UK Games Expo 2019

31 mei tot 2 juni 2019 stonden al enige tijd in mijn agenda geblokkeerd. Na het succes van vorig jaar wilde ik dit jaar ook weer graag naar de UK Games Expo in Birmingham. Na de evaluatie met de groep (van zes) waarmee we vorig jaar afreisde naar Birmingham kwam het besluit om ons ook aan te melden als vrijwilligers. Dit jaar zijn we met drie die kant op gegaan, Wilfred, Simon en ik.
Nadat we ons hadden aangemeld duurde het even voordat we meer informatie kregen, maar gaande weg kwam die informatie er wel. De shiftindeling werd doorgestuurd en ook de momenten voor de online webinars. Er wordt verwacht deze te volgen zodat je weet wat er van je verwacht wordt. Inmiddels hadden we ook het hotel en de vlucht geregeld.

We gaan bijna opstijgen.
Donderdag 30 mei rond 14.00 uur vertrok ik om Simon en Wilfred op te halen om dan samen naar Düsseldorf te rijden. Vandaar gingen we per vliegtuig de plas over naar Birmingham. Het voordeel van de locatie van de UK Games Expo is dat alles bij elkaar ligt. De Expo zelf in in het NEC (beursgebouw) en de meeste evenementen en RPG’s (Roll Playing Games) zijn in het naastgelegen Hilton. Ook het treinstation en de luchthaven liggen op het zelfde terrein.
De vlucht zelf is prima verlopen en in de avond kwamen we aan in ons hotel, de Hilton. Aangezien we als vrijwilliger twee nachten krijgen van de organisatie was het nog even puzzelen om te zorgen dat we de andere nachten in dezelfde kamer konden blijven. Na alles nog maar eens uit te leggen leek dat in orde. Alle spullen in de kamer en vervolgens de coördinator gaan opzoeken om ons aan te melden en de nodige documenten in ontvangst te nemen. Simon (UKGE) kwamen we toevallig tegen en al snel herkende hij ons al “The Dutch Guys”. We werden doorverwezen naar de crew room waar alle papieren en de t-shirts voor ons klaar lagen. Daarna nog even mijn spellen bij de Bring & Buy ingeleverd.
Die avond zijn we op tijd naar onze kamers gegaan want zo’n reis hakt er stiekem toch hard in.

Century: A new World
’s Ochtends op tijd uit bed, want Simon en Wilfred moesten zich op tijd melden voor hun eerste shift als vrijwilliger. Ik had de ochtend vrij en moest pas rond 14.00 beginnen. Dus mezelf even iets eerder toegang tot de beursgegeven, een vrijwilligersbadge heeft zo zijn voordelen.
Ik wist dat Century: A new World maar heel beperkt aanwezig was en deze stond toch wel hoog op mijn prioriteitenlijst. De verzamelkoorts komt dan naar boven, dus deze heb ik dan ook maar gekocht zonder te spelen.
Verder heb ik deze ochtend gebruikt om te kijken wat er allemaal te zien is op de 2019 editie van de UK Games Expo. Als je naar Spiel in Essen (DE) gaat, zijn er weinig nieuwigheden te halen hier, maar het grote voordeel is wel dat alles Engelstalig is.
Omstreeks 14.00 meldde ik me in de crew room voor mijn eerste shift. Mijn taak was “floating”, oftewel wachten tot er werk was. Die middag heb ik wat kleine dingen gedaan, maar ook ticket controle aan de deur. Rond 18.00 moest ik me bij een van de doorgangen in hal 2 melden. De beurs zelf sluit om 18.00 maar de toernooien en open gaming gaat door tot middernacht. Dus de taak tot 20.00 was duidelijk … niemand mag er door.
Om 20.00 kwam de aflossing en kon ik mijn avond gebruiken om de nieuwe Century te spelen.
Groepsfoto 1

De volgende ochtend weer op tijd klaar voor het ontbijt en daarna mocht ik me om 9.00 melden. Ook nu weer voornamelijk ticketcontrole, aanvullen van de lanyards en informatiebrochures. Rond de middag kreeg ik de taak om de te zorgen dat er niemand zonder toestemming naar de directie ging. Dus als er mensen kwamen die een afspraak hadden, moesten ze zich bij mij melden. Niet de meest leuke taak, maar iemand moet het doen. Ik heb dit ook gemeld bij de verantwoordelijke en sindsdien werd er meer gerouleerd, dus er wordt wel geluisterd naar de vrijwilligers.
Het welkomstcommittee
Later in de middag mocht ik Wilfred gaan aflossen bij de eventdesk. Hier is het de bedoeling om tickets voor RPG, seminars, toernooien, … te verkopen. De meeste mensen hebben dit thuis al gedaan en ben je meer een informatiebalie, maar ook dat is geen straf. Even wennen aan het kassasysteem en de ponden, maar dat gaat snel. Gelukkig is alles afgerond op hele ponden.
Bij het sluiten van de beurs en ook van mijn shift, nog even hoi gezegd tegen Simon, die nu bij de doorgang stond waar ik dag er voor stond.
Na de beurs hebben Wilfred en ik nog deelgenomen aan een kleine inzamelingsactie waarbij ook met een paar honderd mensen samen (in kleine groepjes) Happy Salmon gespeeld werd. Als je dit spel met 4 of 5 als chaotisch vond, moet je eens in een zaal met meer dan 100 mensen staat …
Foodtruckfestival
Na het eten even getest of water in Engeland ook nat is, en jawel dat is even nat. Na zo’n beursdag een uurtje in een zwembad ronddobberen is helemaal geen straf en mijn voeten waren ook blij met die actie.
Daarna was het tijd voor de groepsfoto met zo veel mogelijk vrijwilligers en dan weer tijd voor een spelletje in de crew room. Best rustig zo’n eigen speelruimte voor de vrijwilligers, zeker als je weet dat aan de andere kant van de muur een het helemaal vol zit en mensen zoeken naar een lege tafel om een spelletje te spelen.
Groepsfoto 2

Foothills
De zondag was ik bijna de hele beursdag vrij, de beurs sluit dan om 16.00, ook open gaming en toernooien. De dag begonnen met de uitleg en het spelen van Foothills, de tweepersoonsversie van Snowdonia, een spel dat hoog op mijn speel-lijstje stond. Toen bleek dat ze per vergissing (misteld) nog één van zestig exemplaren over hadden heb ik me gelijk aangeboden deze over te nemen. Verder heb ik vooral nog even rust rond gekeken en even hoi gezegd aan de Nederlandse uitgevers. Als ik met niet vergis waren volgende uitgevers van Nederlandse bodem aanwezig: Quined Games, Keep Exploring Games, Black Box Adventures, Cinnamon Games, BARpig en Portal Benelux. Mocht ik toch nog iemand vergeten zijn, mijn excuses dan.
Mijn taak voor de dag is het opruimen van de beurs. Het gaat dan om de dingen die van de UK Games Expo zelf zijn en dus niet de gehuurde zaken zoals tafels en stoelen. De grootste taak die ik bedeeld kreeg was het opruimen van het tijdelijke hoofdkantoor. Dus pc’s van de directie veilig opbergen en dat soort zaken. Om 19.00 zat onze taak er op en werden alle nog aanwezige vrijwilligers verwacht in een apart zaaltje voor de “survivors party”.
Onder het genot van een hapje en een drankje werden we door de directie toegesproken en vooral bedankt. Sommigen waren al 5 of 10 jaar vrijwilliger en kregen een leuke pin.
Op het podium stonden enkele honderden spellen, deze kwamen hoofdzakelijk van de uitgevers en waren bedoeld voor alle vrijwilligers. Uiteindelijk ben ik met 3 spellen en enkele t-shirts naar huis gegaan. Eigenlijk kon en mocht ik meer spellen meenemen, maar dan wou Eurowings gaan ingrijpen omdat ik aan het limiet van mijn bagage zat.

Boohnanza dobbelspel
Maandag had ik afgesproken om samen met Wilfred nog even naar Birmingham zelf te gaan. Zijn we toch nog even ergens anders geweest dan. Dave Luza (This Game is Broke, Dice Tower, Op sterk water, …) was ook nog in de stad hadden we vernomen, dus afgesproken om naar een boardspelcafé te gaan. Daar aangekomen bleek dat er nog een tafeltje gevuld met Nederlanders zat. Uiteindelijk gezamenlijk nog wat gespeeld en over spellen gepraat, waarna de eerste groep weer weg moest om hun vlucht nog te halen. Niet veel later zijn Wilfred en ik naar de bibliotheek van Birmingham gegaan, niet voor de boeken, maar wel voor het prachtige uitzicht vanop de negende verdieping. Onderweg hierheen kreeg ik al een eerste bericht van Eurowings dat mijn vlucht anderhalf uur vertraging had … hier zat ik niet op te wachten, maar wat doe je er aan?
Rond 17.00 heb ik Birmingham verlaten, Wilfred bleef nog in de stad want voor hem begon zijn vakantie. Mijn koffer opgehaald bij het hotel en dan maar naar de luchthaven gegaan, kijken wat de stand van zaken was. De anderhalf uur stond nog steeds zo op het bord. In plaats van de snelle hap waar ik op gerekend had, maar wat uitgebreider gegeten, iets rustige door de winkeltjes gegaan.
Niet veel later kwam ik Dave weer tegen, ik wist dat hij op dezelfde vlucht zat te wachten. Gelukkig hadden we in de handbagage nog wat spellen zitten, dus we hebben ons prima vermaakt.
Birmingham Library
Eenmaal geland en uitgestapt in Düsseldorf was het al ruim middernacht voorbij. De douane en bagage deed daar ook nog een uurtje bij. Voor Dave was de laatste bus al lang vertrokken, dus heb ik hem maar even thuis afgezet en daarna direct door naar huis. twee en een half uur later dan gepland lag ik weer in mijn eigen bed, wetende dat de wekker drie uur later afging … het zij zo.

De terugvlucht was eigenlijk een beetje een domper op de feestvreugde. Ik heb me tijdens de UK Games Expo prima vermaakt, zowel op mijn vrije momenten alsook tijdens het werken.

Algemeen moet je er tegen kunnen dat je een tijd niets zit te doen, te wachten tot er werk komt. Ze hebben dit ook duidelijk in de communicatie aangegeven. Het zijn vaak piekmomenten waarin extra mensen nodig zijn. Verder heb ik me zeer goed vermaakt, ook fijn om weer nieuwe mensen te leren kennen.

Zijn er ook nadelen aan het meewerken tijdens zo’n beurs? Natuurlijk. Ik heb het geluk gehad op zondag pas te moeten beginnen tijdens het opruimen, maar anders heb je eigenlijk maar één dag of een paar kortere stukken dat je de beurs zelf kan bezoeken. Je mag dan al wel eerder binnen, wat ook wel weer helpt.
Verder, doordat we maar met drie waren, waren we zelden samen vrij tijdens de beurs, dus ben je alleen. Als je met een grotere groep daar bent, is de kans groter dat je toch op zijn minst met twee samen kan rondlopen.

Tot volgend jaar …

Wil ik terug naar de UK Games Expo? Zeker, ik heb de datum, 29 tot en met 31 mei 2020, al in de agenda staan. En ja ik wil graag ook weer meehelpen tijdens de beurs.

Mochten er mensen ook interesse hebben om volgende jaar mee te gaan, al dan niet als vrijwilliger, spreek mij gerust aan tijdens een spellenavond als je er meer over wilt weten.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “UK Games Expo 2019”

 1. Mooie samenvatting.

  Ik was net als Pieter en Wilfred in het floating team. Op vrijdag heb ik bij de Bring & Buy ondersteund met het klaarzetten van de spellen en vervolgens het gedoseerd binnen laten van de rij, zodat het met de drukte te behappen blijft.
  Zaterdag heb ik geholpen met ticket controle bij de ingang naar de hal en zondag als manusje van alles, voornamelijk wachtend op werkzaamheden.

  Ik vind het een erg leuke en gevarieerde beurs. Met de tijd die je als vrijwilliger over hebt kan je de beurs prima zien maar zeker niet alles spelen. Je bent helaas wel beperkt in de rand-evenementen waar je aan mee kan doen zoals de vele toernooien en de live shows van The Dice Tower, Shut Up & Sit Down en anderen.
  Dankzij een hotel op de beurs kan je ook op de avond nog spellen spelen en veel doen, waardoor je veel meer speelt en doet op een dag dan in Essen Ook zijn er wat minder bezoekers zodat de beurs goed bewandelbaar blijft en het prima mogelijk is een tafel te vinden.

  Ik heb de beurs alvast genoteerd voor 2020, lijkt me weer erg gezellig.

Reacties zijn gesloten.