Spiel 2016 voorpret

spielZodra Gencon is geweest (begin augustus), merk je dat de bordspelwereld zich klaar gaat maken voor Spiel. De uitgevers kondigen aan welke spellen zij gaan presenteren en op BGG starten er verschillende lijsten om spellen te ruilen of te verkopen. Voor mij is dit vergelijkbaar met de vakantie-voorpret. In dit berichtje krijg je van mij een kort overzicht van de dingen die ik in de gaten houd:

 • Collection of lists
  • Alle lijsten op BoardGameGeek.com over Spiel worden (handmatig) verzameld in de Collection of Lists. Veel bezoekers gebruiken BGG om een lijstje te maken van spellen die zij interessant vinden. Tegelijkertijd vind je vooraan in deze collectie officiële lijsten van uitgevers en lijsten met een specifieke doel (zoals de Mule list)
 • Al enige tijd is de No-ship auction list gestart op BGG
  • Je kan hier spellen verkopen of juist kopen. Als je een spel verkoopt dan geef je een minimumprijs (waarvoor je wil verkopen) en eventueel een BIN (Buy-It-Now) prijs waarvoor iemand het direct kan kopen. De ruimte er tussen is voor anderen om te bieden. Vergeet niet om ook een eindtijd van je auction er bij te zetten. Als je koopt, bedenk dan goed wat je ergens voor wil bieden (het wordt als niet netjes gezien als je je bod terugtrekt). En let op op welke dagen de verkoper aanwezig is in Essen voor de overdracht. Als je het subscription systeem van BGG gebruikt dan is het handig om je te subscriben op de items waar je op biedt.
 • Ook de Spiel Math Trade is weer gestart en je kan nog tot 3 september items toevoegen
  • Ik heb in het verleden een serie artikeltjes geschreven over Math Trades. Dit is wel één van de grootste Math Trades die er is, wat betekent dat iedereen er van uitgaat dat je weet wat je aan het doen bent. Als je daarover twijfelt, kies dan een kleinere om mee te beginnen (bv. die van Spellenspektakel of Spel). Of je je spel liever koopt / verkoopt of ruilt is een kwestie van smaak. Vergeet niet dat je alles mee heen en terug naar de auto moet slepen ;).
 • De Spiel Preview
  • Het aantal nieuwe spellen op Spiel zal wederom groter zijn dan voorgaande jaren. De preview van BGG start met meer spellen dan waar de Gencon preview mee geëindigd is. Voordat je de hallen van de Messe binnenloopt is het prettig om te weten welke spellen je in ieder geval wil bekijken. Om hier een overzicht in te krijgen, zijn er verschillende opties. De bovengenoemde preview is er één. Ik gebruik zelf de Essen Geek Tool maar de ontwikkelaar loopt nog wat achter (De link werkt! Misschien moet je eerst inloggen). Zodra daar nieuws over is dan kan je dat hier vinden. En de site Spielbox.de maakt altijd een eigen lijst. Op één of andere manier staan hier altijd weer net een paar andere spellen op dan op de BGG preview.
 • En niet te vergeten: meedenken met de bordspelcommissie van RTD
  • De bordspeladviescommissie van Roll The Dice kijkt welke spellen interessant kunnen zijn voor de speelotheek van onze club. Daarbij willen zij graag input van alle leden en dat kan je geven in de bovengenoemde geeklist. Voel je daarbij vooral niet gehinderd door enige kennis van zaken 😉 .

Eén gedachte over “Spiel 2016 voorpret”

Reacties zijn gesloten.