Yokohama

Spelgegevens

Naam spel Yokohama
Spelbedenker Hisashi Hayashi
Vormgeving Adam P. McIver
Ryo Nyamo
Uitgever Tasty Minstrel Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 90 minuten
prijs 45 (Luxe: 90) soort spel Workerplacement
gewonnen prijzen 2017 Jogo do Ano Nominee

Inleiding

Als koopman in de Japanse stad Yokohama probeer je zoe goed mogelijk de producten in te kopen om zo de beste orders te vervullen. Je probeert daarbij ook de handel met het rijke Westen goed in te zetten.

De eerste indruk

Alle materialen zien er goed en degelijk uit. De gewone versie heeft vrij simpel vorm gegeven onderdelen. Daarnaast is er ook een beperkte Deluxefied-oplage geweest die enkel via Kickstarter te koop was. Deze heeft erg mooie spelmaterialen zoals houten grondstoffen, aangepaste werkers, metalen munten, … Hiervoor mocht je wel het dubbele afrekenen aan de kassa! Qua spelverloop is er tussen deze versie geen verschil.
De spelregels zijn erg duidelijk geschreven en goed uitgelegd waardoor je vrijwel direct kan beginnen met spelen.
Op de actiekaarten na is het spel taalonafhankelijk. Een basiskennis Engels is voldoende voor de actiekaarten.

De voorbereiding

Overzicht (luxeversie)
Elke speler krijgt en eigen set werkers en gebouwen. Een deel daarvan komt op een eigen voorraadbordje te liggen. Daarnaast krijg je nog wat geld en wat grondstoffen.
Afhankelijk van het aantal spelers komen verschillende actieborden op het bord te liggen, deze worden in de vorm van een omgekeerde piramide te liggen. De andere borden komen hierboven (of bij een kleinere tafel ernaast ) te liggen. Grondstoffen, geld en andere onderdelen binnen handbereik.
Na het kiezen van een startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Elke ronde heeft dezelfde acties. Beginnend met de startspeler, deze wisselt niet tijdens het spel, voert iedereen al zijn acties uit, waarna de volgende speler aan de beurt is. Als iemand zijn al zijn gebouwen van één soort heeft gezet, of de actiekaarten en orderkaarten kunnen niet meer aangevuld worden, wordt de lopende ronde uitgespeel en is daarna elke speler nog één keer aan de beurt.

Korte beschrijving van een ronde:
Optionele acties uitvoeren:

  • Buitenlandse ambassadeur inzetten, werkt hetzelfde als de eigenpresident inzetten
  • Order vervullen
  • Bonus vervullen

Normale actie uitvoeren:

  • Werkers inzetten
  • President inzetten of verplaatsen
  • Actie van de tegel uitvoeren
  • Bouwen, indien mogelijk
  • Bonusfiche nemen, indien mogelijk
  • Werkers terugnemen

Optionele acties uitvoeren: Zie eerder.

Wat alle acties juist inhouden staat duidelijk in de spelregels beschreven. Waar het vooral omgaat is de actie van de tegels. Hier verzamel je bijvoorbeeld goeder, geld, … of je krijgt extra werkers en gebouwen op hand. Ook het verzamelen van orders en actiekaarten zijn mogelijkheden.

Op het einde van het spel zijn er nog punten te verdienen met meerderheden op verschillende plaatsen. Maar het merendeel van de punten valt te verdienen tijdens het spel.

Tips en opmerkingen

Bij Yokohama kan je je best wel op meerdere punten-acties concentreren, anders is de kans reëel dat je achter loopt.
Zorg dat je altijd voldoende werkers en gebouwen op hand hebt om voldoende acties te kunnen doen. Zo niet kost dit punten.

Oordeel recensent

Detail (luxeversie)
Yokohama heeft in de basis wat weg van de speelstijl van Istanbul. Met dat verschil dat de werkers elke keer vanuit je hand geplaats worden en na het inzetten weer van het bord afgaan. De eerste keren zit er wat down-time in, maar eenmaal dat je bekend bent met het spel wordt dit steeds korter en speelt het erg vlot. Met vier (nieuwe) spelers kan dit soms wat te lang zijn. Tijdens de beurt van een andere speler kan je verder niets doen. Hierdoor is de interactie tussen spelers ook minimaal. Natuurlijk kan je elkaar wel dwarszitten.
Verder is het een erg mooi spel, zeker de Deluxified versie. Of deze versie zijn geld waard is … dat laat ik gaar iedereen voor zichzelf bepalen. Ik ben er in elk geval blij mee!
Het spel zelf is erg overzichtelijk en de gebruikte symbolen zijn erg duidelijk. Ook blijken de spelregel weinig ruimte voor interpretatie over te laten.
Het is een modulair bord, dus dit is elke keer weer anders neer te leggen. Dit vergroot de herspeelbaarheid.
Het enige nadeel dat ik zo direct kan bedenken is de ruimte die het inneemt op tafel. Als je alles open legt zoals het hoort ben je al snel 1m² ruimte kwijt, dus de borrelnootjes en het drinken moeten ergens anders gezet worden.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice