Spiel 2015 – een verslag

MesseWoensdagavond 18h30 gedaan met werken. Na de rit huiswaarts even wat gegeten, laatste spullen bijeen pakken en dan, naar Essen. Onderweg in de auto nog de laatste dingen besproken. Rond 21h15 zijn we aangekomen op de slaapplaats waar Raymond en Bart ons al stonden op te wachten. Zij waren die middag al gereden. Na het uitpakken zijn we naar Ruhr Escape gereden, daar stond de escaperoom al klaar voor ons. Na een korte briefing hebben we besloten om een andere kamer daar te doen, en we gingen voor de moeilijkste kamer. 35.53 minuten later stonden we weeral buiten. Blijkbaar hebben we de beste tijd met 4 minuten verbeterd en dat nog wel zonder hints. Nog even posteren voor een foto voor de “wall of fame” en daarna terug. Inmiddels was het wel tijd geworden om ons bed op te zoeken.

Bierstube
Bierstube
’s Morgen de wekker veel te vroeg moeten zetten aangezien we ons aan de ontbijttijden moeten houden, maar zo hadden we tijd genoeg voor de eerste van vier ontbijt-vergaderingen. Oftewel even samenzitten en de plannen voor die dag doornemen. Voor Bart en mij was dit zeer duidelijk en makkelijk. We hadden een lijst uitgevers waar we even langs moesten omdat we daar afspraken mee hadden. Meestal slokt dit het grootste deel van de donderdag op. Rond 15h00 hebben we even de buit die we tot dan hadden naar de auto gebracht om zo wat meer bewegingsvrijheid te hebben om zelf nog wat over de beurs te lopen en al het nieuws te bewonderen. Na even rondlopen kwamen we bij Potion Explosion terecht. Bij de voorbereiding leek ons dit meer een kinderspel, maar inmiddels moeten we onze mening hierover toch wat herzien. Daarna nog een potje Beasty Bar: New Beasts in Town, het is een variant en/of uitbreiding op het gekende Beasty Bar. Hierna was de eerste beursdag afgelopen. ’s Avonds in het restaurant nog een potje Welcome in the Dungeon gedaan. Na de administratie ’s avonds was het weer bedtijd.

Potion Explosion
Potion Explosion
Dag twee; tijdens de ontbijtvergadering even de eerste indrukken van dag één bespreken en daarna vooral veel me-time proberen in te lassen. Bij aankomst in het beursgebouw zijn we gelijk een plaatsje gaan zoeken bij Eggert Spiele. Gelukkige hebben we daar een tafeltje bemachtigd bij bij Porta Nigra, waarbij je moet bouwen aan de stadspoorten. ’s Middags vonden we een tafel bij Queen Games en konden we Liguria spelen. Een typisch Queen spel; simpele regels en erg leuk om te spelen. Later die middag ook nog Flea Market en http://boardgamegeek.com/boardgame/177965/rush-bash. Beide vond ik niet zo denderend. ’s Avonds waren we nog uitgenodigd bij “Morning Family” voor een after party. Hier konden we rustig onder het genot van een hapje en een drankje even bijpraten met de mensen achter de uitgever en ook enkele spelauteurs. Erg leuk om eens mee te maken. Inmiddels was het 20h30 en toch wel echt tijd om terug naar de slaapplaats te gaan. Hier hebben we nog enkele rondjes Council of Four gespeeld. Ook weer zo’n verrassing die ik niet zag aankomen. Aangezien het officieel al de volgende dag werd het ook nu weer tijd om ons bed op te zoeken.

Catan The Big Game
Catan The Big Game
Zaterdag betekend een half uur langer slapen, want we kunnen wat later ontbijten. Op de beurs aangekomen zijn we direct gegaan naar waar we de vrijdag gestopt waren … Morning Family. Hier hebben we een potje Between two Cities en Kumo Hogosha gespeeld. Na wat ronddwalen kwamen we voorbij Bullfrogs. Een snel meerderheden spelletje. Rond 15h30 werden verwacht in hal 4 voor een potje Catan met Klaus Teuber. Oh ja, met ons nog ruim 1000 anderen ook. Het was een recordpoging, grootste potje Catan. Dit record staat nu mede op mijn naam. Na ongeveer een uur spelen was er een winnaar bekend, de winnaar van dit potje is een Nederlander geworden. ’s Avond na het eten nog een potje Between two Cities en daarna afsluiten met twee potjes Codenames.

Zondag, de laatste dag, na het inpakken van de auto en het ontbijt, vertrokken we weer richting de “messe”. Daar kon ik een tafel vinden bij Grand Austria Hotel. Op een of andere manier was dit eerder aan onze aandacht ontglipt. Achteraf gezien ben ik erg blij dat ik hier ben aangeschoven. Later dit dag nog Pitch Fleet, Ekö, Difference en Gloobz gespeeld. Hierna was het tijd om terug huiswaarts te keren. Aangezien de innerlijke mens af en toe ook gevoed moet worden zijn we met een groep onderweg nog gestopt onderweg.

Stand van zaken: Zaterdag
Stand van zaken: Zaterdag
Aan onze leden die de code wisten hebben we buttons uitgedeeld van Roll The Dice met daarbij dat ze “member” zijn. Daarnaast hebben we nog een hoop bevriende uitgevers, auteurs, … ook een soortgelijke button gegevens van maar dan met “Friend” er op. We kregen zowel van onze leden als van zeer veel standhouders hierover positieven reacties. Er werd zelfs gevraagd of wij met een bus daar waren. Erg leuk om dit vanuit verschillende hoeken te horen.

Ik heb weer verschillende foto’s gemaakt, deze zijn te zien op onze fotopagina. Mocht je zelf ook nog leuke foto’s hebben gemaakt, mag je deze doorsturen naar info@rollthedice.nl dan zet ik ze er bij. Als er duidelijk een spel op staat, graag ook vermelden welk spel.

Bij deze ook nog even een bedankje naar alle uitgevers waar we langs mochten komen om onze collectie aan te vullen.

In 2016 mag je donderdag 13 oktober tot en met zondag 16 oktober met een rode pen aanduiden. Dan is het tijd voor de volgende editie van Spiel.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice