Zuiderspel 2013 – Themaplein hout: de spellen deel 1

De komende weken gaan we in de aanloop naar Zuiderspel 2013 de spellen die we meenemen naar het themaplein uitlichten. Per keer zullen we vijf spellen in de kijker zetten. Vooral de link naar het thema hout heeft soms wat meer uitleg nodig.

De eerste vijf spellen die we willen voorstellen:

 • agricola-boxfrontAgricola: Bij dit spel ga je als boeren proberen je land zo goed mogelijk proberen te benutten. Met de opbrengst aan gewassen en vee, kan je je boerderij uitbreiden om zo een betere status te krijgen. De speler die kan zorgen dat hij de beste boerderij heeft mag zich tot winnaar van het Agricola uitroepen.
  Link naar het thema hout: Is bij deze niet zo moeilijk, hout is een van de goederen die de boer kan gebruiken om hekken te bouwen. Daarnaast wordt er ook hout gebruikt om de spelonderdelen te maken.
 • EketorpEketorp: Hier zijn alle spelers Vikings en je probeert je eigen stad te beschermen tegen aanvallen van andere Vikings. De stadsmuren die je stad beschermen kunnen gebouwd worden van gras, hout, leem en steen. Natuurlijk ga je zelf ook even bij de buren op bezoek in de hoop dat je hun stad kan plunderen. Wie op het einde van het spel de beste stadsmuur heeft gebouwd, wint het spel.
  Link naar het thema hout: Naast dat de onderdelen gemaakt zijn van hout, is een houten muur ook een deel van de stadsmuur.
 • toc toc woodmanToc Toc Woodman: Toc Toc Woodman is het best te omschrijven als een variant op Jenga. Elk stuk boom bestaat uit een binnenkant en 4 stukken schors. Met een bijl probeer je stukken schors los maken, maar pas op dat je de binnenkant van de boom laat staan. Een stuk schors brengt je één punt op, maar een binnenkant kost je vijf punten. Als de hele boom om ligt ga je punten tellen.
  Link naar het thema hout: Lijkt me duidelijk … het omhakken van een boom. Het vreemde is wel dat het volledige spel uit plastic bestaat.
 • Stenen tijdperk talismanStenen Tijdperk, Talisman: Bij het Stenen Tijdperk gaan we een hele tijd terug in de tijd. Het is een typische worker-placement. Je gaat dus je werkers op het bord inzetten om zo de beste acties te kunnen doen. Het aantal plaatsen is natuurlijk beperkt. Met de opbrengst moet je je werkers kunnen voeden en ga je proberen de beste hutten en werkinstrumenten te kopen. Deze zijn allemaal punten waard. Bij de Talisman, de uitbreiding, komt er ivoor bij, dit wordt vooral gebruikt als joker voor de grondstoffen. Daarnaast komt er ook nog een markt bij om te kunnen handelen.
  Link naar het thema hout: In het Stenen Tijdperk en dus ook in het spel, is hout een van de belangrijke grondstoffen waar de mensen over konden beschikken.

Volgende week volgt een nieuwe reeks met vijf spellen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

2 gedachten aan “Zuiderspel 2013 – Themaplein hout: de spellen deel 1”

  1. Nu kan ik het mezelf makkelijk maken en zeggen dat Stenen Tijdperk en Talisman twee spellen zijn, maar ik zal eerlijk zijn en toegeven dat ik er eentje vergeten ben.
   Volgende keer dus zes spellen!

Reacties zijn gesloten.