ITTD: Diplomacy

ITTD2016Tijdens International Tabletop Day (op 30 april) zullen we ook een klassieker gaan spelen: Diplomacy.

Dit spel, dat er om bekend staat dat het vriendschappen ruïnieert, is het beste te omschrijven als Risk zonder dobbelstenen. Elke speler vertegenwoordigt één van de 7 Europese grootmachten aan het begin van de negentiende eeuw. Per ronde stuur je je legers op pad om jouw aantal gebieden te vergroten. Echter, doordat alle legers even sterk zijn heb je bondgenoten nodig. Dus je zal de onderhandeling in moeten met de andere spelers. Waarbij het belangrijk is om te weten wanneer je je aan je woord houdt en wanneer de tijd is om de ander in de rug te steken.

Diplomacy is een spel dat wat lastiger op tafel te krijgen is. Dit komt door het thema maar ook door de speelduur. Het heeft een speeltijd tussen de 6 en 8 uur. Daarom hebben we voor iedereen die mee wil doen op 30 april wat extra regels om alles in goede banen te leiden:

  • Zorg dat je de regels van het spel kent! Als je nog nooit gespeeld hebt dan ben je nog steeds welkom maar je moet wel zorgen dat je zelf de regels doorgenomen hebt (via het regelboek, een video, o.i.d.). We gaan geen tijd besteden aan uitleggen.
  • Om orders in te geven maken we gebruik van www.backstabbr.com. Dit betekent dat je moet weten hoe deze site werkt, dat je daar een account hebt en dat je zelf een device (telefoon, tablet, laptop) bij je hebt om orders in te geven. Mocht dit laatste een belemmering zijn, dan hoor ik (Wilfred@RollTheDice.nl) dat graag en dan zal ik kijken wat er mogelijk is.
  • We zullen een strakke tijdsplanning aanhouden. We beginnen om 12:00 uur. De eerste twee rondes duren 30 minuten. Daarna proberen we de rondes steeds korter te laten duren met een minimum van 15 minuten. Op deze manier zouden we uiterlijk rond 18:00 uur klaar moeten zijn.
  • Van te voren inschrijven (via Inschrijven@RollTheDice.nl) is gewenst. Je kan op de dag zelf nog besluiten om mee te doen maar voorinschrijvingen hebben voorrang.
  • De grootmachten worden random toegekend. Ook als we genoeg spelers hebben voor meerdere spellen dan wordt random bepaald aan welke tafel je speelt.

Als je nog steeds niet helemaal overtuigd bent of Diplomacy een spel voor jou is, dan helpt het je wellicht om onze recensie te lezen. Wat ik wel kan toevoegen is dat dit een unieke kans is. Ik heb Diplomacy pas één keer gespeeld en toen heel hard verloren maar desondanks kan ik niet wachten om het nogmaals te spelen.

 

Eén gedachte over “ITTD: Diplomacy”

Reacties zijn gesloten.