Spiel 2015 voorpret

spielEen groot gedeelte van het plezier van Spiel, voor mij, is de voorpret. In de aanloop naar de grootste bordspelbeurs in Essen lopen er allerlei zaken omtrent spellen waar je aan deel kan nemen. In dit berichtje krijg je een kort overzicht:

 • Al enige tijd is de No-ship action list gestart op BGG
  • Je kan hier spellen verkopen of juist kopen. Als je een spel verkoopt dan geef je een minimumprijs (waarvoor je wil verkopen) en eventueel een BIN (Buy-It-Now) prijs waarvoor iemand het direct kan kopen. De ruimte er tussen is voor anderen om te bieden. Vergeet niet om ook een eindtijd van je auction er bij te zetten. Als je koopt, bedenk dan goed wat je ergens voor wil bieden (het wordt als niet netjes gezien als je je bod moet terugtrekken). En let op op welke dagen de verkoper aanwezig is in Essen voor de overdracht. Als je het subscription systeem van BGG gebruikt dan is het handig om je te subscriben op de items waar je op biedt.
 • De Spiel Math Trade is gestart en je kan nog tot 9 september items toevoegen
  • Ik heb in het verleden een serie artikeltjes geschreven over Math Trades. Dit is wel één van de grootste Math Trades die er is, wat betekent dat iedereen er van uitgaat dat je weet wat je aan het doen bent. Als je daarover twijfelt, kies dan een kleinere om mee te beginnen (bv. die van Spellenspektakel of Spel). Of je je spel liever koopt / verkoopt of ruilt is een kwestie van smaak. Ik heb zelf genoeg spellen waar ik van af wil zodat ik aan beide kan meedoen ;).
 • De Spiel Preview
  • Het aantal nieuwe spellen op Spiel zal wederom groter zijn dan voorgaande jaren. De preview van BGG start met meer spellen dan waar de Gencon preview mee geëindigd is. Voordat je de hallen van de Messe binnenloopt is het prettig om te weten welke spellen je in ieder geval wil bekijken. Om hier een overzicht in te krijgen, zijn er verschillende opties. De bovengenoemde preview is er één. Ik gebruik zelf de Essen Geek Tool maar de ontwikkelaar loopt nog wat achter (De link werkt! Misschien moet je eerst inloggen). En Spielbox maakt altijd een eigen lijst
 • Meedenken van de bordspelcommissie van RTD
  • De bordspeladviescommissie van Roll The Dice kijkt welke spellen interessant kunnen zijn voor de speelotheek van de club. Daarbij willen zij graag input van alle leden en dat kan je geven in de bovengenoemde geeklist.

9 gedachten aan “Spiel 2015 voorpret”

 1. Ik ben vandaag ook weer begonnen met de Essen Geek Tool (gelukkig wat eerder dan vorig jaar) en doe een poging om door de enorme hoeveelheid spellen heen te komen. Voordeel van deze lijst is dat je heel eenvoudig spellen “weg kan klikken”die je niet interessant vind. Voor mij gaan de kinderspellen, heruitgaven en uitbreidingen het eerst van de lijst. Dan de spellen waarvan het thema mij tegen staat en dan pas kijk ik naar de inhoud van de spellen die over blijven. (dat zijn er nog steeds heel veel).
  Vorig jaar had ik slechts 9 spellen op “want” staan (waar ik op de beurs echt naar op zoek ging) en 90 op “like” als zijnde, mogelijk interessant. In de praktijk is er zoveel dat je echt niet alles ziet, maar doordat je een lijst hebt gemaakt herken je veel eerder een spel waar je naar moet kijken of wat je bij voorbaat links kunt laten liggen.

  1. Intussen ben ik ook met de Essen Geek Tool door de lijst van bijna 500 spellen heen aan het gaan. Ik doe hetzelfde. Uitbreidingen van spellen die ik niet heb, 2 speler spellen, kinderspellen. spellen die toch net niet klaar zijn voor Essen en heruitgaven zijn bij mij meteen weg. Helaas geldt dat ook voor de spellen waarvan slechts een ‘preview copy’ voor een aankomende kickstarter aanwezig is. Dat ruimt al aardig op.
   En dan gaat het snel door de lijst heen. Meestal mis ik wel wat spellen die ook leuk zijn, maar die komen vanzelf in de maanden erna bovendrijven. Ik eindig meestal met 1 of 2 ‘must haves’ en een stuk of 10 ‘likes’. Aangezien ik maar 1 dag ga, en mijn medegangers ook lijsten hebben, is het al een flinke uitdaging om die allemaal te bekijken en (misschien) te spelen.

 2. En het bier voor de Italianen niet vergeten dit jaar! Of komt daar nog een apart stukje over? 😀

  1. Haha altijd het hoogtepunt van de donderdag 🙂
   Gelukkig hebben ze dit jaar met Council of Four een spel wat ook daadwerkelijk interessant lijkt 😉

   1. Ik zal binnenkort eens kijken of ik wat interessant bier te pakken krijg ergens.
    Hier in Turnhout hebben ze 5 bieren met speelkaarten, zoals het bier Schuppenaas. Misschien dat ik die eens op de kop tik.

    1. Hier in Eindhoven hebben ze ook ergens een gespecialiseerde bierwinkel. Ik ga daar volgende week eens kijken 🙂

 3. Ik zie dat de RTD Essen lijst op BGG niet meer kan worden aangevuld.
  Is daar een speciale reden voor?

  Jan

  1. Het punt is dat wij geen uitgevers meer gaan aanschrijven, maar nu bedenk ik net dat we ter plaatsen alsnog kunnen kijken. Ik zorg dat deze dadelijk weer open is.

   1. OK. Het is ook altijd leuk te kunnen zien wat andere leden zoal is opgevallen qua nieuwe uitgaven.

Reacties zijn gesloten.