Pandoria

Spelgegevens

Naam spel Pandoria
Spelbedenker Jeffrey D. Allers
Bernd Eisenstein
Vormgeving Christian Opperer
Lukas Siegmon
Uitgever Iron Games
Jaar van uitgave 2018
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 120 minuten
prijs 40 spelregels Spelregels
soort spel Tegels aanleggen, grondstoffen verzamelen, Eurogame

Inleiding

Verschillende volkeren leven samen in een gebied dat ze samen gaan ontdekken, maar de eeuwenlange rivaliteit kunnen ze niet helemaal onderdrukken en zal er om stukken land ook gestreden worden. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de omliggende stukken grond, met de opbrengst kan je je eigen krachten verbeteren.

De eerste indruk

1/3 gespeeld
Het materiaal ziet er allemaal heel netjes uit en is degelijk. De tegels zijn van dik karton. De spelersbordjes zijn wel dun, maar zijn wel groot genoeg om alles duidelijk weer te geven. De markers om je grondstoffen aan te duiden zijn allemaal verschillend, wat toch net even dat extra geeft.
De spelregels zijn doorlopende tekst en weinig onderverdeeld in punten, waardoor snel iets opzoeken moeilijk wordt. Verder is het positief dat er al meteen Nederlandse regels bij zitten die ook goed vertaald zijn.
Alle kaartzijn zijn, eenmaal dat je de pictogrammen een keer goed hebt laten inwerken, eigenlijk allemaal logisch. Ze worden in het regelboek ook nog verduidelijkt.

De voorbereiding

Elke speler neemt een spelerstableau, 2 kasteeltegels en zijn markers. De kroon komt op het puntenspoor te staan. Iedereen krijgt ook een setje handkaarten om mee te beginnen. De overige kaarten komen deels open en de rest in een gedekte stapel aan de rand van het bord te liggen. Verder worden de dubbele tegels gedekt aan de kant gelegd en krijgt elke speler er één. 2 dubbele tegels vormen de startplaats vanaf waar het land ontdekt wordt.
Een alternatieve startopstelling is dat de spelers een bepaalde gave krijgen die ze in hun beurt kunnen gebruiken.

Spelverloop

Het doel is om nieuw land te ontdekken en zo grondstoffen en punten te verdienen. Met de grondstoffen kan je kaarten kopen die je helpen in het spel.

Een beurt van een speler bestaat uit vijf stappen, deels hiervan is verplicht, de andere zijn optioneel. Hieronder in het kort de stappen:

Plaats een tegel.
Leg een dubbele tegel of je kasteel tegel aan.
Als je hierdoor een gebied (of meer) van eenzelfde soort helemaal afsluit, gaan alle werkers die in dat gebied stonden terug naar de eigenaar(s)

Werker inzetten.
Je mag nu een eigen werkers inzetten op de zonet geplaatste tegel. In plaats hiervan mag je ook een werker die op het bord staat terug nemen.

Kaart spelen.
Je mag nu één kaart uit je hand spelen, of een monument bouwen. Kaarten uit je hand kunnen op twee manieren ingezet worden, als eenmalig voordeel(bovenste deel van de kaart), betalen met edelstenen of als permanent voordeel (onderste deel), betalen met hout.
Een monument betaal je met hout en komt over een permanente kaart te liggen, waardoor je dat voordeel verliest. Monumenten leveren enkel punten op.

Omsloten gebied waarderen.
Iedere speler die rond het net omsloten gebied staat krijgt de opbrengst van dit gebied. Op elke tegel in dat gebied staat wat elke tegel opbrengt. Dit kan zijn: diamanten, hout, punten of geld zijn.
Hierna mag je een nieuwe kaart van de markt kopen.

Nieuwe tegel pakken.
Je mag nu weer een nieuwe dubbele tegel nemen, tenzij je een kasteel hebt gebouwd.

Iedere speler heeft ook één leider, deze mag enkel ingezet worden als je geen andere werkers meer hebt en deze zorgt voor dubbele opbrengst.

Als alle dubbele tegels op het speelbord liggen, is het spel afgelopen en telt iedereen zijn punten. De speler met de meeste punten wint Pandoria.

Tips en opmerkingen

Investeer zeker in de kaarten die je kan kopen, de opbrengsten uit grondstoffen en geld is vaak lager dan het voordeel van de kaart.
De monumenten kosten allemaal even veel, maar worden minder waard naar gelang er meer verkocht worden, dus investeer hier op tijd in.
Let vooral op je eigen belang en kijk iets minder naar de anderen. Dus als je zelf opbrengst krijgt en andere spelers ook, neem dit gewoon en probeer het niet uit te stellen om meer te krijgen, want dan krijgen de andere spelers ook meer.

Oordeel recensent

Het is een typisch Euro-style spel (eurogame) waarin je tegels gaat aanleggen en opbrengsten vergaren. De twist zit hem in de manier waarop … als een stuk land is omsloten gaan de werkers daarin weg en krijgen de aangrenzende werkers de opbrengsten. Dit kost een rondje of twee voor je dat helemaal door hebt.
Interactie is er erg weinig. Je kan iemand een beetje blokkeren door te zorgen dat een gebied waar hij rond staat moeilijk af gebouwd kan worden. Dit had meer mogen zijn voor mij.

Het spel is mooi afgewerkt en het thema is niet overdreven hard aanwezig. De markers hadden even goed ronde schijfjes kunnen zijn maar de uitgever heeft er toch voor gekozen om deze aan te passen aan de soort waarvoor ze staan.
De gespeelde kaarten worden half onder je spelersbord geschoven en dat vind ik zelf nooit handig, dat is ook hier weer het geval. Het gaat allemaal net niet waardoor je markers, die los op je bordje liggen, makkelijk kunnen verschuiven.

De speelduur is met een twee uur wel erg lang voor dit spel, dit had voor mij iets korter mogen zijn. Ik moet er ook wel bij zeggen dat als je deze vaker speelt, de speelduur al een stuk korter wordt.

Al bij al een erg leuke eurogame, met niet te veel extra. Ideaal voor een grote doelgroep.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice