NMBR 9

Spelgegevens

Naam spel NMBR 9
Spelbedenker Peter Wichmann
Vormgeving Fiore GmbH
Uitgever 999 Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 1-4 (8) leeftijd 8+ tijdsduur 20 minuten
prijs 20 soort spel Tegels aanleggen, puzzel, abstract

Inleiding

Bij dit abstracte spel ga je tegels aanleggen. Hoe hoger de tegels liggen, des te meer punten ze waard zijn. In het spel zitten de getallen 0 ten en met 9, per spelers twee sets.

De eerste indruk

Als het materiaal ziet er degelijk en mooi uit. In de doos is alles zo gemaakt dat het er netjes in past. De spelregels zijn kort maar erg duidelijk.

De voorbereiding

Alle tegels kunnen in de doos blijven zitten. Eén speler neemt de kaarten en schudt deze. Hierna kan het spel meteen beginnen.

Spelverloop

De spelleider neemt de bovenste kaart van de stapel, waarna alle spelers de tegel met dit nummer nemen en voor zich neer leggen. Alle volgende tegels moeten volgens enkele simpele tegels aangelegd worden.
Je moet leggen aangrenzend aan een bestaande tegel.
Als je een tegel op andere tegels legt, moet deze op minsten 2 eerder geplaatste tegels liggen en er mogen geen gaten overbouwd worden. Ook op hoogte moet er aangrenzend gebouwd worden (uitgezonder de eerste tegel op elke verdieping).
Een tegel mag moet met de gekleurde zijde boven liggen, verder mag deze wel gedraaid worden.
Nadat alle spelers twintig tegels hebben aangelegd, worden de punten geteld.
Alle tegels die direct op de tafel liggen zijn nul punten waard, alle tegels op de eerste laag, één keer hun waarde, op de tweede laag, twee keer, enzovoort.
De speler met de meeste punten wint.

Tips en opmerkingen

Let niet op andere spelers, maar speel je eigen spel!
Bij een solospel probeer je je eigen score te verbeteren.
Als je met twee spelers bent, zou je op zich de kaartenstapel ook twee keer kunnen gebruiken, waardoor iedereen vier set tegels kan inzetten. Hierdoor wordt de puntentelling ook gelijk meer aangezien er hoger gebouwd gaat worden.
Wil je met meer dan vier spelers spelen, neem dan meerdere dozen, dit maakt het spel niet langer, aangezien iedereen simultaan speelt.

Oordeel recensent

NMBR 9 is een erg leuk, snel spel.
Het is een erg abstract tegel-aanleg-spel! Dus daar moet je wel van houden.

Met een speelduur van 20 minuten, kan je dus makkelijk enkele potjes spelen of even tussendoor een spelletje spelen. Hierdoor ook ideaal om mensen die niet zo vaak een spel spelen, toch aan de speeltafel te krijgen.

Ik speel deze in ieder geval graag mee als hij op tafel komt.

Tijdens Spiel17 waren er twee mini-uitbreidingen te koop. Hierdoor krijgt elke speler een eigens starttegel en twee kleine tegels. De kleine tegels zijn ideaal om in te zetten om kleine loze ruimtes op te vullen. Dit is een leuke aanvulling, maar zeker geen must.

PS: Bij Roll The Dice hebben we de basis en uitbreidingen twee keer, dus is deze speelbaar tot acht spelers.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice