Camel Up

Spelgegevens

Camel up box

Naam spel Camel Up
Spelbedenker Steffen Bogen
Vormgeving Dennis Lohausen
Uitgever 999 Games
Jaar van uitgave 2014
aantal spelers 2-8 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 25 soort spel Dobbel, gokken, bluffen
gewonnen prijzen Genomineerd “Spiel des Jahres 2014”

Inleiding

Alle spelers bewegen met de vijf kamelen en moeten gokken welke kameel er als eerste aankomt, maar ook de laatste kameel kan geld voor je opbrengen. Tussendoor wordt er ook een aantal keer geteld, dus daar is natuurlijk ook geld te rapen. De speler met het meeste geld mag zich als winnaar uitroepen.

De eerste indruk

Het is even een lastig werkje om de dobbeltoren, in de vorm van een piramide, in elkaar te steken, maar dan heb je ook wat. Dit is erg mooi uitgewerkt. Al het materiaal bestaat uit stevig karton en de kamelen passen mooi op elkaar.

De voorbereiding

Camel up overzichtVia een willekeurige dobbelsteenworp worden de kamelen op een starpositie gezet. Elke speler krijgt een zelfde set kaarten waarop alle kamelen staan. Daarnaast heeft iedereen nog een oase/fata morgana tegel. De vijf dobbelstenen worden in de piramide gedaan en alle kaarten worden op de juiste plaats op het bord gelegd. Hierna kan het spel beginnen.

 

Spelverloop

De spelers zijn om de beurt aan zet en hebben dan de keuze uit de volgende acties:

 • Een kameeltegel nemen.
  Deze zorgen bij een tussentelling dat je geld kan verdienen, of kwijt geraken. Je gaat dus gokken wie op kop staat bij de tussentelling.
 • Een dobbeltegel nemen.
  Neem de piramide, schudt deze en zet hem omgekeerd op tafel. Door op het schuifje te duwen komt er één dobbelsteen uit. Verzet de kameel van de zelfde kleur zoveel stappen als de dobbelsteen aangeeft en wordt deze dobbelsteen op zij gelegd. Als er andere kamelen opstaan, gaan deze gewoon mee. Als er een of meer kamelen onder staan, blijven deze achter. Als er al een of meer kamelen op de tegel staan waar hij aankomt, komt de kameel er op te staan. Op elke tegel kan dus maar één kameel staan, de rest wordt gestapeld.
 • Oasetegel leggen.
  Je kan een oasetegel op het bord leggen, als er een kameel op komt krijg je één geld en gaat die kameel een stap vooruit of achteruit. Als je tegel al op het bordt ligt mag je deze verzetten.
 • Gokken wie gaat winnen/verliezen.
  Je kan een van je handkaarten op het word leggen bij of de winstkant of de verlieskant. Je gaat dus gokken welke kameel wint of verliest. Hoe eerder je gokt, hoe meer geld je krijgt als je het goed hebt. Van elke kameel heb je maar één kaart.

Als alle kamelen een keer gelopen hebben, dus de dobbelactie is vijf keer uitgevoerd, dan volgt er een tussentelling. Elke dobbeltegel is één geld waard. Voor kameeltegels ga je kijken welke kameel vooraan loopt. Als er meerdere gestapeld zijn, loopt de bovenste kameel op kop. De kamelen op de eerste plaats en tweede plaats kunnen geld opleveren. Heb je een kameeltegel, maar loopt die kameel op de derde, vierde of laatste plaats, dan kost je dit één geld. Alle oasetegels, gokkaarten en kamelen blijven waar ze liggen. Alle dobbelstenen gaan terug in de piramide en de dobbeltegels en kameeltegels worden terug op de startpositie gelegd.
Zodra één kameel over de eindstreep komt, volgt er een tussentelling en direct daarna een eindtelling. Voor de eindtelling ga je kijken bij de stapels van eerste en laatste plaats. Wie daar als eerste goed gegokt heeft krijgt acht geld, elke volgende goede gok krijgt wat minder. Elke foute gok kost je één geld. Dit doe je ook voor de laatste plaats.
De speler die het meeste geld heeft, wint het spel.

Tips en opmerkingen

Camel up kamelenWacht even af om te gaan gokken welke kameel wint of verliest, als ze halfweg zijn, heb je daar een beter zicht op. Dit geldt natuurlijk ook voor de laatste plaats.
Durf vooral ook eens een gokje te wagen voor de tussentellingen. Met wat geluk scoor je zo erg goed.

Oordeel recensent

Persoonlijk vind ik het een beetje mager, maar als je wat tijd over hebt op het einde van de dag met een groepje mensen is best leuk om te spelen. Probeer het ook met een wat grotere groep mensen. Kinderen zullen zeker plezier hebben aangezien al het materiaal erg mooi is gemaakt en de tekeningen een beetje karikaturaal zijn. Het mag ook gezegd worden, de “dobbeltoren” is erg origineel. Jammer dat de elastiekjes snel kapot gaan. Al met al een leuk familiespel met kinderen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice