Tiny Towns

Spelgegevens

Naam spel Tiny Towns
Spelbedenker Peter McPherson
Vormgeving Gong Studios,
Matt Paquette
Uitgever White Goblin Games
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 1-6 leeftijd 14+ tijdsduur 60 minuten
prijs 35 spelregels Spelregels (Engels)
soort spel Patronen maken, abstract

Inleiding

Iedereen is burgemeester van een nog te bouwen stad. Je probeert een zo goed mogelijk te stad te bouwen en op die manier de meeste punten te verdienen. De speler met de meeste punten mag zich uitroepen tot winnaar.

De eerste indruk

Gebouwen en startspeler hamer
Al het gebruikte materiaal is degelijk en mooi. De grondstofblokjes zijn eenvoudige kubusjes. De gebouwen zijn mooi en herkenbaar.
De kaarten zijn ook degelijk en de tekst is duidelijk.
Spelregels zijn goed vormgegeven en met duidelijke voorbeelden.
Alles past ook mooi in de doos, niet voor elk gebouw is er een apart vak, maar de meegeleverd zakjes zijn prima.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een leeg speelbord. De gebouwen en grondstofblokjes komen in het midden te liggen als algemene voorraad.
Op de cottage na, wordt er van elke type gebouw willekeurig één open gedraaid. Deze wijzigen niet meer gedurende dit spel.
Elke speler krijgt ook nog een toren en twee torenkaarten, waarvan hij er één kiest. Dit is een bouwwerk dat alleen die speler kan bouwen.
Na het kiezen van de startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Opzet
Het spel wordt niet in rondes gespeeld, maar elke speler komt om de beurt aan zet om een grondstof te kiezen. Alle andere spelers nemen dan ook dezelfde grondstof en leggen deze op hun persoonlijke bord. Eenmaal dat een grondstof ligt, kan deze niet meer verplaats worden. Hierna is de volgende speler aan zet en mag deze een nieuwe grondstof nemen die elke speler moet plaatsen.
In het midden liggen bouwtekeningen van verschillende type gebouwen. Zodra je een patroon hebt nagebouwd, mag je dit patroon van je bord verwijderen en op een van de plaatsen waar een grondstofblokje lag, het betreffende gebouw plaatsen. De bouwtekening blijft gewoon liggen, want iedereen kan dezelfde gebouwen bouwen. Je kan ook je eigen toren bouwen, doe je dit, leg dan de bouwtekening naast je spelersbord open.
Spelersbord
Dit gaat niet zolang door tot niemand nog plaats heeft om een grondstofblokje te leggen. Bij sommige spelers zal dit al eerder in het spel zij, zij mogen verder ook geen blokjes meer nemen, voor hen houdt het spel op.
Nadat de laatste speler niet meer kan, volgt de puntentelleng. Deze is per spel afhankelijk van de gekozen gebouwen. Elk niet bezette veld, blokjes worden voor de telling verwijderd, is één minpunt.
De speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

Probeer niet halfweg de bouw van een gebouw over te schakelen naar een ander gebouw.
Er kan vaak op meerdere manieren punten gescoord worden. Ga voor één of twee manieren, en ga er dan ook vol voor.
De kleinere gebouwen zijn vaak makkelijk nog ergens te zetten waardoor je weer een rondje kan meespelen en dus geen minpunten vergaart.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door White Goblin Games.
Ik heb deze al verschillend aantal spelers gespeeld. Als je deze met vijf of zes spelers speelt heb je zelf weinig invloed op de gekozen bouwstenen, aangezien je maar een keuze hebt om de vijf (of zes) stenen. Dit nadeel geldt natuurlijk ook voor de andere spelers.
Verder speelt het spel heel vlot en door de andere kaarten per gebouwsoort is er ook voldoende variatie in het spel terug te vinden.
Voor mij een prima familiespel. De veel spelers zal er volgens mij wat sneller op uitgekeken zijn.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice