PARKS

Spelgegevens

Naam spel PARKS
Spelbedenker Henry Audubon
Vormgeving Fifty-Nine Parks Print Series
Uitgever Keymaster Games
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 1-5 leeftijd 10+ tijdsduur 70 minuten
prijs 50 spelregels Spelregels Nederlands
soort spel worker placement
gewonnen prijzen 2020 SXSW Tabletop Game of the Year Nominee
gewonnen prijzen 2020 Origins Awards Best Board Game Nominee
gewonnen prijzen 2019 Meeples’ Choice Nominee
gewonnen prijzen 2019 Golden Geek Best Family Board Game Nominee
gewonnen prijzen 2019 Golden Geek Best Board Game Artwork & Presentation Nominee
gewonnen prijzen 2019 Cardboard Republic Socializer Laurel Nominee
gewonnen prijzen 2019 Board Game Quest Awards Best Production Values Nominee
gewonnen prijzen 2019 Board Game Quest Awards Best Game from a Small Publisher Winner
gewonnen prijzen 2019 Board Game Quest Awards Best Family Game Winner

Inleiding

Als wandelaars, hikers, verzamel je grondstoffen. Door het inleveren van de juiste grondstoffen kan je de Nationale Parken van Amerika bezoeken. Deze leveren ook de nodige punten op. Je kan ook gebruik maken van je uitrusting om sneller je doel te halen.

De eerste indruk

Centrale speelveld
Het is een Kickstarter spel, hierdoor zit er een inlay in van Game Trayz, ook in de versie de in de winkel verkrijgbaar is. Dit geeft al gelijk bij het openen van de doos er voor dat alles er mooi en goed in zit. De vormgeving is gedaan door een team en allemaal geïnspireerd op de Nationale Parken van Amerika.
Verder is het gebruikte materiaal degelijk en ook mooi vorm gegeven.
Spelregels zijn duidelijk geschreven, met goede voorbeelden.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt twee wandelaars en een kampvuurtegel alsook een veldfleskaart. Je krijgt ook twee jaarkaarten, hiervan kies je er één. Deze leveren aan het einde van het spel punten op.
In het midden van de tafel komen de routekaarten te liggen. Dit is een basis en set per ronde komt er een nieuwe tegel bij.
Verder in het midden: drie open parkkaarten, drie open uitrustingskaarten en een gesloten deck seizoenkaarten en veldfleskaarten.
Alle wandelaars worden aan het begin van de wandelroute gezet en na het kiezen van een startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Het spel wordt over vier rondes gespeeld, elke ronde verloopt hetzelfde. Na vier rondes worden de punten geteld. Speler met de meeste punten wint het spel. Aan het begin van elke ronde worden afhankelijk van het seizoen, water of zon op kaarten gelegd. De speler die op zo’n tegel komt, krijgt deze extra grondstof.

Als je aan de beurt bent verzet je één van je wandelaars naar een actietegel naar keuze en je voert de daarbij behorende actie uit. Staat er al een wandelaar, moet je je kampvuurtegel omdraaien. Deze wordt pas weer actief als een van je wandelaars aan het einde van het spoor is. Op het wandelspoor kan je enkel vooruit lopen.
Mogelijke acties zijn: grondstoffen verzamelen (zon, water, berg en bomen), een park bezoeken of reserveren, grondstof naar joker omzetten, foto maken (punten), … Op het moment dat je water krijgt mag je deze gelijk op je veldfleskaart leggen en de daarbij behorende actie uitvoeren. Uitrustingskaarten kunnen je extra voordelen geven.
Als je op het einde van de wandelroute komt kan je nog een park reserveren, park bezoeken (grondstoffen inleveren voor een parkkaart (punten)), of een uitrustingskaart kopen. Je mag ook je kampvuur weer actief maken.
Zodra de op een na laatste wandelaar binnen is, moet de laatste wandelaar bij de volgende beurt ook naar het einde van de route gaan, zonder tussenstops.

Bij de start van een nieuw seizoen (ronde) worden alle openliggende actietegels geschud en komt er een nieuwe bij, de route wordt dus langer. Hierna worden ze open gelegd en vormen de route voor deze ronde.

Tips en opmerkingen

Waar mogelijk kan je best een park bezoeken, dit zijn de puntenkaarten. Je jaarkaart levert ook punten op en zijn mooi meegenomen.
Uitrustingskaarten helpen vaak bij goed, maar investeer er niet te laat in, anders brengen ze niet meer genoeg op.

Oordeel recensent

Dit spel is qua vormgeving een van de mooiere spellen. Elke tekening van de parken is uniek en zijn gemaakt door verschillende kunstenaars.
Voor de inlay is ook hier gekozen voor Game Trayz, zij levers mooi materiaal en alles past er perfect in.
Nu het spel zelf. De regels zijn erg eenvoudig en de acties lijken niet veel voor te stellen, maar je moet goed plannen om alle nodige grondstoffen te verzamelen.
Elke ronde, liggen de tegels weer anders en komen de acties niet helemaal in de volgorde zoals je eigenlijk wilt, of juist wel. Ook elk spel is hierdoor weer anders.
PARKS kost 50 euro en dat is echt wel aan de hoge kant voor het spel. Het materiaal verantwoordt wel een groot deel, maar denk dat dit voor veel mensen toch te veel is.

Inmiddels is de eerste uitbreiding, PARKS, Nightfall ook al verkrijgbaar.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice