Athens

Spelgegevens

Naam spel Athens
Spelbedenker Sungwoo Hyun
Minwoo Hyun
Vormgeving Carolmind
Uitgever Baccum Inc.
Jaar van uitgave 2018
aantal spelers 2-4 leeftijd 2-4 tijdsduur 45 minuten
prijs 20
soort spel Pick up and deliver, worker placement

Inleiding

Bij Athens ga je over een maximum van 14 rondes grondstoffen verzamelen, deze upgraden en verkopen op de markt. Daarnaast kan je ook investeren in gebouwen. Beiden leveren punten op en de speler met de meeste punten wint het spel.

De eerste indruk

De versie de ik gespeeld heb en ook in de collectie van Roll The Dice zit, is een prototype. Ik moet wel toegeven dat ik dacht dat deze al helemaal af was. Ik weet dus niet of alles zo blijft, of dat er nog veranderingen komen. Ook de gebruikte foto’s bij deze recensie zijn van het prototype.
De tekeningen zijn mooi gemaakt, de kaarten zijn stevig. Ook zijn de gebruikte pictogrammen goed te interpreteren. Ze hadden van mij wel iets groter mogen zijn.

De voorbereiding

Alle kaarten worden open in het midden van de tafel gelegd. Kaarten van dezelfde soort komen op elkaar te liggen. De grondstofblokjes worden in een algemene voorraad gelegd.
Elke speler krijgt een werker, de startspeler neemt de drie witte dobbelstenen.

Spelverloop

Het spel duurt 14 rondes, tenzij alle opdrachtkaarten eerder vervult zijn. Hierna volgt een puntentellen en de speler met de meeste punten wint het spel.
Een ronde bestaat uit:
Werkers uit de zak trekken
Elke speler mag zijn werkers aanvullen tot een maximum van 3. Deze bestaan uit een van de drie kleuren (bruin, blauw of geel) waarbij ze niet evenveel aanwezig zijn.

Dobbelen
De startspeler dobbelt de dobbelstenen. Eén dobbelsteen bepaald de spelersvolgorde voor deze ronde, de andere zijn werkers die iedereen kan inzetten. Ook hier gelden deze tekorten.

Grondstofkaart nemen
Elke speler mag een grondstofkaart nemen, dit zorgt ervoor dat je in de volgende fase beter kaarten kan kopen.

Werkers inzetten
Met de gedobbelde werkers, eventueel aangevuld met de werkerfiches uit de zak kan iedereen een kaart kopen. Met deze kaarten kan je in de volgende rondes beter ruilacties doen, of de dobbelstenen voor jezelf wat manipuleren. Of gewoon punten kopen.

Grondstoffen leveren
Op het einde van de ronde kan iedereen aan de open opdrachten leveren en zo punten verdienen.

Tips en opmerkingen

Ga vooral voor je eigen winst en probeer het spel niet te winnen door anderen te blokkeren.

Oordeel recensent

Bedankwoordje van de spelbedenker.
Het is een erg leuk familiespel. Aangezien het om een ver uitgewerkt prototype gaat, kan ik me nog niet volledig uitspreken over de afwerking, maar als ik het zo zie, komt dat helemaal goed. Niet alle verschillende kleuren blokjes waren makkelijk van elkaar te onderscheiden, maar ik had begrepen dat deze de avond voor de beurs nog even met de hand geschilderd waren.
Nu over het spel zelf. Licht spel, maar toch voldoende diepgang om rustig voor te kunnen gaan zitten. Je kan elkaar wel wat dwarszitten, maar je moet vooral aan jezelf denken als je het spel daadwerkelijk wilt winnen. Er is ook geen interactie tussen de spelers, maar door de korte en snelle rondes is de down-time ook erg beperkt.
Leuke twist is de dobbelsteen die de spelersvolgorde bepaald. De startspeler schuift gewoon op, maar dan bepaald een dobbelsteen of er linksom of rechtsom wordt gespeeld deze ronde.
Verder is het spel taalonafhankelijk en zijn de gebruikte symbolen duidelijk. Spelregels zijn duidelijk geschreven. Doordat het een prototype is, is het nog veel tekst op gewone vellen A4.
Als bij al, een erg leuk spel om de avond mee te beginnen, of als je niet zo’n zin hebt in een avondvullend spel.
Ik ben benieuwd hoe de definitieve versie er gaat uit zien. Deze komt uit tijdens Spiel 2018.

Alle foto’s zijn van het prototype!

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

2 gedachten aan “Athens”

 1. Ik ben benieuwd hoe de definitieve versie uiteindelijk geworden is. Maar we mogen het exemplaar van Roll The Dice gaan omruilen in Essen, dus daar gaan we zeker achter komen.

  En ik vond het prototype er inderdaad al verrassend goed uitzien. Ik moet alleen eerlijk bekennen dat ik, hoewel het onder andere aan mij gericht was, niet meer precies weet wat er nu in die deksel geschreven is ^^

 2. Inmiddels hebben we de definitieve versie ook bij Roll The Dice. Als mooi extraatje kregen we ook de playmat, wat een Spiel-exclusive item was.
  Het spel zelf is qua spelen niet meer vernadert. Het verschil zit hem in mijn ogen vooral in de houten speelstukken en met name in de grondstofblokjes. Deze zijn nu goed geschilderd en niet even met de hand gedaan. De speelmat is zeer zeker een toegevoegde waarde, alles ligt nu netjes op een vaste plaats, en het oog wil ook wat.
  Hierbij nog enkele foto’s van beide versies naast elkaar.

  Beide dozen, links de uiteindelijke versie.

  Links uiteindelijke versie, rechts prototype.

  Prototype

  Uiteindelijke versie.

Reacties zijn gesloten.