Glasgow

Spelgegevens

Naam spel Glasgow
Spelbedenker Mandela Fernández-Grandon
Vormgeving atelier198
Uitgever 999 Games
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 2 leeftijd 10+ tijdsduur 30 minuten
prijs 20 spelregels Spelregels Engels
soort spel Rondel, tegels aanleggen

Inleiding

De Schotste stad Glasgow is volop in ontwikkeling en breidt zich snel uit. Jij als koopman wil hier de meeste invloed uitoefenen. Door mee te helpen aan de opbouw verdien je punten. De speler met de meeste punten wint het spel.

De eerste indruk

Afbeelding van de uitgever
Er zit weinig in de doos, maar al het materiaal ziet er goed uit. De tegels zijn goed van dikte en daardoor stevig. De grondstoffen zijn mooi, duidelijk en groot.
Spelregels zijn duidelijk alsook de gebruikte symbolen.

De voorbereiding

De rondel, bestaande uit actietegels wordt opgebouwd zoals beschreven. Niet alle grondstoffiches doen elk spel mee.
De gebouwen komen op een dichte stapel naast het speelveld te liggen.
De grondstoffen komen aan de rand te liggen en elke speler pakt een eigen spelersbordje, de startgrondstoffen en zet zijn spelersfiguur op het startveld op de rondel.

Spelverloop

De regels van Glasgow zijn vrij eenvoudig … Je loopt over de rondel met de klok mee, waar je stopt voer je de bijbehorende actie uit. Dit net zolang tot de hele stad gebouwd is.
De speler die achteraan staat is aan de beurt, zodra hij de andere speler voorbijsteekt op de rondel, is de andere speler aan de beurt.

Ik ga niet alle acties beschrijven, maar vaak gaat het om verkrijgen of ruilen van grondstoffen. Daarnaast zijn er nog architectentegels. Hiermee ga je bouwen aan de stad.
Per architect liggen steeds twee tegels. De kosten staan duidelijk op de tegel, door het betalen kan je deze direct bouwen. Tegen betaling van een goud, mag je nog een bouwactie doen.
De tegels worden in het midden van de rondel gelegd. Op elke tegel staat onderaan een kleine pijl en deze moet wijzen naar de speler die de tegel gebouwd heeft, dit is belangrijk voor de punten. De grootte van de stad is 4 bij 5 tegels (of 5 bij 4).
Op de fabrieken na geven alle gouwen punten voor de eindscore.

Het spel gaat net zo lang door tot de stad afgebouwd is, dit is 4 bij 5 groot, of 5 bij 4. Hierna volgt een puntentelling.

De gebouwen, in het kort:
De meeste gebouwen hebben een vaste score en daarnaast nog een specifieke telling.
Fabrieken: zorgen voor extra grondstoffen tijdens het spel.
Winkel: 5 punten als deze zich in de hoek van de stand bevind.
Park: Hoe meer parken, hoe meer punten voor de parken.
Station: Extra punten als je alle soorten gebouwen hebt.
Woning: Punten voor aansluiten woonblokken, ongeacht de speler.
Bezienswaardigheden: enkel eigen punten.
Bank: Punten voor overgebleven grondstoffen.

Tips en opmerkingen

Iets wat bij veel spellen geldt, is ook nu weer van toepassing; probeer niet op alle gebouwen veel punten te scoren, maar concentreer je op enkele types.
Als je een keer veel velden overslaat op het rondel, hou er dan rekening mee dat de andere speler rustig alle actievelden tussendoor kan uitvoeren. Pas als deze weer voorbij je is, ben jij weer aan de beurt.

Oordeel recensent

Eenvoudige regels, eenvoudig spel. Dit spel kan je makkelijk even op tafel leggen na het avondeten of ergens tussendoor als pauze. De speelduur van een half uurtje is daarvoor ideaal.
Glasgow is ook niet vernieuwend te noemen, je ziet dat de gebruikte speelsystemen uit de andere spellen komen. Maar daardoor zeker niet minderleuk.
Het is een heel gepuzzel om de beste acties en gebouwen voor jezelf te houden.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice