UK Games Expo – Verslag van Pieter

In het weekend van 1 tot en met 3 juni zijn we met zes mensen van Roll The Dice naar de UK Games Expo geweest. Dit is dé spellenbeurs van Engeland. Met een vertegenwoordiging van zowat alle Engelse uitgevers, maar ook verschillende buitenlands uitgevers. In 2017 trok deze beurs zo’n 32000 bezoekers. Naast bord- en kaartspellen is er ook veel aandacht voor Roll Playing Games en hebben ze een uitgebreid programma aan shows en toernooien.
De voltallige bordspelcommissie was aanwezig en we hebben elk een eigen verslag gemaakt van zowel de beurs als de hele trip.
Hierbij het verslag van Pieter.

Nog even en we mogen mee.
Donderdag 31 mei, de wekker gaat veel te vroeg, maar voor en keer is dat niet zo erg. Rond 6.00 uur in de ochtend vertrekken we, Renee, Frank, Jerry en ik, richting het Franse Calais. Op een kleine file na in Antwerpen gaat de reis voorspoedig. Onderweg komt er al wel een bericht binnen dat de boot 60 tot 90 minuten vertraging heeft vanwege het slechte weer. Geen probleem, denken we, dat zien we daar wel.
Om 10.45 uur komen we aan in Calais, eigenlijk veel te vroeg, en al zeker met de vertragingen, maar we krijgen te horen dat we om 12.00 uur aan boord mogen gaan. Toch nog een half uur eerder dan onze eigenlijke tijd. Na 90 minuten varen komen we om 12.30 uur aan in Dover. Lang leve het tijdsverschil.
Deel drie van de reis verliep iets minder vlot. Eerst even wennen aan het links rijden, maar aangezien iedereen dat daar doet, valt dat best mee. Maar zij dachten dat de werken in Duitsland erg waren … in Engeland kunnen ze er ook wat van. Uiteindelijk waren we om 18.00 uur ij het juiste hotel ingecheckt. Vijf minuten eerder bijna bij een ander hotel van dezelfde keten, oeps.
Gelijk na het inchecken zijn we naar The NEC gereden, dit is “the place to be” voor de komende dagen. Bart was, ook met de nodige vertraging, inmiddels ook al aangekomen vanuit Frankfurt. De persvoorstelling hebben we door alle vertragingen jammer genoeg aan ons voorbij moeten laten gaan. Inmiddels kregen we berichten vanuit Amsterdam dat Wilfred daar nog steeds stond te wachten tot zijn vlucht zou vertrekken. Iets met het Engelse weer.
Op de beurs kon ik alvast mijn spellen voor de verkoop inleveren. Ik had een kleine 20 spellen bij waarvan uiteindelijk zowat de helft verkocht is. Je moet tien procent laten vallen voor de organisatie.

Om 21.30 worden verwacht bij Clue HQ voor een escaperoom. Met één man minder gaan we die kant op in de hoop dat het ons lukt om te ontsnappen binnen een uur tijd. En jawel, met nog net geen drie minuten op de klok zijn we uit ons piratenavontuur ontsnapt.
Inmiddels is er ook goed nieuws vanuit Amsterdam, Wilfred is onderweg. Op Birmingham station hebben we afgesproken en na het oppikken rijden we direct naar het hotel. Inmiddels is het al bijna middernacht en echt wel tijd om ons bed op te zoeken.

Na een stevig Engels ontbijt gaan we deze keer voor de eerste echte beursdag terug naar The NEC. Bij de parking valt het op dat het niet al te druk is en we kunnen vrijwel meteen de parking op. Kleine tien minuutjes later staan we voor de hallen en gaan we naar binnen. De kaarten hadden we de dag ervoor al opgehaald en dat was een verstandige keuze gezien de drukte bij de ticketbalie. De beurs zelf is zeer professioneel opgezet met mooie wanden en ook de uitgevers hebben hun best gedaan om hun stand goed in te richten. Alle grote Engelse uitgevers zijn aanwezig, maar ook heel wat niet-Engelse uitgevers hebben hun weg naar Birmingham gevonden, zoals Queen Games, CGE, Pegasus Spiele en dan ook de Vlaamse vrienden van The Game Brewer en natuurlijk niet te vergeten de Nederlandse Uitgever Black Box Adventurers.
Na een eerste rondje over de beurs is het dan toch wel tijd om wat spellen te spelen. Het valt ons gelijk op dat, ondanks dat het gezellig druk is, er best veel mogelijkheden zijn om bij de uitgevers een spel te spelen. Daarnaast hebben ze een 2500 plaatsen voor “open gaming” voorzien. Hier kan je dus je net gekochte spellen alvast eens uitproberen of je leent een spel uit de bibliotheek.
Er zijn genoeg winkels, maar echte koopjes waren er niet of nauwelijks. Ook de prijzen zijn erg te vergelijken met de prijzen hier. De Europese uitgevers zijn daar vaak een tien procent duurder, dit komt door de wisselkoers. Dus iets wat hier 25 euro kost, kost daar 25 pond (ca. 27.50 euro).

Later in dit verslag ga ik wat meer in over mijn gespeelde spellen.
Zaterdag en zondag waren redelijk vergelijkbaar, waarbij wel opviel dat het op zaterdag duidelijk drukker was op de beurs, maar toch nog steeds veel ruimte om te spelen.

Er zijn zo van die momenten …
’s Avonds hadden verder weinig extra plannen. Vrijdag hebben we nog even wat gedronken in de bar van het hotel. Op zaterdag zijn we Birmingham in gegaan om wat te eten, na de heerlijke hamburger was het tijd voor een toetje, maar de kaart van het restaurant kon ons niet overhalen om daar iets te bestellen. Wilfred haalde even Google er bij en die kwam met een toetjesrestaurant op vijf minuten lopen. Dus dat zou worden. Hoe dichter bij we kwamen, hoe minder vertrouwen dat we hadden in een goede afloop. De buurt werd er niet beter op, zullen we maar zeggen. Maar tussen twee braakliggende terreinen was er dan een modern toetjesrestaurant. En inderdaad alleen maar toetjes op de kaart. Iedereen had zijn keuze gemaakt, al snel bleek dat we eigenlijk niet te veel hadden mogen eten, of beter gezegd niets. We hebben allemaal ons uiterste best gedaan en alles is opgeraakt, van de pannenkoek die ik had, tot de “giant” van Bart.

Zondag hebben we na het sluiten van de beurs afscheid genomen van Bart en Wilfred. Zij gingen weer met het vliegtuig naar huis en aangezien de luchthaven van Birmingham naast het beursgebouw lag, moesten ze niet mee terug. Wij zijn die middag nog naar het Afternoon Gaming Event in Birmingham geweest. Dit viel eigenlijk een beetje tegen, we werden wel welkom geheten, maar verder ook aan ons lot overgelaten, dus we hadden evengoed in het hotel nog een spel kunnen doen. Nog even wat gegeten in de stad en dan ons bed weer opzoeken want maandag zat het er weeral op.

Maandagochtend nog even ontbeten en dan weer naar huis. Nu was het net andersom, in Engeland reed alles vlot, maar eenmaal terug op het vaste land, bleek dat Antwerpen een probleem zou vormen. Uiteindelijk waren we rond 20.00 thuis.

The NEC
Al bij al een zeer geslaagd verlengd weekend. Wil ik volgend jaar terug? Zeker, maar het moet ook allemaal haalbaar zijn met vakantiedagen enzo, want Birmingham ligt niet om de hoek, zoals Essen. Aangezien je de beurs eigenlijk ook goed op één of anderhalve dag kan doen, is het misschien ook een optie om me volgend jaar ook ergens nuttig in te zetten en me op te geven als vrijwilliger. De data: 31 mei tot en met 2 juni 2019 staan al wel in de agenda.

Meer informatie over de beurs vind je op www.UKGamesExpo.co.uk.

Mijn gespeelde spellen


Vrijdag


Wordsy
Bij dit snelle woordspel moet je een woord maken dat het meeste punten oplevert. Dus niet zo zeer een lang woord. Een reeks random opengedraaide letters leveren punten op. Daarnaast zijn er nog bonussen te verdienen.
Een grappig snel spel. Op zich kan het ook in het Nederlands gespeeld worden, maar door het samenvoegen van woorden tot één woord in het Nederlands, verliest dit spel veel van zijn kracht.

Ticket to Ride: New York

Ticket to Ride: New York
Hij was al even aangekondigd en komt pas later dit jaar op de markt, maar Days of Wonder had toch al een paar exemplaren naar Birmingham laten komen zodat men er al kennis mee kan maken. Deze keer geen treintjes, maar taxi’s die je door de straten van Manhattan moet sturen langs de bekende monumenten. Niet alleen de routes leveren punten op, maar ook de monumenten die je bezoekt, ook al staan ze niet op je routekaarten. Verder is het eigenlijk een korte en snelle variant van het bekende bordspel, op 20 minuten is een potje gedaan. Ook is het bord een stuk kleiner, waardoor alles in een kleinere doos past. Dit is ook weer terug te zien in de prijs van ca. € 20,00

Go nuts for Donuts
Deze past perfect in de categorie snelle spellen die altijd even tussendoor kunnen. Er komen een aantal donut kaarten open te liggen en iedereen kiest geheim welke donut hij graag wil hebben. Hebben meerdere personen voor dezelfde donut gekozen, gaat deze uit het spel. Iedereen die alleen voor een bepaalde donut heeft gekozen mag deze aan zijn collectie toevoegen. Elke donutsoort heeft zo zijn eigen kenmerken en punten.
In het genre van Sushi Go zit deze.
Ik dacht dat deze ook bij White Goblin Games gaat uitkomen.

Manhattan

Manhatten (2018)
Een oud spel in een nieuw jasje. Midden jaren 90 is dit spel uitgekomen. Nu wordt deze via de Asmodee groep verdeeld.
Iedere speler zit aan een andere kant van speelbord. Op je kaarten staat waar je een deel van een wolkenkrabber mag plaatsen, de kaart zelf mag je niet draaien. Als je een deel bouwt, moeten jouw delen van die wolkenkrabber gelijk of hoger zijn dan van de andere spelers. Door dat je delen van waarde één, twee, drie of vier hebt, moet je dus alles tactisch in gaan zetten. Op het einde van elke ronde ga je een telling doen op basis van meerderheden. Na vier rondes is er een winnaar bekend.

War of the Buttons

War of the Buttons
Een bordspel gebaseerd op een boek van begin jaren ’20, La guerre des bouttons” . Jongeren speelden buiten gingen uitdagingen aan met elkaar en de winnaar kreeg een knoop van de kleding van de verliezer.
Bij dit nieuwe spel van ADC Blackfire ga je werkers inzetten om zo knopen, het geld in dit spel, te verdienen. Hiermee kan je sterren verdienen of een hut bouwen. Als op het einde van een ronde een speler de zes delen van zijn hut heeft gebouwd of zes sterren heeft, wint hij het spel. Als meerdere spelers dit bereiken in dezelfde ronde, gaan alle spelers hun punten tellen, volgens een tabel en dan wint de speler met de meeste punten. En dit is niet vanzelfsprekend dat dat een van de spelers is die het spel heeft uitgemaakt.
Dit laatste geeft een erg leuke twist in het spel. Aangezien ADC Blackfire een Duitse uitgever is, verwacht ik dat ze met dit spel groots gaan uitpakken tijdens Spiel. Voor mij eentje om toch in de gate te houden dit najaar.

Zaterdag


Rain & Fog (werktitel) – prototype
Fog & Rain
Op zaterdagochtend liepen we voorbij de stand van Playtest UK. Een groep waar spelbedenkers zich kunnen bij aansluiten om zo gezamenlijk hun nieuwe ideeën te kunnenlaten testen.
We zagen een lege tafel bij “Rain & Fog” (regen en mist).
Bij dit spel ga je proberen de patronen op je kaarten te maken met kaarten die voor je liggen. Iedereen heeft drie kaarten voor zich liggen en in je mag in je beurt een kaart wisselen met je overbuur of een van de driekaarten naar links (of rechts) doorgeven. Hierdoor krijg je ook een nieuwe kaart van je rechter (of linker) buur. Deze kaarten liggen open, dus je ziet wat er aankomt. In het midden ligt een regen/mist steen. Deze mag je ook omdraaien, hierdoor moet je ook je opdrachtenkaarten omdraaien. Op de boven- en onderzijde staan namelijk andere opdrachten.
Ook tijdens de beurt van een andere speler kan het zijn, dat je je opdracht vervult. Deze mag je dan ook meteen inleveren. Als je als eerste je opdrachten vervult hebt, heb je gewonnen.
Bij dit spel werd er na het spelen ook een evaluatie gevraagd, dus dit hebben we niet nagelaten. Het spel zelf zat al best goed in elkaar en op wat lay-out technische zaken moest er nog wel wat veranderd worden. Ook het thema kwam helemaal niet naar voor en hebben we wat ideetjes gegeven.
De volgende dag kwam ik de beste man tegen en hij sprak me meteen aan … Hij bleek zowat de hele nacht bezig geweest te zijn om het aan te passen. In plaats van het abstracte spel eerst, is er nu duidelijk een thema in terug te vinden door er monsters van te maken.
Erg fijn om te horen dat er wat met de commentaar gedaan wordt.

Pioneer Days

Pioneer Days
Bij dit spel van TMG ga je terug naar het wilde westen.
Per ronde wordt er één dobbelsteen meer dan het aantal spelers uit de zak getrokken, gedobbeld en klaar gelegd. Elke speler kiest een dobbelsteen uit en voert dan de bijbehorende actie uit. De overgebleven dobbelsteen bepaald dan welke ramp weer een stapje dichter bij komt, of gebeurd.
Je gaat proberen goederen, goed, vee en voorwerpen te verzamelen die je meer opbrengst geven, maar je ook beschermen tegen rampen. Bij een telling moet je ook je mensen te eten geven, of ze vertrekken. Dan wordt er gekeken wie er het beste voor staat en zo worden favor-punten uitgedeeld. Dit zijn ook gelijk overwinningspunten.
Voor mij ook weer eentje die ik zeker tijdens Spiel nog eens wil spelen.

Dice Fishing: Roll and Catch
Rond de middag kwamen we voorbij de stand van Taiwan Boargame Design (TBD) waar een Nederlander ons meteen aansprak. Gert-Jan was op zaterdag aan het helpen bij TBD, dus nu kon hij ook eens een spel in Nederlands uitleggen.
We schoven aan bij Dice Fishing: Roll and Catch. Bij dit spel is het de bedoeling om vis(kaarten) te krijgen. Hier staat een waarde op om hem te kunnen binnenhalen en vishaken (punten).
Als een kaart wordt omgedraaid, kiest iedereen een aantal bobbelstenen uit zijn hand waarmee hij denkt deze kaart wel te kunnen halen. Elke speler heeft vijf D6 dobbelstenen, een D10 en een D20 dobbesteen. Deze laatste twee kunnen ingezet worden als de gedobbelde waarde of als aanpassing voor een D6, dit moet je bepalen voordat je dobbelt. De speler die het laagste inzet, het minste D6 dobbelstenen, mag als eerste proberen. Op de kaart staat soms ook een voorwaarden, bijvoorbeeld er moet één dobbelsteen met een exacte waarde van vier bij zitten.

Fruit Ninja: Combo Party

Fruit Ninja
Fruit Ninja is een nieuw spel van Lucky Duck Games. Je gaat proberen een fruit smoothie te maken. Deze moet bestaan uit één soort fruit of alleen maar verschillende soorten. Alle spelers kiezen uit hun hand een stuk fruit en leggen dit gesloten op tafel. Deze kaarten worden gelijktijdig omgedraaid. Zijn er twee of meer mensen met hetzelfde soort fruit, moeten ze zo snel mogelijk de totem pakken. De speler die de totem pakt, mag zijn stuk fruit in zijn smoothie doen.
Je kan er voor kiezen om je smoothie te waarderen. Hoe meer kaarten, hoe meer punten.
Leuk, snel spel. Ideaal om een avondje mee af te sluiten of op vakantie, met de kinderen.

Jetpack Joyride
Bij dezelfde uitgever lag ook Jetpack Joyrider te wachten om gespeeld te worden. Dit spel is gebaseerd op het gelijknamige videospel. Hierbij moet je proberen, door middel van tetris-achtige blokjes, van de linker kant van je speelbord naar de rechterkant te komen. Je moet hierbij opletten voor lazerstralen en andere voorwerpen die in de weg staan. Daarnaast zijn er elke ronde nog een drietal opdrachten die extra punten opleveren, als je er aan voldoet.
Het spel wordt door alle spelers tegelijk gespeeld en de blokjes liggen in het midden van de tafel, dus je moet snel zijn om zo de beste blokjes te pakken te krijgen.
Niet helemaal mijn type spel, maar om zo eens een keer te spelen is het helemaal niet verkeerd.

Vikings gone Wild

Vikings gone Wild
Toen viel ons oog op Vinings gone Wild, ook weer bij Luck Duck Games. Dit spel is een succesvolle Kickstarter uit 2017 en heeft inmiddels ook al wat uitbreidingen.
Gezien de korte tijd die er nog restte voor deze beursdag, wisten we dat we het spel niet konden uitspelen. De uitleg van de behulpzame Pool was erg snel, bondig (en achteraf gezien) erg volledig. Dus ideaal om nog zo veel mogelijk te spelen om een goede indruk te krijgen.
Vikings gone Wild is een deckbuilder (Dominion, Trains, …) maar waarbij de nadruk ook erg op de punten ligt, het gaat tenslotte om de winst en dat zijn de punten die je tijdens het spel verdient. Gezien de duur van het spel, 60 minuten, heb je niet veel tijd om het perfecte deck te maken, dus hou daar rekening mee.
Dit is een erg leuk familiespel met toch voldoende diepgang. Voordeel is ook dat er geen kaarten zijn die je deck gaan vervuilen, en je dus beperken later in het spel.
We hebben na een gesprekje met de uitgever ook een exemplaar meegekregen, samen met een uitbreiding, dus binnenkort is de recensie te lezen op onze site.

Century: Eastern Wonders
‘s Avonds in het hotel nog even mijn eigen aankoop getest. Dit is het tweede deel in de trilogie van de Centrury-reeks. Deze keer geen kaarten, maar boten en eilanden om je goederen te krijgen, te ruilen en weer te verkopen.
Deze is ook te combineren met Century: De specerijenroute, maar aangezien dat ik deze niet mee had, hebben we dus enkel Eastern Wonders los gespeeld.
Ook dit is weer een vermakelijk spel. En past perfect in het rijtje van spellen zoals Majesty, Splendor, …

Zondag


Cobra Paw
Als eerste stopten we bij Asmodee en zagen we een vrije tafel bij Cobra Paw, achteraf gezien begrijp ik ook goed waarom.
Er liggen allemaal dubbele tegels op tafel met twee symbolen. Iemand dobbelt en ter eerste probeer je deze tegel te pakken, waar hij ook ligt, in het midden van de tafel of bij een speler. Zodra alle tegels uit het midden genomen zijn, ga je kijken wie de meeste tegels heeft en die wint het spel.

Athens – prototype

Athens
Iets verder zagen we vier vrije tafels met allemaal hetzelfde spel van de Koreaanse makers Sungwoo Hyun en Minwoo Hyun. Het waren best veel kaarten en mooi vormgegeven. Dus we gingen zitten gaven dit spel een kans. Na een uitleg van een van de makers, en een samenvatting door Wilfred, zijn we begonnen. De eerst twee a drie rondjes gingen moeizaam omdat we allemaal nog niet helemaal doorhadden waar we mee bezig waren, maar gaandeweg het spel werd alles een stuk duidelijker.
Je krijgt elke ronde een grondstofkaart, in een volgende fase kan je dan door middel van een dobbelsteenworp en/of verzamelde fiches, die als geld fungeren in het spel, actiekaarten kopen en uitvoeren. Hierdoor krijg je meteen punten of grondstoffen die je later kan opwaarderen of inzetten als punten.
De man in kwestie was erg blij dat we zijn spel een kans gaven en zag dat we alle drie hetzelfde logo op ons shirt hadden. Na een kort gesprekje mochten we een exemplaar (prototype) meenemen zodat we een recensie konden schrijven. Dit spel staat op de planning voor Spiel dit najaar en we hebben al de belofte gekregen dat we daar een definitieve versie mogen ophalen.
Dus binnenkort is van Athens ook een volledige recensie te lezen.

Fungeon Party
De uitleg van het spel was ontzettend kort: “Ik zet de timer op vijf minuten, normaal moet dit drie minuten zijn. Zodra ik de eerste kaart omdraai, loopt de tijd. We krijgen zes opdrachten en moeten deze binnen de tijd vervullen, anders hebben we verloren. Oh ja … iedereen heeft nog een speciale eigenschap, lees die misschien eerst even.” Hier moesten we het mee doen!
Er zitten een berg kaart in het spel en kiest er willekeurig een aantal kaarten uit. Per kaart wordt er 30 seconden voorzien. Op elke kaart staan kleine opdrachten die je moet vervullen. De opdrachten zijn in de trend van: Leg de deksel in het midden van de tafel, ga allemaal staan en leg een dobbelsteen op je neus en laat hem in de deksel vallen. Je moet dan blijven proberen totdat het bij iedereen gelukt is.
Coöperatief partyspel. Ideaal om met een groep kinderen te spelen. Gezien de tekst op de opdrachtkaarten is dit spel wel sterk taalgevoelig!
Oh ja, we waren een van de weinigen die de zes opdrachten binnen de vijf minuten volbracht hadden.

Piepmatz
Piepmatz is een klein kaartspel van Lookout Games. Je gaat proberen om vogels te verzamelen, het liefst een mannetje en vrouwtje van dezelfde waarde. Bij het uitspelen van een vogelkaart bekijk je wat het verschil is met een eerder gespeelde vogelkaart. Als dit hoger is, tel je hoeveel en neem je de bijbehorende zaden (puntenkaart). Je krijgt dan ook de net verslagen vogel in je collectie. Al alle zaden op zijn volgt de einddelling.
Het is zeker geen verkeerd spel, maar voor mij was het het toch net niet allemaal. Ik kreeg weinig grip op het spel.

The Flow of History
Na de beurs hebben we in het centrum van Birmingham tijdens Afternoon Event nog The Flow of History gespeeld, ook weer een spel van TMG. We hebben bij deze de spelregels zelf gelezen en achteraf gezien zaten er wat fouten in. Het is een kaartspel waarbij je door de tijd reist en hoe meer je naar het nu komt, hoe beter alle ontwikkelingen worden. Eigenlijk is het ook weer een soort van deck building alleen liggen nu alle reeds verkregen kaarten open voor je en kan je door nieuwe ontwikkelingen jezelf verbeteren.
Zoals wij het speelden was het erg uit balans, maar dat is mede door de fout die we ons zelf aangepraat hebben. En zondagmiddag, na drie dagen beurs is het sowieso al lastig om er met je volle aandacht bij te blijven. Dit spel verdient zeker een tweede kans voor mij.

Lees hier de verslagen van Bart en Renee.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “UK Games Expo – Verslag van Pieter”

Reacties zijn gesloten.