Kanagawa

Spelgegevens

Naam spel Kanagawa
Spelbedenker Bruno Cathala
Charles Chevalliers
Vormgeving Jade Mosch
Uitgever Iello
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 45 minuten
prijs 25 soort spel Sets verzamelen
gewonnen prijzen 2016 Golden Geek Best Board Game Artwork & Presentation Nominee

Inleiding

Als leerlingschilder wil je een zo mooi mogelijk prent maken. Je moet alle kennis vergaren om dit zo goed mogelijk te doen, maar als je teveel inzet op kennis, is er geen tijd meer om je kennis om te zetten in resultaat.

De eerste indruk

Het is een klein doosje, maar het zit mooi vol. Het enige stukje speelbord is een bamboematje. De speelstukken die gebruikt worden zijn uniek en mooi uitgevoerd. De spelregels zijn duidelijk en na het lezen kan je meteen beginnen spelen. De symbolen staat duidelijk uitgelegd bij elkaar, dus kan je voor het eerst spel er makkelijk bij houden. Kanagawa is taalonafhankelijk.

De voorbereiding

Het bamboematje komt in het midden van de tafel te liggen, daarnaast de trekstapel met kaarten, de bonus fiches, pionnen en de rest van het speelmateriaal. Elke speler krijgt een starttegel. Hierna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Op het bamboematje komen even veel kaarten te liggen als er spelers zijn, om de beurt heb je de keuze om een kolom kaarten te nemen, of te passen. Als nog niet iedereen een kolom kaarten heeft genomen, komen er nieuwe kaarten bij, dit maximaal drie keer. Uiteindelijk heeft iedere speler één, twee of drie kaarten.
Op het moment dat je een kolom kaarten neemt moet je ze meteen aanleggen, dit kan als uitbreiding van je studio of als prent.
Om een prent te kunnen aanleggen heb je verfkwasten en verf nodig, die krijg je door je studio uit te breiden.
Door bepaalde combinaties te hebben, kan je bonuskaarten verdienen, die extra punten opleveren.
Als de trekstapel op is, of als een speler een prent heeft van minimaal elf kaarten, is het spel afgelopen en worden punten geteld. Punten kunnen op de kaarten staan, maar krijg je vooral door een goede prent te maken. Dit doe je door een lang mogelijke reeks kaarten met hetzelfde seizoen aan te leggen. En natuurlijk leveren de bonuskaarten ook punten op.
De speler met de meeste punten wint Kanagawa.

Tips en opmerkingen

Probeer je studio zo efficiënt mogelijk op te bouwen en afhankelijk daarvan de juiste prenten te nemen. Zo kan je het beste de mooiste prent maken.
Neem soms gerust een kolom met maar één kaart. Hoe langer je wacht, hoe minder keuze je hebt en hoe moeilijk het is om je kaarten goed aan te leggen.
Vergeet ook niet op tijd de bonuskaarten te nemen.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door iello.

Kanagawa oogt een simpel luchtig spel, maar eenmaal dat je begint, merk je dat er best veel inzit. Je kan wat langer wachten op de goede kaarten, maar misschien zijn ze dan al weg voordat je nog eens mag kiezen. En hoe zet je de kaarten in, als uitbreiding van de prent of voor je studio … Met een speelduur van ongeveer 45 minuten heb je zeker een mooi kort, maar krachtig spel.
Zelf beleef ik veel plezier aan dit spel. Het spel is ook elke keer anders doordat de kaarten anders komen. Persoonlijk vind ik dat altijd een van de sterke punten van een spel, dat elk potje anders is. Ook het spelmateriaal ziet er erg mooi uit en past helemaal in het thema van het spel.
Het grootste nadeel dat ik zie bij dit spel is het systeem van de kaarten onder de vorige kaar steken. Dit lukt niet altijd even vlot en daardoor geraken de kaarten op zich makkelijk door elkaar.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice