Codenames Pictures (XXL)

Spelgegevens

Naam spel Codenames Pictures (XXL)
Spelbedenker Vlaada Chvatil
Vormgeving David Cochard, Jana Kiliakova,
Tomas Kucerovsky, Filip Neduk
en Michel Sushanek
Uitgever Czech Games Editions
Jaar van uitgave 2016 (XXL: 2018)
aantal spelers 2-8 leeftijd 10+ tijdsduur 15 minuten
prijs 20 spelregels Spelregels
soort spel Deductie, Party Game
gewonnen prijzen 2018 Hungarian Board Game Award Special Prize Winner
gewonnen prijzen 2016 Golden Geek Best Party Game Winner
gewonnen prijzen 2016 Golden Geek Best Family Board Game Winner

Inleiding

Eerder heb ik al een review gemaakt van Codenames. Aangezien deze spellen in de basis dezelfde zijn, concentreer ik me bij mijn oordeel op de paar verschillen.
Bij Codenames Pictures speel je in twee teams en probeer je via hints en daarbij behorende woorden je geheime code te maken. Het team dat dat als eerste doet wint.

De eerste indruk

Het is een klein doosje, maar zelfs deze is eigenlijk nog te groot voor het hele spel. Al het materiaal is van stevig materiaal gemaakt. Waar mogelijk zijn de kaartjes dubbelzijdig gedrukt, dus is er nog meer variatie mogelijk. Spelregels zijn kort maar erg duidelijk. Eigenlijk alles wat een party game moet hebben dus.

De voorbereiding

De groep spelers wordt in twee teams verdeeld en elke team duidt één persoon aan die de hints gaat doorgeven. De rest van het team probeert deze te raden.
In het midden van de tafel komen twintig kaarten open te liggen in een rooster van vijf bij vier. De spelers van beide teams zitten aan de ene kant van de tafel en beide captains, zij die de hint gaan geven, aan de ander kant. Bij de captains komt voor hen samen één opdrachtkaart te staan, op een houdertje, zodat de andere spelers deze niet zien. Op de opdracht staat een raster van vijf bij vier. Zes of zeven zijn rood gekleurd, zeven of zes blauw, zes wit en één zwart. Het team van wie de kleur zeven keer voor komt, ook te herkennen aan de zijkant van de opdracht, mag beginnen.

Spelverloop

De captains geven om de beurt een hint waarna de eigen teamleden de bijbehorende afbeeldingen mogen raden.

Geven van hints

Voor het geven van de hints zijn de captains beperkt in mogelijkheden. Ze mogen slechts één woord zeggen en één getal. Het woord moet zo goed mogelijk een of meerdere afbeeldingen in het raster omschrijven. Het getal dat ze doorgeven duidt aan op hoeveel afbeeldingen uit het raster de hint van toepassing is.

Raden van de woorden

Het team mag nu overleggen en moet dan één en mogen meerdere afbeeldingen aanduiden. Ze doen dit door de kaarten aan te duiden. Na elke kaart die ze aanduiden moet de captain aangeven of dit een deel van hun code was of niet. Er zijn vier mogelijkheden:
* De afbeelding behoort tot de eigen code. Er wordt dan een kaart van het eigen team opgelegd. Hierna mogen ze een volgend afbeelding aanduiden, of stoppen.
* De afbeelding behoort tot het andere team. Er wordt dan een kaart van het andere team opgelegd en de beurt is voorbij, er mogen geen andere afbeeldingen meer worden aangeduid.
* Het is een neutrale afbeelding. Er wordt een neutrale kaart opgelegd en eindigt de beurt.
* Het is de zwarte afbeelding, staat op elke opdracht één. Dan is het spel direct voorbij en wint het andere team.

Als de code van een team nog niet volledig zichtbaar is, mag het andere team weer een afbeelding raden aan de hand van een nieuwe hint van hun captain. Dit gaat net zolang door tot de code van een team volledig zichtbaar is, zij winnen dan.

Tips en opmerkingen

Let ook altijd goed op wat de hints van het andere team zijn. Als jij die hints snapt, weet jij ook welke afbeedlingen niet voor jullie team zijn.

Oordeel recensent

Dit spel is weer een mooi party-game, ideaal om mee te mee te nemen op een vrienden- of familieweekend, maar ook de veel spelers zullen hier veel plezier aan beleven. Het halen van punten is bij dit spel vaak van ondergeschikt belang. Je zit gezellig rond dit spel en gaat op zoek naar de geheime code.
Qua spelmateriaal en inhoud is er niets op aan te merken, alles is van degelijke kwaliteit. Doordat de afbeelding-kaartjes dubbelzijdig gedrukt zijn en er telkens maar 20 op tafel liggen, zijn er oneindig veel combinaties mogelijk. Mocht dit toch niet genoeg zijn, maak je gewoon zelf wat afbeelding-kaartjes.
Codenames Pictures heeft als grote voordeel dat het afbeeldingen zijn en daardoor volledig taalonafhankelijk is. Dus ook als je met een internationaal gezelschap speelt is dit een goed spel. De XXL versie heeft als verschil dat alles wat groter is gemaakt.
Als je beide spellen hebt, de woord-versie en de afbeelding versie, kan je ook Codenames Pictures met een raster van vijf bij vijf spelen. Hiervoor moet je dan de opdrachten uit de woord-versie gebruiken. Inmiddels is er ook een app te vinden die je kan gebruiken om de opgave op te zetten.

Dit spel werd ons geschonken door Czech Games Edition
Dit spel werd ons geschonken door Czech Games Edition

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice