Man muss auch gönnen können

Spelgegevens

Naam spel Man muss auch gönnen können
Spelbedenker Ulrich Blum, Jens Merkl
Vormgeving Leon Schiffer
Uitgever Schmidt Spiele
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 1-4 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 13 spelregels Spelregels soort spel Dobbelstel
gewonnen prijzen 2020 Spiel der Spiele Hit Trend Recommended

Inleiding

Man muss auch gönnen können aka “Divvy Dice” is een Roll and Write uitgegeven door Smith Spiele. Nu hoor ik je denken, alweer een Roll and Write die hebben we toch al zoveel. Gelukkig is dit geen 10 in een dozijn, het neemt namelijk een nieuwe kijk op de Roll en Write. In plaats dat iedereen al met een scorevel voor zich zit stel je namelijk het scoren veld gedurende het spel voor je zelf samen. Dit geeft elke keer dat je het speelt weer unieke uitdagingen en houdt het spel interessant.

De eerste indruk

Het spel bestaat uit degelijk materiaal in een handzaam doosje. De 54 kaarten zijn van dik materiaal gemaakt wat makkelijk achteraf weer uit te vegen is. Alles bij elkaar is het goed geproduceerd en is alle symboliek en kleur gebruikt duidelijk.

Wat verder op valt is dat het enige stuk karton, de markt strook, niet goed in het doosje past. Hierdoor past de deksel eigenlijk niet volledig dicht.

De voorbereiding

Alle kaarten worden uit gesorteerd en geschut. Daarna krijgt iedere speler 2 kaarten van elke stapel. Van deze kaarten houdt de speler 3 kaarten en de niet gekozen kaarten gaan terug onder op de betreffende stapel. De speler plaatst de kaarten voor zichzelf op tafel. Daarmee rekening houdend dat de speler gelimiteerd is aan een raster van 3×3. De kaarten mogen zowel orthogonaal als diagonaal aangrenzend zijn.

Spelverloop

Nu kan het spel starten. Iedere speler mag in zijn beurt maximaal 3 keer dobbelen. Hij mag zelf kiezen welke dobbelstenen hij opnieuw rolt, dit kunnen ook eventueel dobbelstenen zijn die hij eerder apart heeft gelegd.

De speler mag pas stoppen met dobbelen als hij een kaart in zijn scoren veld volledig kan invullen, een kaart kan kopen of als hij 3 keer heeft gegooid.

Bij de 2e en 3e rol van de speler mogen alle niet actieve spelers 1 van de opnieuw gegooide dobbelstenen gebruiken om in te vullen. Je moet tenslotte iemand iets gunnen.

Het spel speel totdat een speler 9 kaarten voor zich heeft liggen. Er wordt dan doorgespeeld tot aan de start speler. Daarna volgt nog 1 laatste ronde.

Tips en opmerkingen

Probeer in je eerste beurt vooral te focussen op het kunnen kopen van een nieuwe kaart. Iedereen gooit zeker in het begin namelijk veel dobbelstenen opnieuw. Wanneer je dit niet doet kun je snel zonder in te vullen score velden te komen zitten.

Probeer ook een goede verhouding te vinden tussen de twee soorten kaarten die zich in het spel bevinden. Als je alleen maar scoren kaarten in je veld legt wordt het een stuk lastiger om ze allemaal te kunnen behalen. Te veel bonus kaarten en je scoort te weinig punten.

Oordeel recensent

Ik heb het spel nu 2 keer gespeeld en ik kan het zeker aanraden. Het speelt heerlijk weg en houdt iedereen betrokken bij het spel. Je moet namelijk continue opletten of er een dobbelsteen opnieuw is geworpen die jij nodig hebt. Het spel is goed te spelen voor beginners maar ook voor de ervaren speler zit er genoeg diepgang in.

Dit spel werd ons geschonken door Schmidt Spiele.
Alhoewel het lekker weg speelt knagen er nog wel een paar kleine puntjes. De eerste is dat het strookje karton van de markt niet goed in het doosje past. Je zou deken dat hier in het ontwerp rekening mee gehouden zou zijn.
Het andere punt is dat er 1 soort scoren kaart is waarmee je in 1 keer 24 punten mee kunt halen. Deze kaart scoor je al je 5 verschillende kleuren in je raster hebt liggen. In beide keren dat ik het gespeeld heb is de speler die 2 van deze kaarten heeft de winnaar geweest. Ik vermoed dat als je het vaker speelt er wellicht betere strategieën naar voren komen. Maar het voelt nu een beetje alsof je de kaart moet pakken als je de keuze krijgt.

Eén gedachte over “Man muss auch gönnen können”

  1. Zelf ook al gespeeld en ik deel de mening dat sommige kaarten net wat te krachtig zijn. De scores: 130 – 88 – 51 – 51
    Zelf had ik ook als enige een vol raster waarin alle kaarten scoorden. En dan loop je aardig binnen. Het was wel voor iedereen nieuw en dus zoekend naar manieren om het spel naar je hand te zetten.
    Het feit dat de dobbelstenen die opnieuw gedobbeld worden door andere spelers gebruikt mogen worden is wel een leuke twist.

Reacties zijn gesloten.