Hellas

Spelgegevens

Naam spel Hellas
Spelbedenker Stefan Dorra
Vormgeving Dennis Lohausen
Uitgever White Goblin Games
Jaar van uitgave
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 40 soort spel Worker placement, netwerk bouwen

Inleiding

De Grieken beginnen na jaren strijden met de heropbouw van hun eigen land. Iedereen gaat marmer ontginnen in de vele mijnen om zo nieuwe dorpen en steden op te bouwen. Het marmer wordt ook gebruikt om tempels te bouwen. Helaas zijn de mijnen niet onuitputbaar en voordat je het weet komt er geen nieuwe marmer meer uit de mijnen.

De eerste indruk

Het spelmateriaal ziet er allemaal mooi en stevig uit, kleuren zijn duidelijk. De gebruikte symbolen in het spel spreken eigenlijk voor zich.
De spelregels zijn duidelijk geschreven, op het punt van de sluitende mijnen na. Achteraan de spelregels staat een duidelijk overzicht met belangrijke punten voor de opstelling en ook een overzichtelijke tabel voor de puntentelling.

De voorbereiding

Nadat het spelbord in het midden ligt (dubbelzijdig, afhankelijk van het aantal spelers), nemen de spelers de speelstukken in hun eigen kleur. De scoremarker wordt op de nul gelegd. De twaalf actieblokjes worden gelijkmatig over de spelers verdeeld. Bij twee spelers heb je dus meer acties dn bij vier speler.
Elke speler krijgt tien marmer, marmer is het geld in dit spel, en legt dit achter zijn zichtscherm.
Na het kiezen van de startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Hellas wordt over drie rondes gespeeld. De drie rondes zien er allemaal gelijk uit, echter in de laatste ronde heeft elke speler één actiesteen minder in te zetten.
Om de beurt kiest elke speler een actie uit en dan mag hij deze gelijk uitvoeren. Je bent niet verplicht de gekozen actie uit te voeren. Er zijn twee grote soorten acties, acties die alleen voor de spelers die deze kiest gelden en acties die voor alle spelers van toepassing zijn.
Zonder verder in te gaan op de inhoud van de acties, vermeld ik hieronder de mogelijke acties:

Acties die voor iedereen gelden:

Huis bouwen, huis en/of plein bouwen, paleis bouwen en mijn ontginnen.

Acties enkel voor de speler die deze kies:

Bouwen aan de tempel, standbeeld bouwen en neem drie marmer.
Op deze manier ga je dus eerst dorpen bouwen (huizen en pleinen) die je laat doormiddel van het bouwen van een paleis ombouwt tot een stad. Steden tellen enkel mee voor de eindtelling.
Bij het ontginnen van de mijnen, krijg je marmer, dat je later weer kan inzetten voor de bouw van huizen, pleinen, paleizen en tempels.

Tips en opmerkingen

De mijnwerker die op het bord staat bepaald waar een volgende mijn open gaat, deze blijft ook minstens tot aan de volgende ontginning open, dus hou daar rekening mee.
Soms kan je met één simpel huis een anderen speler erg dwars zitten, maak daar gebruik van, maar let op … als twee honden vechten om een been … dus ook andere spelers profiteren daarvan.
Zoals al gezegd, enkel steden leveren op het einde van het spel punten op, dorpen niet!

Oordeel recensent

Dit spel trok mijn aandacht door de eenvoud en op het eerste zicht mooie vormgeving. Na het leze was me alles duidelijk op een stukje van de nieuwe mijnen na. Dit hebben we een paar keer moeten lezen en bij het spelen werd het pas echt duidelijk. Volgens kon dit beter.
Dan het spel zelf: het is een typisch spel in de categorie: “Easy to play, hard to win”, oftewel met een paar simpele regels hebben ze een erg mooi en toch tactisch spel gemaakt.
Je kan elkaar goed dwars zitten maar mag jezelf daarbij niet vergeten, anders word je bij de puntentelling direct afgestraft. Hierdoor is er voldoende interactie.
Doordat de spelers zelf bepalen waar er nieuwe mijnen open (kunnen) gaan zit er in elk spel voldoende variatie om elke keer weer een nieuw spel te hebben. Het sluiten van de mijnen wordt dan weer bepaald door een deeltje geluk, omdat je niet weet welke mijntegels wanneer getrokken worden.
De speelduur is ook erg aangenaam, met vier spelers ben je binnen het uur klaar. Ik sluit graag aan als dit spel ergens op tafel komt.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice