Talo

Spelgegevens

Naam spel Talo
Spelbedenkers Uta Krueger
Bernd Poloczek
Jens-Peter Schliemann
Vormgeving Johann Rüttinger
Uitgever Drei Hasen in der Abendsonne
Jaar van uitgave 2014
aantal spelers 2 – 4 leeftijd 6+ tijdsduur 20 minuten
prijs 45 soort spel Dobbelen & bouwen

Inleiding

Talo is een spel waarbij je gebruik moet maken van je ruimtelijk inzicht om zo snel mogelijk met je pion omhoog te klimmen naar niveau 11. Echter bepaald de dobbelsteen met welke stukken je dit mag doen.

De eerste indruk

De vormgeving en het materiaal is zoals je bij “Drei hase in de avondsonne” verwacht, mooi en degelijk. De doos weegt behoorlijk wat, maar dat is te verklaren omdat het tot de rand toe vol zit met houten stukken. Voor het hout is een nette opbergdoos meegeleverd en de regels zijn duidelijk en bevatten voorbeelden waar nodig.

De voorbereiding

Elke speler kiest een kleur pion en zet deze in het midden van één van de vier kwadranten. De houten stukken worden per lengte gesorteerd op de meegeleverde ondergronden. Daarna wordt een startspeler bepaald en ben je klaar om te beginnen.

Spelverloop

In zijn beurt gooit de speler de 10-zijdige dobbelsteen. Het getal wat hij heeft gegooid bepaald welke stukken hij mag pakken. Hij mag of één stuk pakken van de totale worp of hij mag het getal opdelen en twee stukken pakken. Bijvoorbeeld: één stuk van 7, of twee stukken, één van 3 en één van 4. Daarna mag de speler deze op het bord plaatsen. Dit mag bijna overal, zolang deze maar in balans is/zijn en niet diagonaal wordt gelegd.

Wanneer blokjes op zijn, kunnen deze niet meer gekozen worden. Mocht de worp daardoor helemaal geen blokjes opleveren mag de speler nog twee keer gooien. Heeft de speler daarna nog steeds geen blokjes dan is zijn beurt voorbij.

Tijdens en of na het plaatsen mag de speler zijn pion gaan bewegen. Voorwaarde daarbij zijn dat:

  • Hij alleen over hout mag lopen;
  • Andere spelerstukken de weg blokkeren;
  • De speler geen niveau verschil van meer dan één blokje tegelijk mag overbruggen per stap;
  • De speler niet diagonaal mag lopen.

Na het bouwen geeft de speler de dobbelsteen door en is de volgende speler aan de beurt. Het spel gaat door totdat een speler niveau 11 heeft bereikt of totdat niemand meer blokjes heeft kunnen plaatsen.

Tips en opmerkingen

Zorg dat je niet helemaal alleen gaat bouwen. Dit lijkt in het begin voordeel op te leveren omdat niemand van jou constructie gebruik kan maken. Echter jij kan dit andersom ook niet en zal daar gedurende het spel nadeel van gaan ondervinden.

Oordeel recensent

Talo is een spel wat leuk is om te spelen samen met kinderen of met volwassenen. Het daagt beide uit om hun ruimtelijk inzicht optimaal te benutten. De dobbelsteen zorgt voor net dat beetje geluksfactor die het spel een wat grotere uitdaging maakt. Je moet tenslotte doen met wat je gegooid hebt. Voordeel is dat hij binnen 20 minuten klaar kan zijn en er het volgende weer op tafel kan of snel nog een potje Talo er achteraan.

Eén gedachte over “Talo”

  1. Ook weer in de categorie: Easy to learn, hard to win.
    Leuk “eenvoudig” spel. Het is elke keer weer anders. Ook voor met de kinderen is dit een aanrader.

Reacties zijn gesloten.