Dice City

Spelgegevens

Dice City box

Naam spel Dice City
Spelbedenker Vangelis Bagiartakis
Vormgeving Gong Studios
Uitgever Alderac Entertainment Group
Jaar van uitgave 2015
aantal spelers 1-4 leeftijd 14+ tijdsduur 60 minuten
prijs 40 soort spel Dobbelspel, open deck building

Inleiding

Bij Dice City ga je doormiddel van je dobbelsteenworpen een zo goed mogelijk stad proberen uit te bouwen. Zorg ook voor voldoende verdediging tegen de andere spelers. Elke uitbreiding gaat te koste van een andere uitbreiding of inkomsten.

De eerste indruk

Spelersbord
Spelersbord
We zijn het inmiddels van AEG wel gewend dat alles er erg goed en mooi uitziet. Dat is ook nu weer het geval. Spelregels zijn helder geschreven met voldoende duidelijke voorbeelden en laten weinig ruimte voor interpretatie. De doos zelf is ook weer mooi uitgevoerd.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een eigen speelbord met daarop 30 gebouwen voorgedrukt. Elke rij stelt een kleur dobbelsteen voor en de kolom het getal (links 1, rechts 6). Daarnaast heeft elke speler een setje van vijf dobbelstenen, allemaal verschillende kleuren. Bij aanvang, dobbelt iedereen al zijn dobbelsteen op de juiste plaats, kijken naar kolom en rij.
In het midden komen nieuwe gebouwen, schepen, … open te liggen. Deze kunnen in de loop van het spel verdient worden.
Dice City kan nu beginnen.

Spelverloop

Enkele kaarten
Enkele kaarten
Elke speler is om de beurt aan de beurt. Hierbij neemt hij één dobbelsteen en voert de bijbehorende actie uit, dit kan zijn grondstoffen nemen, aanvallen, punten krijgen, … Ale een speler al zijn dobbelstenen heeft afgehandeld, kan hij nieuwe gebouwen kopen. Deze komen over bestaande gebouwen te liggen, waardoor hun actie niet meer ingezet kan worden. Als laatste dobbelt hij al zijn dobbelstenen en legt ze weer klaar op de juiste plaats, voor de volgende ronde en is de volgende speler aan de beurt.
Dobbelstenen kan je ook inzetten om andere spelers te dwingen een dobbelsteen opnieuw te gooien of om een gebouw te blokkeren.
Het spel eindigt als een speler twee rijen met nieuwe gebouwen heeft liggen of als het laatste schip (puntenkaart) is gekocht.

Tips en opmerkingen

Kijk goed naar wat andere spelers doen, misschien kan je hen makkelijk aanvallen.
Je kan al makkelijk vooruit plannen eenmaal dat je de dobbelstenen geworpen hebt.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons aangeboden door AEG
Dit spel werd ons aangeboden door AEG
Het is een simpel dobbelspel. Interactie is mogelijk, maar deze is minimaal, in de potjes die ik zelf heb gespeeld was deze bijna nihil en speelden de meesten voor hun eigen belang.
Je zit vaak op elkaar te wachten, waardoor de downtime toch best groot is, zeker met vier spelers.
De leeftijdsgrens staat op 14+, maar volgens mij kan je dit met jongere kinderen ook al goed spelen. Ze zullen wel even de uitleg van de gebouwen moeten krijgen, want deze staat er in het Engels op. Aangezien alles open ligt, is dit ook geen onoverkomelijk probleem.
Al bij al is het zeker geen slecht spel, maar bovenstaande punten houden mij wel tegen om het zelf aan te schaffen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice