HUNGER: The Show

Spelgegevens

Naam spel HUNGER: The Show
Spelbedenker Pim Thunborg
Vormgeving Robert Adler
Uitgever PHALANX
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-6 leeftijd 7+ tijdsduur 20 minuten
prijs 25 soort spel Set collection, party game, bluf

Inleiding

Je bent met z’n allen op een eiland gedropt voor een nieuwe tv-show, Hunger, en probeert daar doormiddel van het verzamelen van spullen een zo goed mogelijk vlot te bouwen. Daarnaast wil je niet omkomen van de honger dus zal je jezelf ook moeten voorzien van voedsel. De regisseur van programma kijkt natuurlijk ook mee. Mocht je niet genoeg eten hebben lig je uit de show en kan je vanuit de studio meekijken naar de andere deelnemers.

De eerste indruk

Klein doosje met mooie inhoud. Stevige kaarten en de fiches zijn van dik karton gemaakt. De binnenkant van de doos maakt ook deel uit van het spel, dit is het eiland waarop je gedropt bent. De spelregels (Engels) zijn duidelijk geschreven en her en der zitten er leuke voetnoten in, wat het lezen erg plezierig maakt.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een zelfde set kaarten met daarop of de locatie (kamp, strand, bos of berg) of de actie (kippen vangen, fruit plukken, vlot bouwen, stelen of verdedigen). Daarnaast heb je nog een eigen karakterkaart. Als laatste heb je nog een overlevingspakket voedsel.
Op het spelbord, de binnenkant van de doos zijn de vier locaties ook te zien. Daar komt het nodige voedsel en vlotonderdelen te liggen.
Na het kiezen van de startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Alle spelers kiezen gelijktijdig twee kaarten uit hun hand. Eén kaart laat zien waar ze naar toe gaan en op de andere kaart wat ze er gaan doen.
Hierna wordt alles afgewerkt, beginnend bij het kamp, dan het strand en via het bos naar de bergen. Afhankelijk van het aantal spelers zullen niet alle gebieden meedoen!
In het kamp kan enkel gestolen en verdedigd worden.
In de andere gebieden kan je vlotonderdelen vinden, kippen of fruit. En natuurlijk kan hier gestolen en verdedigd worden.
Als je de enige bent die een actie doet, krijg je de volledige opbrengst, ben je met twee spelers die exact dezelfde actie op dezelfde locatie doen, krijg je elk de helft. Als je met drie spelers bent, krijgt niemand van die drie spelers iets.
Als iedereen zijn actie gedaan heeft, moet je kijken of je vier voedsel kan betalen. De voedselfiches die je verzamelt hebben een verschillende waarde. Als je te veel voedsel geeft omdat je niet kan “passen” ben je het restant kwijt.
Als je te weinig voedsel hebt, wordt je door de productie met opgehaald en is het spel over voor je.
Hierna wordt de einde ronde kaart omgedraaid, het kan zijn dat er niets gebeurd, maar het zou zomaar kunnen zijn dat de grondstoffen in een bepaald gebied slinken. In deze stapel kaarten zit ook een “einde spel” kaart. Als deze kaart komt of als er nog maar één speler over is, is het spel afgelopen.
Bij de einde spel kaart ga je kijken wie het beste vlot heeft. Vlotonderdelen zijn er in hout en touwen. Je hebt één hout en één touw nodig om één punt te hebben. Bij gelijkstand kijk je naar het voedsel wat je nog hebt.
Als je de enige overlevende speler bent, heb je sowieso gewonnen.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door PHALANX.
Het is een snel en simpel spel wat je op zich zo op tafel kan leggen. Echter tijdens het spelen bleven we toch vaak met vragen zitten, vooral met zes spelers. En dat gaat het met name om de volgorde van de acties, als bijvoorbeeld alle spelers op een zelfde deel van het eiland komen en er wordt van alles opgepikt, maar ook gestolen en ook verdedigd. Dit zorgt voor vertraging tijdens het spel, wat jammer is.
Verder is het een kort vermakelijk spel.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice