Fingered Severance

Spelgegevens

Naam spel Five Fingered Severance
Spelbedenker Patrick Leder
Vormgeving Eric Lervold
Uitgever Minion Games
Jaar van uitgave 2011
aantal spelers 2-6 leeftijd 13+ tijdsduur 90 minuten
prijs 34 soort spel hoe ver kun je gaan….

Inleiding

De supermarkt waar je werkt gaat sluiten en iedereen heeft zijn ontslag aangezegd gekregen. Wat rest is om van je laatste werkdag een dag te maken om nooit te vergeten. Waar kun je allemaal mee wegkomen zonder door de chef op staande voet buiten gegooid te worden voordat je daar zelf aan toe bent…

De eerste indruk

De inhoud van de doos, bordfiches en kaartjen ziet er allemaal degelijk uit en ook grafisch ziet het er leuk uit. Verder zijn het spelconcept en het verhaal wel grappig, al betwijfel ik of dertien- of veertienjarigen dit ook zo zullen zien (zie leeftijdsaanduiding) en daarmee missen zo dan ook meteen ook de clou van het spel. De regels zijn wat lastig om door te komen,  echter met wat goede wil en steeds het thema in het achterhoofd houdend lukt het wel om in te zien waar het allemaal toe moet leiden.

De voorbereiding

© Boardgamegeek

Bord op tafel, elke speler een karakterkaart geven (elk karakter heeft een bijzondere eigenschap) en vijf plotkaarten geven (daarmee beïnvloed je als speler hoofdzakelijk de chef). Dan worden de eerste ‘gebeurteniskaarten’ getrokken en op het bord geplaatst. Dan plaatsen de spelers hun speelstuk op het bord en de werkdag kan beginnen.

Spelverloop

De spelers zijn na elkaar aan de beurt. Als eerste plaatst men een nieuwe gebeurteniskaart (als deze op zijn is het spel afgelopen) en voert dan een aantal acties uit. Het doel is om hierbij punten te scoren en dat kan op een aantal manieren. Je kunt spullen stelen uit de winkel, klanten beledigen of ‘je snor drukken’ / ‘lamballen’. Niet alles is daarbij even simpel als het lijkt. Spullen wegnemen is één ding, maar je moet ze ‘veilig stellen’ en in je kastje opbergen voordat ze als punten tellen, waarbij je niet door de baas mag worden betrapt. En ook voor het ‘lamballen’ geldt dat het punten oplevert zolang het goed gaat en je er tijdig mee stopt. De baas loert voortdurend om er een einde aan te maken. Betrapt worden door de baas betekent echter lang niet altijd dat je meteen ontslagen wordt. De baas krijgt genoeg van jou en op deze manier krijg je minpunten. Als je teveel minpunten scoort dan lig je er voortijdig uit. Je hoef dan nog niet verloren te hebben want je kunt altijd nog meer punten hebben dan de andere spelers. Maar je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ je werk doen, wat je dan weer verder afbrengt van dat punt van ontslag.

Tips en opmerkingen

© Boardgamegeek

Lees de regels niet één keer maar twee keer door voordat je begint en bezoek ook meteen de veelgestelde vragen op BoardGameGeek, anders is een eerste spelletje erg lastig spelen. Verder is het spel behoorlijk willekeurig, dus echter speeltips zijn er niet te geven.

Oordeel recensent

Het thema is best grappig en het spelmateriaal is goed uitgevoerd. Maar ik ben er niet zeker van of het ook voor de veelspelers een goed spel is. De spelers besturen veelal de bewegingen van de Chef en welke kaarten en spullen er boven komen is nogal willekeurig. Grappig dus voor een dik uurtje speelplezier, maar na één of twee spelletjes heb je het hier wel mee gehad. En de leeftijd grens zou ik op meer dan zestien zetten. Niet dat het spel zo lastig is hoor, maar als je de humor er niet van inziet en de achter liggende gedachte niet snapt, dan wordt het al snel een simpel spelletje punten verzamelen. Het enige leuk is dan dat je elkaar daarbij flink dwars kunt zitten.

Dit spel werd ons geschonken door Minion Games