Bucket King 3D

Spelgegevens

doos

Naam spel Bucket King 3D
Spelbedenker Stefan Dorra
Vormgeving Ari Wong
Uitgever Jolly Thinkers
Jaar van uitgave 2014
aantal spelers 2-6 leeftijd 8+ tijdsduur 20 minuten
prijs 25 soort spel kaartspel

Inleiding

In Bucket King 3D probeer je door kaarten uit te spelen de piramides van de andere spelers om te laten vallen. Zodra een speler zijn laatste bekertje verwijdert is het spel afgelopen. De speler die nog de meeste bekertjes in zijn piramide over heeft wint het spel.

De voorbereiding

Er zijn kaarten in 5 verschillende kleuren en elke kleur heeft 2 sets van cijfers 1 tot en met 8. Deze kaarten worden geschud en elke speler krijgt 10 kaarten, de overige kaarten worden op een stapel op tafel gelegd. Daarna krijgt iedere speler 15 bekertjes, 3 van elke kleur, en moet daarmee een piramide bouwen. Er wordt een startspeler bepaald en daarna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Begin van het spel
Begin van het spel
De startspeler speelt een kaart en bepaalt de speelrichting. De volgende speler in die richting mag daarna besluiten om kaarten te spelen of om een bekertje te verwijderen. Er kunnen maximaal 3 kaarten tegelijk gespeeld worden, ze moeten alledrie in dezelfde kleur zijn als de kaart van de startspeler en de totale waarde moet hoger zijn dan de waarde van de startspeler. Als laatste mag je een kaart van de stapel pakken.
Kun of wil je geen kaarten spelen, dan moet je een bekertje van de kleur van de ronde met slechts 1 vinger verwijderen uit je eigen piramide. Alle andere bekertjes die omvallen zijn ook uit het spel. Daarna mag de speler die bekers verwijderd heeft de nieuwe ronde beginnen.

Tips en opmerkingen

De variant voor gevorderden zou ik eigenlijk standaard toevoegen. Met die variant mag je, als je een 1 speelt in de juiste kleur, daar een andere kaart bij spelen van een andere kleur. En daarna mag je aanvullen met 2 kaarten van de stapel in plaats van 1. Voordeel is dat je dus iets flexibeler bent in het spelen van je kaarten.
En het is natuurlijk ook handig om bij het bouwen van je piramide de kleuren waar je weinig kaarten van hebt bovenaan te zetten, zodat niet meteen je hele piramide instort als die kleur snel gespeeld wordt.

Oordeel recensent

Het ziet er uit als een kinderspel, maar dat valt eigenlijk wel mee. Het is een best grappig spelletje wat op het juiste moment van de avond tot best wat hilariteit kan leiden. Het is ten slotte altijd leuk om bij iemand met nog een bijna volle piramide de kaarten zo te spelen dat het bekertje midden onderin verwijderd moet worden. Het zelf bepalen van de speelrichting helpt daar ook bij en zorgt ervoor dat het spel best te pruimen is als luchtige afsluiting van een spellenavond.

Dit spel werd ons geschonken door Jolly Thinkers
Dit spel werd ons geschonken door Jolly Thinkers