Roll The Dice Top 10 Knizia-spellen

Roll The Dice presenteert de Top 10 Knizia-spellen. Dit zijn spellen van de mathematicus en voltijds spellenontwerper Reiner Knizia. Op de afgelopen Roll The Dice spellenavond hebben de bezoekers kunnen stemmen op een selectie van dertig Knizia-spellen. Deze keer zijn er drieëntwintig stemformulieren ingevuld.

De Roll The Dice Top 10 Knizia-spellen:

1 Regenwormen En weer geen worm gegooid 🙁
 2 Taj Mahal Twaalf beurten, zes prijzen
 3 Ra Bieden op z’n simpelst
 4 Lord of the Rings De allereerste co-op
 5 Eufraat en Tigris Te veel heersers in het oude rijk
 6 Lost Cities Keltis, maar dan het kaartspel voor 2
7 Genius “Ingenious!”
 8 Carcassonne: De Burcht Is deze niet van iemand anders? Nee!
 9 Blue Moon Super licht niet verzamelkaartspel
 10 Keltis Lost Cities, maar dan het bordspel voor 4

regenwormen-doosRegenwormen komt er met kop en schouders bovenuit. De andere spellen in de top tien liggen dicht bij elkaar. Regenwormen is een relatief eenvoudig geluksspelletje waarbij je elkaar goed dwars kunt zitten. Het opvallend dat juist zo’n eenvoudig spelletje bovenaan staat terwijl Knizia bekend staat om zijn meer strategische abstracte spellen. Verder wil ik de aandacht vestigen op het spel dat coöperatieve bordspellen bij een groter publiek geïntroduceerd heeft: Lord of the Rings. Nu vinden we het spelsysteem misschien wat verouderd, maar toen het uitkwam in 2000 was het heel vernieuwend. En het heeft er misschien wel voor gezorgd dat er een heleboel nieuwe coöperatieve spellen gemaakt zijn. Amon-Ra, Palazzo en Blue Moon City stonden net niet in de Top 10.

Gemiddeld hadden de stemmers 11 van de 30 (dat is 37%) genomineerde spellen gespeeld. Het maximaal aantal gespeelde spellen was 20. Het lijkt erop dat de spellen van deze auteur toch niet zo populair zijn als velen denken.

 

2 gedachten aan “Roll The Dice Top 10 Knizia-spellen”

  1. Grappig hoor, de keuze past bij jullie clubnaam. In de BGG rankings staat Regenwormen op nr. 32 van de Kniziaspellen.
    Spellenclubs draaien rond de Cult of the New, het zal wel zo zijn dat Kniziaklassiekers (de meeste zijn al 10-15 jaar oud nu) er niet veel gespeeld worden.
    Zelf ben ik nog geen beter coöperatief spel dan In de Ban van de Ring tegengekomen, geen beter biedspel dan Ra, en geen beter bordspel dan Eufraat & Tigris.

Reacties zijn gesloten.