Canvas

Spelgegevens

Naam spel Canvas
Spelbedenker Jeff Chin, Andrew Nerger
Vormgeving Luan Huynh
Uitgever Road to Infamy
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 1-5 leeftijd 14+ tijdsduur 30 minuten
prijs 40 spelregels Spelregels Engels
soort spel Kaartspel, handmanagement
gewonnen prijzen Playtest Party Award Winner: Best Tabletop game
gewonnen prijzen The Dragon’s Tomb: Game of the Year

Inleiding

Als schilders wil je de mooiste schilderijen maken. Als je het beste aan de voorwaardes voldoet krijg je de meeste roem en win je het spel.

De eerste indruk

Klein maar stevig doosje. Deze keer geen gewone doos maar de binnenkant schuift aan de bovenkant er uit. Achter is ook een speciaal gat gemaakt zodat je de doos als schilderij kan ophangen, Alle gegevens van het spel staan aan de achterzijde.
Het was een succesvolle Kickstarter en daardoor vooral upgrades gekregen in materiaal en dat is duidelijk te zien. Alle kaarten, fiches, … zijn stevig en voelen goed aan. De plastic kaarten zijn niet allemaal mooi recht gesneden, maar dit maakt voor het spel verder niet uit.
Spelregels zijn erg duidelijk en voorzien van duidelijke voorbeelden.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt drie achtergrondkaarten, in een sleeve, en 4 paletfiches.
In het midden van de tafel komt de speelmat te leggen met daarop vier puntenkaarten, puntenfiches en vijf plastic schilderkaarten.
Na het kiezen van een startspeler, kan het spel beginnen.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, heb je twee keuzes: een kaart nemen of een schilderij maken.
Bij het nemen van een kaart mag je de eerste zo nemen, of kiezen om een kaart verder in de open rij te nemen, op elke kaart die je overslaat moet je palletfiche leggen. Liggen er één of meer palletfiches op een kaart die je wilt nemen, krijg je de fiches ook.
De ander optie, een schilderij maken, gaat als volgt. Neem drie schilderkaarten uit je hand en leg ze op volgorde naar keuze, alles wat zichtbaar is, telt voor de waardering. Stop vervolgens de drie kaarten voor een lege achtergrond in de sleeve. Hierna ga je kijken aan welke scorekaarten je voldoet en krijg je de daarbij horende puntenfiches.
Onderaan de kaarten staan 2 kleuren verf met daarin een symbool voor de waardering. In totaal kan je maximaal de vijf verschillende kleuren hebben.

Als je schilderijen klaar hebt, eindigt het spel voor je. De andere spelers kunnen dan nog verder spelen totdat iedereen zijn drie schilderijen af heeft. Hierna volgt de puntentelling.
Op elke scorekaarten staat ook vermeld wat die scorefiches waard zijn aan het einde van het spel.

De speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

Probeer bij de open kaarten al te plannen welke symbolen je wilt gaan gebruiken. Probeer dan ook te zorgen dat je op elke scorekaart punten haalt.
Aangezien er een handlimiet is van vijf kaarten kan je best maar één schilderij per keer gaan plannen.
Maak zeker gebruik van je palletfiches, je hebt ze niet voor niets gekregen en kunnen net voor dat ene extra punt zorgen.

Oordeel recensent

Mijn eerste schilderij bij Canvas.
Het nemen van de kaarten is niet echt vernieuwend, dit kennen we ook al van bijvoorbeeld Century Specerijenroute, maar het maken van de schilderijen met de doorschijnende kaarten kaart is voor mij wel nieuw en vernieuwend.
De speelduur van een half uur is voor dit type spel ideaal, het is net wat meer dan een snel spel tussendoor en voelt ook als een volledig spel, maar moet niet echt veel langer voelen, dan zou het volgens mij te langdradig worden.
Het feit dat iedereen het spel volledig kan uitspelen, de drie schilderijen maken, is ook een pre. Zo heeft elke speler de kans om extra punten te verdienen.
Er zitten voldoende variabele in het spel, zo zijn er meerdere scorekaarten en is het aanbod schilderkaarten ook erg ruim om elke spel toch weer wat anders te maken.
De doos is erg compact en aan de binnenkant staat duidelijk wat waar moet en dan past het precies. Als je de deluxe versie hebt, is het wel even een uitdaging om de schildersezels er bij in te krijgen.

In verband met de foto’s; zelf heb ik de deluxe Kickstarter versie waardoor de scorefiches van hout zijn in plaats van het dikke karton en zitten er kleine schildersezels bij.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

5 gedachten aan “Canvas”

  1. Bedankt ovor het delen van spelregels van Canvas. Ik zou het spel ook graag willen kopen en was daarom benieuwd naar het spelverloop. Wanneer het mijn kinderen leuk lijkt, koop ik het binnenkort!

    1. Mara, fijn om te horen.

      De Kickstarter campagne in mij bericht hierboven eindigt 12 mei.

Reacties zijn gesloten.