Clash of the Ardennes

Spelgegevens

Naam spel Clash of the Ardennes
Spelbedenker Elwin Klappe
Vormgeving Elwin Klappe
Uitgever Self Published
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 2 leeftijd 12 tijdsduur 60 minuten
prijs 29 spelregels Spelregels Engels
soort spel 2-speler, tegels plaatsen, meerderheden

Inleiding

Het Ardennenoffensief, december 1944. De strijd tussen de Duitse en de geallieerde troepen in de Ardennen en in de straten van de verschillende dorpen en steden, zoals Bastogne. Uit de geschiedenis weten we wie de slag heeft gewonnen, maar bij Clash of the Ardennes kan je de geschiedenis herschrijven of overdoen.
Je moet strijden om de straten van Bastogne te veroveren en zo het spel te winnen.
Disclaimer: We hebben bij Roll The Dice een ver uitgewerkt prototype gespeeld, dus er kunnen nog wijzigen zijn met de definitieve versie.

De eerste indruk

Materiaal ziet er goed uit, de omlijsting van het speelveld en tegels zijn gemaakt van hout. Vormgeving is ook duidelijk en alles past mooi. Wat kleine dingetjes, maar ik vermoed dat dit te maken heeft met prototype.
De spelregels zijn geschreven als een boekje, hierdoor niet altijd even overzichtelijk, maar pas prima in de sfeer van het spel. Hier zijn nog wel een paar kleine verbeterpunten.

De voorbereiding

Het spelbord, een puzzelrand, word in het midden van de tafel gelegd en beide spelers zitten elk aan een korte zijde van het bord. Elke speler krijgt zijn units (tanks, antitank mijner en soldaten en special units) en een geheime opdracht. Na het kiezen van het kiezen van een startspeler, kan het spel beginnen.

Spelverloop

Om en om kan elke speler vier actiepunten inzetten. Het doel is om je geheime opdracht te vervullen. Het gaat hier om het beheren van straten. Een straat beheer ja als je de overkant hebt bereikt.
Op het speelveld is er ruimte voor zeven straten die parallel lopen van de ene naar de andere speler.

Nieuwe unit in het spel brengen: één actiepunt. Leg een van units aan het begin van een nieuwe straat, aan je eigen zijde, of sluit aan aan een eerdere eigen unit. Je moet altijd aansluiten units aanleggen.
Verplaats een unit: 2 actiepunten. Neem een achterste unit, zo dicht mogelijk bij het begin van de straat aan je eigen zijde, en leg deze vooraan in dezelfde straat.
Terugtrekken, vrije unit: twee actiepunten. Als een voorste unit nog niet geblokkeerd is, kan je deze terugtrekken door hem terug in je eigen voorraad te leggen.
Terugtrekken, geblokkeerde unit: drie actiepunten. Als je unit tegen een unit van je tegenstander ligt, kan je deze voor drie actiepunten terugtrekken.

Naast het inzetten van actiepunten, kan je je tegenstander ook aanvallen, dit kost geen actiepunten. Hiervoor moet je eerst de tegenstander blokkeren, dit doe je door een sterkere unit voor zijn unit te leggen. Hierna kan je besluiten om aan te vallen. Doordat jouw unit sterker is, val je de tegenstander aan, hij moet dan zijn zwakker unit terug nemen, is de volgende unit ook nog zwakker, moet deze ook weg, net zolang tot je een unit van dezelfde waarde of sterker tegenkomt.
Je kan ook beslissen om niet aan te vallen en dan is het aan de andere speler de keuze om in zijn beurt de zwakkere unit terug te trekken.

Als je de overkant van een straat bereikt, beheer je deze straat en leg je er een eigen token op. In deze straat kan niets meer gewijzigd worden. Je krijgt meteen een victory-kart die je een voordeel oplevert.

Zodra een speler zijn geheime opdracht heeft volbracht, deze hebben te maken met straten die je beheert, win je het spel.

Ieder speler heeft een aantal speciale units, deze zijn hetzelfde als de basisunits, maar hebben een extra kracht. Elke speler mag slechts één speciale unit op het speelveld hebben.

Tips en opmerkingen

Zorg dat je niet allemaal units van dezelfde soort achter elkaar hebt liggen, want anders maak je het de tegenstander wel erg makkelijk om je te verslaan.
Let op alle straten en zorg dat de ander speler de overkant niet kan bereiken, want wie weet wint hij het spel.
Gebruik je speciale units verstandig, want als deze in een straat ligt die je beheert, kan hij daar niet meer weg en mag je ook geen andere speciale unit meer inzetten.

Oordeel recensent

Foto van de uitgever.
Het spel is gemaakt van hout en oogt zeer mooi en voelt erg prettig aan. De spelregels zijn ook duidelijk geschreven en krijg nog wel een revisie, hier en daar wat kleine punten.

Het spel zelf klopt en speelt vlot. Naast je eigen doel bereiken, wil je ook voorkomen dat de tegenstander de overkant bereikt, dus eigenlijk heb je twee doelen. Hierdoor ben je veel heen-en-weer aan het lopen met je units. Strategisch blokkeren en aanvallen van de andere troepen is een must en fouten maken is geen optie, dit kan het einde beteken.
Door de verschillende geheime opdrachten in het spel is er zeker genoeg variatie elke keer je het speelt.

Qua thema … het is niet meteen mijn ding, maar dat is geheel persoonlijk. Thema en het spel passen goed bij elkaar.
De tekeningen geven de sfeer goed weer.

Kickstarter loopt tot en met 3 april 2021.
Bekijk de campagne op Kickstarter.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

2 gedachten aan “Clash of the Ardennes”

Reacties zijn gesloten.