Barts Top 10 meest gespeelde spellen van 2015

pandemic-legacy-boxAan het einde van het jaar wordt het weer eens tijd om terug te kijken naar alle spellen die we gespeeld hebben. Een aantal Roll The Dice leden presenteren hun Top 10 meest gespeelde spellen van 2015. Dit is de Top 10 van Bart.

In 2015 heb ik in totaal 332 spellen gespeeld verdeeld over 177 verschillenden. Oktober was met 59 de meest productieve maand. Lang leve Spiel! Door wat gelijke plaatsen is het een top 12 geworden:

 1. Pandemic Legacy 13x – Pandemie vind ik een goed spel. Het legacy deel van Risk Legacy vond ik ook erg gaaf. Dus deze moest wel goed zijn. En dat klopt, ik vind hem heel erg gaaf.
 2. Metropolis 10x – Klein spelletje wat vooral op vakantie veel gespeeld is.
 3. One Night Revolution 7x – Van alle One Night spelletjes vind ik deze dan nog de leukste.
 4. One Night Ultimate Vampire 7x: Eigenlijk vind ik dit soort spelletjes helemaal niet zo leuk. Maar ja, soms moet het maar om de rest van de tafel tevreden te houden. En zo lang duurt het nu ook weer niet.
 5. Star Realms 7x – Vooral leuk voor op vakantie.
 6. Love Letter 6x – Deze vaak gespeeld als afsluiter van spellenavonden. Wanneer er niet meer genoeg tijd was voor een ‘echt’ spel kwam deze geregeld op tafel.
 7. Mysterium 6x – Op Pandemic Legacy na het meest gespeelde ‘echte’ spel. Ik vind deze erg leuk doordat je aan de hand van nietszeggende kaarten moet gaan bepalen wat iemand toch zou kunnen bedoelen. Erg leuk om met mensen te spelen die wat rare hersenkronkels hebben.
 8. One Night Ultimate Werewolf 6x: Nog zo’n One Night geval. Het enige voordeel is dat het maar tien minuutjes duurt. Voor sommige mensen goed chantagemateriaal: “Bart, je mag komen op de spellenavond, maar dan moet je wel One Night spelen.”
 9. Escape: The Curse of the Temple 5x – Blijft grappig en die tien minuten stress zijn ook goed om wakker te worden.
 10. Parfum 5x – Ik had eigenlijk niet door dat ik deze zo vaak gespeeld had dit jaar. Maar ik vind het wel erg leuk. Simpel maar goed, vooral met de mini uitbreiding.
 11. Quarriors! 5x – Zo lang je de doos niet laat vallen is deze best leuk. Zodra de doos valt begin je te vloeken dat het toch wel erg veel dobbelstenen zijn. Dominion met dobbelstenen, maar wel leuk.
 12. Small World Designer Edition 5x – Vooral thuis gespeeld. Dit ding is gewoon té groot, té zwaar en té lomp om ergens mee naartoe te nemen. Maar hij is wel ontzettend gaaf!

Ik heb dit jaar ook geprobeerd bij te houden hoeveel spellen ik nu eigenlijk demo/uitleg in een jaar. Voor dit jaar zijn dit 56 spellen. De lijst is niet helemaal compleet omdat ik onder andere de Roll The Dice dagen vergeten ben. Dit jaar heb ik op Zuiderspel gedemonstreerd voor Queen Games, dus die spellen domineren de lijst. Mijn Top 6 meest gedemoode spellen van 2015:

 1. Escape: The Curse of the Temple 13x
 2. Parfum 7x
 3. Chef Alfredo 3x
 4. Fallen 3x
 5. New York 1901 3x
 6. Push a Monster 3x

De Queens uit de lijst zijn allemaal van Zuiderspel. Fallen is een spel dat ik zelf heb en een paar keer met verschillende mensen heb gespeeld (4x, dus net niet in de gespeelde Top 10) en daar heb uitgelegd. New York 1901 is een keer op de Roll The Dice avond geweest toen Blackrock daar was voor een play to win event. Zoals gezegd niet een complete lijst. Ik ga het proberen dit jaar beter bij te houden en dan maak ik de lijst volgend jaar weer.

Wil je je eigen Top 10 van 2015 doorgeven, stuur deze dan door naar webmaster@rollthedice.nl.

Eén gedachte over “Barts Top 10 meest gespeelde spellen van 2015”

 1. Leuk dat je ook een demo lijstje hebt bijgehouden. Misschien een leuke tip voor meer demo-ers voor komend jaar. En wat betreft Pandemic … tja dat krijg je als je het spel in twee verschillende groepen speelt :-), Vrees dat er dit jaar nog ongeveer een zelfde aantal potjes bij komt…. en daar verheug ik me al op.

Reacties zijn gesloten.