Downforce

Spelgegevens

Naam spel Downforce
Spelbedenker Wolfgang Kramer
Vormgeving Tavis Coburn, Michael Crampton, Jason Taylor
Uitgever Restoration Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-6 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 35 soort spel kaart/race

Inleiding

Elk racespel probeert te simuleren dat de spelers teambaas zijn en met hun auto’s de race willen winnen. Sommige spellen doen dat met dobbelstenen, andere met kaarten en weer andere met blokjes en bagbuilding. Maar er zijn niet veel racespellen waar je ook daadwerkelijk je eigen team koopt. En dat is nu juist hoe Downforce begint: met niks. Je koopt eerst een of meerdere auto’s en coureurs, pas daarna kan er geracet worden.

De eerste indruk

Het allereerste wat opvalt is de naam op de doos: Wolfgang Kramer. Een bekende naam, maar deze keer zonder de gebruikelijke tweede naam van Michael Kiesling. Niet dat het ook maar iets uitmaakt natuurlijk, beide heren zijn perfect in staat ook los van elkaar goede spellen te ontwerpen, maar er wordt naar mijn eerste indruk gevraagd, en dat was het eerste wat me opviel.
Verder niet veel bijzonders, het spel ziet er goed uit, speelmaterialen zijn degelijk en de regels zijn erg overzichtelijk geschreven en makkelijk te leren.

De voorbereiding

Voor de verandering kiezen de spelers geen kleur, krijgen ze geen auto en geen special power. Enige wat de spelers krijgen is een scoreblaadje en een hand vol kaarten (de stapel van 42 kaarten wordt opgedeeld onder de spelers). Op deze kaarten staan kleuren en daarbij getallen (1-6). Oh ja, en uiteraard moet er besloten worden op welk circuit er geracet wordt, aangezien beide kanten van het bord gebruikt kunnen worden.

Spelverloop

Het spel bestaat uit twee fases. Eerst een biedfase waarin de spelers auto’s aanschaffen, en daarna de daadwerkelijke race.
Per kleur wordt er steeds een auto geveild tot alle zes kleuren vergeven zijn. Spelers bieden op deze auto’s met hun handkaarten. Het getal in de kleur van de geveilde auto bepaalt hoeveel miljoen je biedt voor die kleur. De hoogste bieder krijgt de auto en zijn geboden kaart weer terug op hand, en kan gewoon weer meebieden voor de volgende auto.
Als alle zes auto’s vergeven zijn, kan de race beginnen. Beginnend bij de startspeler speelt steeds iedereen een kaart en zet de afgebeelde kleuren het juiste aantal vakjes vooruit. That’s it. Wat is dan de truc? Je moet ALLE afgebeelde kleuren vooruit bewegen, ook auto’s van tegenstanders. Als je dat gedaan hebt, ben je klaar. Er wordt niet aangevuld, en er wordt ook niet moeilijk gedaan over de spelersvolgorde, het gaat gewoon met de klok mee.

Dan zijn er nog een drietal gele lijnen op het bord. Zodra de eerste auto zo’n lijn passeert, wordt er gewed op de winnaar van de race. Iedereen zet op zijn blaadje een kruisje bij de kleur waarvan hij denk dat de auto de race gaan winnen.

Zodra alle auto’s de finish gepasseerd zijn, of als de overgebleven auto’s niet meer kunnen zetten (omdat er geen kaarten meer zijn die die kleuren laten bewegen) is het spel afgelopen en wordt er prijzengeld verdeeld. De gefinishte auto’s krijgen het prijzengeld wat bij hun finishpositie hoort, en iedereen telt nog de gewonnen bedragen van de weddenschappen. De geboden prijzen in de veilig aan het begin van het spel worden daar weer vanaf gehaald en de speler met het meeste geld wint het spel.

Tips en opmerkingen

Het lijkt misschien dat een speler met meer auto’s voordeel heeft, maar niets is minder waar. Ten eerste betaal je dan ook meer, maar je kunt ook minder focussen op een auto. Als je het goed wilt doen, zul je moeten zorgen dat al je auto’s ver naar voren finishen, terwijl je tegenstanders zich volledig kunnen richten op het goed finishen van een auto.

En let op de volgorde van bewegen. Soms kan het heel handig zijn om een tegenstander veel vooruit te zetten, als die auto vervolgens het hele veld ophoudt in een smalle bocht.

Oordeel recensent

Waar sommige racespellen nodeloos complex worden in hun missie een autorace zo accuraat mogelijk te simuleren, speelt Downforce heerlijk simpel. Geen moeilijke regels, geen lastige uitzonderingen en geen geluk met dobbelstenen. Gewoon kaart spelen en auto’s zetten.
In mijn beschrijving van de spelregels heb ik er niet echt bij stilgestaan, maar er zijn ook kaarten met speciale eigenschappen, die voor net wat extra diepgang en verschil zorgen.

Het dwarszitten van elkaar maakt het spel ondanks de simpele regels en vlotte speelstijl toch best geniepig. Al met al is Downforce vooral heel erg goed in zijn eenvoud, en zorgt het bied en wed gedeelte voor een leuke unieke twist tegenover andere racespellen. Zeker een aanrader, niet alleen voor racefans, maar ook voor fans van leuke vlotte spellen zonder al te veel regels en gedoe.