Scarabya

Spelgegevens

Naam spel Scarabya
Spelbedenker Bruno Cathala, Ludovic Maublanc
Vormgeving Sylvain Aublin
Uitgever Blue Orange Games
Jaar van uitgave 2018
aantal spelers 1-4 leeftijd 8+ tijdsduur 20 minuten
prijs 20 spelregels Spelregels soort spel puzzel

Inleiding

Als archeologen gaan de spelers op zoek naar de legendarische gouden scarabeeën. Deze waardevolle amuletten liggen verspreid over de aarde: in de Egyptische woestijn, het Amazone regenwoud, in de zeeën onder de Bermuda Driehoek en op het koude Antarctica. Om ze te vinden zul je over de hele wereld je kampen op moeten zetten en archeologische graafplaatsen afbakenen.

De eerste indruk

Het spel ziet er mooi uit. De doos is niet overdreven groot, de spelregels zijn kort en bondig geschreven en passen op 2 kleine bladzijden.

De voorbereiding

Elke speler kiest een kleur en neemt van die kleur 4 borden, 12 tegels en 8 rotsen. De startspeler plaatst zijn borden in willekeurige volgorde in zijn frame. De andere spelers vormen exact ditzelfde speelbord. De rotsen komen op de aangegeven plaatsen op de borden te staan.

Spelverloop

Het spel duurt 12 ronden, met andere woorden, alle tegels worden op het bord gelegd.
Elke ronde pakt wordt de bovenste kaart open gedraaid. Alle spelers leggen nu deze tegel aan op hun bord. Daarbij moeten tegels altijd aangrenzend aan een andere tegel geplaatst worden, mogen tegels wel over scarabeeën gelegd worden, maar niet over rotsen en ook niet over elkaar.

Wordt een gebied gecreëerd van 4 vakjes of minder, dan zijn alle scarabeeën in dat gebied evenveel punten waard als de grootte van dat gebied. Bijvoorbeeld, een gebied van 2 lege vakjes en 2 vakjes met een scarabee levert 8 punten op.
Als iedereen zijn tegels gelegd heeft en eventuele punten gepakt heeft, begint de volgende ronde en wordt de volgende tegel aangelegd. Na 12 tegels is het spel afgelopen en wint de speler met de meeste punten.

Tips en opmerkingen

In het begin ben je misschien geneigd om alles ervoor over te hebben om geen scarabee af te dekken, maar laat dat los. Het is niet erg om een scarabee af te dekken als je daardoor een groot gebied maakt met een paar scarabeeën.
En let ook altijd op welke tegels je nog over hebt. Alle tegels worden gelegd, of je dat nou wilt of niet.

Oordeel recensent

Scarabya is een snel en simpel spel. Dit is typisch een spel wat makkelijk op tafel komt met nieuwe mensen, aangezien het praktisch geen uitleg nodig heeft. De volgorde waarin de tegels komen is random, maar iedereen legt wel altijd dezelfde tegel aan. Hierdoor is de geluksfactor nihil en draait het ook in dit simpele spel toch puur om jouw keuzes en inzicht.
Omdat de regels zo simpel zijn speelt Scarabya ook goed met jongere kinderen, en er is ook nog een solo variant waarin je juist probeert alle scarabeeën af te dekken voor degenen die ook wel eens zelf willen puzzelen.
En zoals we van Blue Orange gewend zijn ziet het spel er grafisch natuurlijk weer ontzettend goed uit.

Dit spel werd ons geschonken door Blue Orange