Spielewahnsinn 2014

spielewahnsinnGisteren, zaterdag 17 mei, zijn we met zeven mensen van Roll The Dice naar Spielewahnsinn geweest. Deze spellenbeurs stond al langer op onze radar, maar het was tot voor gisteren nog niet gelukt om er te geraken. Na een gezellige rit van vijf kwartier waren we iets voor 10h00 aangekomen in Herne, the place to be gisteren. Geen lange wachtrijen aan de kassa, geen taferelen zoals in Essen waar de hal overvol stond, … Eenmaal 10h00 mochten we naar binnen. Het viel ons meteen op dat de grootte niet helemaal was wat we verwacht hadden, maar dat mocht de pret niet bederven. Aangezien je met zeven personen niet snel aan één tafel terecht kan kan, hebben we ons na een verkenningsrondje opgesplitst in twee groepjes.

CavernaBart, Wilfred en ik zijn aangeschoven bij Caverna. We hadden er al veel over gehoord, maar nog niet veel mensen die we kennen hadden hem al gespeeld. Voor de mensen die Agricola kennen, zal er weinig nieuws zijn bij dit spel. Je moet proberen om je grot en het bos er omheen zo goed mogelijk proberen in te richten waardoor je punten kan scoren. Ook moet je je dwergen voldoende te eten kunnen geven. Zelf ben ik geen fan van Agricola en juist daarom wilde ik Caverna zeker eens proberen. Het spel speelt in mijn ogen een stuk vlotter dan Agricola, maar haalt een van de grote nadelen van Agricola niet volledig uit het spel. Je blijft maar op zoek naar eten, waardoor je niet of nauwelijks aan echte acties toekomt.

Black Fleet boxNa de broodjes ’s middags en even de benen strekken viel ons Black Fleet op. Het spelbord lag wat los, de kaarten waren wat dun, … maar we wilde deze wel een kans geven. Als eerste kregen we te horen waarom niet alles er piekfijn uitzag. Het was namelijk een prototype dat al klaar was om het publiek kennis te laten maken. Na een korte uitleg door het demo-team van Asmodee waren we nog niet helemaal overtuigd en hadden we het gevoel dat het om een kinderspel ging. Echter na één rondje spelen moesten we onze mening flik bijschaven … er zit heel wat meer in dit spel dan dat we in eerste instantie dachten. Kort samengevat; Je hebt twee schepen, een handelsschip en een piratenschip, daarnaast zijn er nog twee neutrale navy-schepen in het spel. Als je aan de beurt ben speel je een beweeg-kaart uit, daarop staat hoeveel stappen je beide schepen en een neutraal schip mag bewegen. Eventueel kan je deze kaart nog aanvullen met actiekaarten. Je handelsschip probeert goederen van het ene eiland naar het anderen te vervoeren. Je piratenschip gaat deze goederen bij de andere handelsschepen stelen. De navy, op zijn beurt, gaat de piraten weer aanvallen. Als laatste kan je nog permanente voordelen kopen.

DSCN7439Vervolgens hadden we een vrij tafeltje bij Enigma. Bij dit puzzelspel moeten alle spelers gelijktijdig een puzzel oplossen, als dit lukt mogen ze de tegel omdraaien en aan het bestaande speelbord aanleggen en zo “routes” claimen, waarmee punten te verdienen zijn. De vier puzzels die in het spel zitten zijn: een rekenpuzzel, tangram, pipeline en een blokus 3D puzzel.

Het vierde spel voor mij was Airlines Europe. Een typisch aandelenspel. Deze keer eens geen treinen waarmee je speelt en waarvan je de aandelen verzamelt, maar hier gaat het om vliegtuigmaatschappijen. Door te investeren in de maatschappijen zorg je ervoor dat de aandelen meer waard zijn. Natuurlijk moet je dan ook zorgen dat je deze aandelen zelf ook als meeste hebt. Deze remake van Union Pacific (met treinen) speelt erg vlot.

Sultaniya boxAls laatste hebben we nog een Sultaniya gespeeld. Dit spel is nog niet op de markt, maar is al wel in productie. Het spel speelt erg vlot en de regels zijn erg simpel. Elke speler wil zijn paleis zo mooi en zo groot mogelijk bouwen. Als je aan de beurt bent mag je een paleisdeel bouwen, diamanten nemen of een geest inhuren door diamanten te betalen. De geesten zorgen voor wat extra acties. Elke speler heeft een aantal vaste elementen die punten opleveren en ook twee die elk spel anders zijn. Het gaat bij hierbij om een aantal punten per toren, per wachter, per raam, enzovoort.

Inmiddels was het 19h00 voorbij en zijn we in Herne even nog wat gaan eten. Rond 22h00 waren we terug in het Eindhovense. Frank, Renee, Wilfred en ik hebben thuis nog even Brugge op tafel gelegd. Hierna was het echt tijd om onder de wol te kruipen.

Algemeen over de beurs: het was een kleine beurs, maar wel erg gezellig. Alle grote Duitse uitgevers waren er vertegenwoordigd en hadden best wat speelruimte voorzien. Voor koopjes moet je er zeker niet naar toe. Het was er ook erg rustig, maar dit kan ook komen doordat het de eerste mooie dag was na een tijd van regenbuien. Mijn gevoel is dat het een beurs is die ontstaan is door de toernooien die ze daar dit weekend ook organiseren. In de kelder was het volledig ingericht voor de toernooien. Ik heb niet het hele programma bekeken, maar er waren onder andere het Duitse Kampioenschap bordspellen, Carcassonne, Kolonisten van Catan, Mens erger je niet en Memory.

Is het de moeite om er naar toe te gaan? Erg moeilijk om te zeggen. Gezellig was het zeer zeker, best veel nieuws te zien. Als je naar beurzen kijkt die op een vergelijkbare afstand liggen, komt deze wel het meest professioneel over. Die ander beurzen zijn dan Spel (Broechem/Antwerpen) en Ducosim. Mochten er volgend jaar weer mensen naar toe gaan en het past in mijn agenda, ga ik graag weer mee … dus wie weet.

De foto’s staan inmiddels ook online op de gekende plek.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

3 gedachten aan “Spielewahnsinn 2014”

  1. Pieter, ik snap dat het nog erg vroeg was en dat het misschien lastig was om goed op te letten, maar ik vind het bijzonder dat je niet weet wie je medespelers zijn…
    Frank heeft geen Caverna met je gespeeld, dat was ik 😛

  2. Na 2 nachtjes van 5 uur slapen was ik niet meer helder blijkbaar. Het is inmiddels aangepast.

Reacties zijn gesloten.