Camp Roskilde

Spelgegevens

Naam spel Camp Roskilde
Spelbedenker Morten Jaege
Morten Greis Petersen,
Bo Thomasen
Andreas Lieberoth Wadum
Vormgeving Simon Bukhave
Anders Skovgaard – Petersen
Uitgever Roskilde Festival
Jaar van uitgave 2011
aantal spelers 2-6 leeftijd 12+ tijdsduur 10-30 minuten
prijs 30

Inleiding

Ieder jaar komen er weer zo’n 100.000 mensen af op het Roskilde Festival. Al deze mensen moeten natuurlijk ook ergens overnachten, en dat is precies waar de spelers al op gehoopt hadden. De spelers zijn namelijk eigenaar van een camping en proberen allemaal de coolste camping te hebben.

De eerste indruk

In tegenstelling tot wat op de doos staat is het spel wel degelijk voor twee tot en met zes spelers. De 2-4 spelers die op de doos staat is een misdruk. Op dat kleine foutje na ziet het spel er prima uit. Alle spelersborden en tegels zijn van zeer stevig karton en zijn leuk geïllustreerd.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt een spelersbord (de camping) met negen plaatsen. De tegels met daarop festivalgangers en kampeerbenodigdheden worden geschud en er worden er drie open op tafel gelegd. De rest vormt de trekstapel.

Spelverloop

Beginnend bij de startspeler speelt het spel in beurten. In een beurt wordt eerst de bovenste tegel van de stapel open gedraaid zodat er vier tegels open liggen. Daarna mag een speler een tegel in een camping leggen en de speciale actie (als die er is) van die tegel uitvoeren. Dan is de volgende speler aan de beurt. Het spel eindigt als iemand zijn kamp vol heeft of als de trekstapel op is.

Dit is allemaal vrij standaard, de variatie zit dus ook in de tegels. Elke tegel heeft een gekleurde rand. Dit is de familie waartoe die tegel behoord. Bijvoorbeeld groen zijn de hippies, zwart de gothics, rood de freaks en blauw de snobs. Verder zijn en nog wat kleurloze tegels die als een soort jokers gebruikt kunnen worden. Verder heeft elke tegel in de hoek een puntenaantal staan en aan de vier zijden staat een symbool. Dit symbool geeft aan waar de tegel geplaatst mag worden. Alleen tegels met hetzelfde symbool mogen naast elkaar gelegd worden. Verder hebben de meeste tegels nog een speciale actie, zoals een extra beurt of een tegel uit een ander kamp stelen, enz.

Er zijn twee manieren om het spel te winnen: door diversiteit of door gelijkheid. Als een speler negen verschillende personen in alle verschillende kleuren in zijn kamp heeft liggen, wint hij het spel. Is dit niemand gelukt, dan wordt gekeken naar het best thematische kamp. Het puntenaantal van de tweede grootste familie wordt van de grootste familie afgetrokken. Dit is het puntenaantal van die speler. De speler met de meeste punten wint het spel. In geval van gelijkspel bepaalt de speler die de laatste tegel heeft aangelegd wie er wint. Het is natuurlijk toegestaan om deze speler om te kopen met omhelzingen.

Tips en opmerkingen

Probeer niet alleen je eigen kamp beter te maken, maar ook om andere spelers te zieken. Ook daarvoor zijn er hele leuke tegels. En voor de spelers die iets meer uitdaging willen zijn er een zevental varianten die het spel weer net iets anders maken.

Oordeel recensent

Het spel is op zichzelf niet heel bijzonder, maar gelukkig zorgen de tegels voor voldoende diversiteit wat ervoor zorgt dat het toch leuk is. Het is geen zwaar tactisch denkspel, maar meer een luchtige afsluiter van een gezellige avond. De dosis humor die in het spel verwerkt zit draagt hier ook nog aan bij. Bovendien is het een spel wat snel uit te leggen is en zeer vlot speelt. Al met al is Camp Roskilde een leuke, vlot te spelen afsluiter waar de nodige humor in zit.

Dit spel werd ons geschonken door Roskilde Festival