Diamant/Incan Gold

Spelgegevens

Naam spel Diamant
Spelbedenker Bruno Faidutti en Alan R. Moon
Vormgeving Paul Mafayon
Uitgever IELLO
Jaar van uitgave 2005
aantal spelers 3-8 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 25 spelregels Spelregels Engels
soort spel push your luck

Inleiding

Tacora Cave: een grottenstelsel bekend om zijn vele schatten. Diep in de tempel liggen vele schatten, maar de legendes spreken ook over valstrikken. Hoe ver durf je te gaan voordat je terugkeert met de buit? Wordt hebberigheid je ondergang?

De eerste indruk

Diamant, ook uitgegeven onder de naam Incan Gold, heeft gedurende de jaren verschillende versies en uitgevers gekend. Omdat de verschillende versies niet allemaal dezelfde spelmaterialen bevatten, is het belangrijk op te merken dat ik voor deze review de Engelse Iello versie uit 2016 aanhoud. Dit is ook de versie die in de Roll The Dice collectie zit.

De voorbereiding

Iedere speler kiest een kleur en krijg een avonturier, een schatkist, en twee kaarten. Het bord wordt op tafel gelegd en de expeditie kaarten worden geschud en in een dichte stapel op het bord gelegd. Er zijn drie soorten kaarten: kaarten met diamanten, kaarten met artefacten, en gevarenkaarten.

Spelverloop

Diamant wordt gespeeld over vijf rondes. Elke ronde worden telkens een voor een kaarten van de stapel open gedraaid, en na elke kaart kiezen de spelers of ze doorgaan of uitstappen.
Als de opengedraaide kaart diamanten bevat, worden deze gelijk verdeeld onder de spelers. Deze worden nog niet in de schatkist gelegd! Alles wat overblijft, blijft op de betreffende kaart liggen. Artefacten en gevarenkaarten blijven gewoon liggen. Nu kiezen de spelers tegelijk of ze doorgaan of uitstappen. Alle spelers die uit de ronde stappen verdelen de nog op de kaarten liggende diamanten, en leggen daarna hun buit in de schatkist. Deze diamanten zijn veiliggesteld en tellen aan het eind van het spel. Als slechts een speler uitstapt, krijgt deze ook alle opengedraaide artefacten, die vijf diamanten waard zijn. Stappen meerdere spelers tegelijk uit, krijgt niemand de artefacten en blijven ze liggen.
Hierna wordt een nieuwe kaart gedraaid, en mogen de overgebleven spelers weer kiezen of ze doorgaan of uitstappen. Op het moment dat de tweede gevarenkaart van hetzelfde type opengedraaid wordt, is de ronde afgelopen en moeten alle op dat moment nog actieve spelers al hun in die ronde verzamelde diamanten weer afleggen.

Na de vijfde ronde is het spel afgelopen en tellen alle spelers hoeveel diamanten ze verzameld hebben. Elk van de eerste drie opgehaalde artefacten tellen als vijf diamanten, de artefacten die daarna opgehaald zijn tellen als tien. De speler met de meeste diamanten heeft gewonnen.

Tips en opmerkingen

Onderschat niet de waarde van de overblijvende diamanten. Zeker in een spel met veel spelers zul je meestal maar een of twee diamanten per kaart krijgen. Als je dan alleen uitstapt maar wel een groot aantal ‘rest’ diamanten mee kunt pakken, kan dat een groot verschil maken aan het eind van het spel.

Oordeel recensent

Diamant is typisch zo’n spel wat goed is in zijn eenvoud. De regels zijn simpel, het is snel geleerd, het speelt vlot, en het is niet moeilijk. En toch zit er, zeker met veel spelers, toch wel wat in. Want hoe ver durf je te gaan voordat je eieren voor je geld kiest en uitstapt? En als laatst overgebleven speler kan het heel verleidelijk zijn om toch nog die ene kaart extra om te draaien, maar ja wat nu als dat net dat tweede gevaar oplevert…
Diamant wordt naar mijn persoonlijke mening beter met meer spelers, maar ook met drie spelers is er genoeg plezier te beleven. En omdat je dan gemiddeld per kaart meer diamanten zult krijgen, krijgt het spel toch een hele andere dynamiek dan met zes of meer spelers.