Majesty: for the Realm

Spelgegevens

Naam spel Majesty: for the Realm
Spelbedenker Marc André
Vormgeving Anne Heidsieck
Uitgever Hans Im Glück
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 7+ tijdsduur 30 minuten
prijs 30 soort spel set collection

Inleiding

De koning is dood, lang leve de koning! De spelers zijn regenten over een (redelijk leeg en kaal) rijk, maar willen graag de nieuwe koning worden. Om tot koning gekroond te worden, zul je echter moeten bewijzen een goed koninkrijk te kunnen leiden. Ze proberen daarom allemaal, met behulp van de onderdanen, het rijkste koninkrijk te bezitten.

De eerste indruk

De spelregels zijn heel duidelijk geschreven en bevatten veel afbeeldingen en voorbeelden. Bovendien is er een apart blaadje waarop de gebouwen uitgelegd staan, zodat je niet constant zit te bladeren.
De gebouwkaarten die iedere speler krijgt, hebben als serie doorlopend artwork en ook de onderdanenkaarten zijn fraai vormgegeven. Het ziet er gewoon keurig uit allemaal.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt dezelfde serie van acht gebouwen, en legt deze op dezelfde zijde. Elk gebouw heeft een A zijde voor het basisspel en een B zijde voor wat meer gevorderde regels. De volgorde waarin de gebouwen liggen staat vast, aangegeven met een getal linksonder op de kaart.
Verder krijgt iedere speler een voorraadkaart voor helpers, met aan het begin van het spel vijf helpers (witte meeples). Als laatste worden de onderdanenkaarten geschud en als dichte trekstapel op tafel gelegd. Er worden zes onderdanen open gedraaid.

Spelverloop

Beginnend bij de startspeler voert steeds iedereen een beurt uit, totdat iedereen in totaal 12 beurten gehad heeft. Dan is het spel afgelopen en volgt nog een kleine eindtelling.
In je beurt pak je een van de openliggende onderdanen. De eerste kaart is gratis, maar als je een kaart verderop uit de rij wil hebben, moet je op elke onderliggende kaart een helper plaatsen. De derde kaart uit de rij kost dus twee helpers.
Pak je een kaart waar helpers op staan, dan mag je deze helpers toevoegen aan je eigen voorraad.

Vervolgens leg je de verkregen kaart aan in je koninkrijk en krijg je hier inkomsten voor. Elke soort onderdaan, hoort bij een eigen gebouw, en levert dus op een eigen manier inkomsten op. Zo geven molenaars bijvoorbeeld 2 goudstukken per molenaar, of leveren wachters 3 goud op voor elk setje van wachter, soldaat en herbergier.

Aan het eind van het spel krijg je nog bonus goudstukken voor elke verschillende soort onderdanen die je hebt, en degene met de meesten per soort onderdanen krijgt ook nog een bonus.
De rijkste speler wint het spel en wordt gekroond tot nieuwe koning.

Oordeel recensent

Wat betreft spelprincipe is Majesty heel simpel. Je pakt en kaart en voert de bijbehorende inkomstenactie uit. Enige ‘lastige’ regels in het spel zijn de verschillende eigenschappen van de onderdanen. De B kanten zijn dan nog een beetje uitdagend, maar vooral op de A kant zijn alle gebouwen zeer eenvoudig. Hierdoor is het spel snel uit te leggen en vlot te spelen.

Er zit een klein pestelement in (soldaten kunnen onderdanen bij andere spelers verwonden) en er zijn mogelijkheden om ook in de beurten van andere spelers inkomsten te krijgen, dus je bent zeker niet alleen voor jezelf aan het spelen. Bovendien is het belangrijk de andere spelers in de gaten te houden als ze op een sterke combinatie aan het spelen zijn. Het is altijd leuk om dan net die sterke kaart voor hun neus weg te kopen.

Dit spel werd ons geschonken door Hans im Glück.

Ik zou wel iedereen aanraden om, zeker na de eerste keer spelen, de B kant van de kaarten te gebruiken. Daar zijn de inkomsten iets meer afhankelijk van de andere kaarten in je rijk, waardoor er iets meer tactiek in je keuzes zit. Er is dan net iets meer uitdaging om op de juiste momenten de juiste kaarten te bemachtigen.

3 gedachten aan “Majesty: for the Realm”

  1. De wachters geven geld voor elke wachter, soldaat en herbergier en niet per setje.

    1. Klopt, daar kwam ik later ook achter. Ondertussen de laatste keren wel goed gespeeld 😉

  2. Ik leg deze erg graag op tafel, makkelijk uit te leggen, ook voor spelers die iets minder vaak een spel spelen.
    Zelf geef ik wel de voorkeur aan de B-zijde van de kaarten.

Reacties zijn gesloten.