Splitter

Spelgegevens

Naam spel Splitter
Spelbedenker Stefan Nikolic
Vormgeving Oliver Freudenreich
Uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag (NSV)
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 1-12 leeftijd 8+ tijdsduur 15 minuten
prijs 13 spelregels Spelregels Engels
soort spel Roll & Write

Inleiding

Een nieuwe Roll & Write van NSV waarbij je een gedeeltelijke keuze hebt om waardes te noteren.

De eerste indruk

Inhoud
In de doos zitten twee scoreblokje (twee varianten), twee dobbelstenen, vier potloodjes en de spelregels (in negen talen, geen Nederlands).
Alles ziet er weer heel netjes uit, spelregels zijn duidelijk geschreven.

Spelverloop

Elke speler neemt een blaadje van het scoreblokje en een potloodje. Op het blaadje staat en veld met in het midden een scheidingslijn. Het deel links van de lijn is identiek aan dat rechts van de lijn, wel gespiegeld. De dobbelstenen worden door een speler gedobbeld, het maakt hier niet uit wie er dobbelt.

Eén speler dobbelt met de twee dobbelstenen en daarna moeten alle spelers de waarde van de dobbelstenen op hen speelveld zetten.
Als je de waarde van de ene dobbelsteen op de linker zijde van je scoreblokje zet, moet de waarde van de andere dobbelsteen op de gespiegelde kant van het rechter deel van je scoreblokje komen. Dit net zo lang tot alle vakjes gevuld zijn. Je moet ook altijd beide waardes van de dobbelstenen invullen, en mag dus geen worp weigeren. Hierna volgt er een puntentelling.
De puntentelling is als volgt:

Scoring, voorbeeld
Elke set van exact één keer de waarde 1, is één punt.
Elke set van exact twee keer de waarde 2, is twee punten.
Enz.
Dus een set van exact zes keer de waarde 6, is zes punten.
Maar als je per ongeluk een vijfde 4 in een set hebt gezet, of moeten zetten, dan is deze nul punten waard.

Deze sets mogen over de middenlijn gaan, voor de scores is het hele blaadje een groot veld.

Op het basis scoreblokje staan twee sterren. De set waar de ster in zit wordt dubbel geteld.

Bij het andere scoreblokje staan naast de twee sterren ook drie hartjes, als de hartjes met hetzelfde getal gevuld zijn, krijg je vijf bonuspunten.

Tips en opmerkingen

Staar je niet blind op de bonussen. Zeker als je er een reeks van vijven of zessen in probeert te krijgen, kan het lastig worden. Die reeksen zijn sowieso al erg lastig te halen.
Vergeet niet dat voor het scoren het niet uitmaakt dat je over de middenlijn (spiegeling) gaat, hier wordt het volledige veld gezien.

Oordeel recensent

De spel werd ons geschonken door NSV.
Het is een eenvoudige roll & write en doordat je de andere waarde in de gespiegelde kant moet zetten, geeft het een leuke twist. Echter na een paar keer is dat nieuwe er ook wel af.
Je kan van elkaar afkijken en identiek het zelfde ingevuld hebben, maar dan weet je de score ook al, dus maak er zelf het beste van.
Het is een leuke tussendoortje, maar weinig echt bijzonder. Ik heb ook het gevoel dat de roll & write spellenmarkt een beetje over verzadigd geraakt en dan is het heel moeilijk om weer met iets echt nieuws te komen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice