Cubitos

Spelgegevens

Naam spel Cubitos
Spelbedenker John D. Clair
Vormgeving Jacqui Davis, Philip Glofcheskie, Ryan Iler
Uitgever Alderac Entertainment Group
Verdeeld door White Goblin Games
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 50 spelregels Spelregels Engels
soort spel Dobbelspel, Racespel, Deck/Pool builder
gewonnen prijzen 2021: Best Mechanics – Best Dice Game

Inleiding

Cubitos is een spel van John D Clair, een spelbedenker waarvan ik de afgelopen jaren verschillende spellen gespeeld heb en waar ik best wel “fan” van ben. Denk aan spellen als Mystic Vale, Edge of Darkness maar ook ECOS. Cubitos is een van zijn recentere spellen en bij dit spel lijkt de bedenker een behoorlijk andere kant op gegaan te zijn. Het idee achter het spel is dat de spelers meedoen aan de jaarlijkse “Kubus Cup”. Met andere woorden het is een race spel, een race spel met dobbelstenen! In de spellen wereld zijn er natuurlijk veel mensen die bij dobbelstenen al direct denken: “mij niet gezien”, maar is dat terecht?

De eerste indruk

Cubitos is een spel van AEG en daardoor ziet het spelmateriaal er, zoals altijd, prima uit. In de doos vinden we 120 dobbelstenen in verschillende kleuren, een aantal spelersborden, 56 karakterkaarten, 2 dubbelzijdige racetracks, fiches en materiaal om 12 display doosjes te maken voor de eerder genoemde dobbelstenen.

De voorbereiding

De voorbereiding van Cubitos is eenvoudig. Namelijk: – Je geeft iedere speler een set aan start dobbelstenen (grijs) – Je selecteert de karakter kaarten (hierover later meer) waarmee je wilt gaan spelen – Je legt de verschillende kleuren dobbelstenen in hun displaydoosjes – Je selecteert de track die je wil gaan gebruiken en – Je geeft iedere speler een overzichtkaart en zijn persoonlijke speelveld. Bij de opzet moet je twee keuzes maken: de racetrack en de karakterkaarten waar je mee wil gaan spelen. Deze kun je naar eigen inzicht kiezen of je kunt één van de voor geselecterede sets (meer gebalanceerd) uit de handleiding kiezen.

Spelverloop

Voordat ik het daadwerkelijke spel uit ga leggen, iets meer uitleg over de eerder genoemde karakterkaarten.

In Cubitos zijn er 8 verschillende kleuren (karakter)dobbelstenen, en van ieder van die kleuren zijn er ook 7 karakterkaarten in het spel. Tijdens een spel Cubitos, selecteer je van iedere kleur één karakterkaart. De karakterkaart hoort bij dezelfde kleur dobbelsteen en beschrijft de bijzondere kracht van die dobbelsteen tijdens het huidige spel. Denk hierbij aan extra snelheid, over water kunnen verplaatsen, bescherming tegen een “foutieve” worp, enz.

De bijzondere krachten van de dobbelstenen zijn een essentieel onderdeel van het spel. Je wint uiteindelijk het spel door deze krachten zo effectief mogelijk in te zetten en de route het snelste te doorlopen. De vraag is nu: hoe kom je aan deze karakterdobbelstenen? Hier komt het deckbuilding element van het spel naar boven.

Het basis mechanisme achter Cubitos werkt hetzelfde, alleen dan met dobbelstenen.

1) Kies 9 dobbelstelen uit je pool van beschikbare dobbelstenen (trekstapel)

2) Gooi de dobbelstenen

3) Bepaal of je “treffers” hebt. De verschillende kleuren dobbelstenen hebben allemaal andere “layouts”. Maar algemeen kun je zeggen dat de dobbelstenen één of meer zijden met een muntje, een voetje, een karakterteken hebben, en waarbij de overgebleven zijden blanco zijn. Alle dobbelstenen waarbij een niet-blanco zijde bovenligt zijn treffers.

Wanneer je worp geen treffers heeft, ben je af en is je beurt voorbij.

Heb je wel treffers, dan leg je deze apart. Op dat moment moet je bepalen wat je wilt doen, je kunt namelijk de blanco dobbelstenen opnieuw gooien en dus terug gaan naar stap 2, maar daarmee wordt het aantal dobbelstenen dat je werpt wel kleiner en daarmee de kans op een worp zonder “treffers” (wat uitschakeling betekent) ook.

Wanneer je tevreden bent met je worp, ga je naar stap 4.

4) Uitvoeren van de acties die behoren bij de dobbelstenen waarmee je een speciaal karakterteken geworpen hebt.

5) Verplaatsen van je pion op de racetrack (op basis van het aantal geworpen voetjes)

6) Kopen van nieuwe karakterdobbelstenen (op basis van het aantal geworpen muntjes)

7) Afleggen van de gebruikte dobbelstenen. (aflegstapel)

Wanneer je dan nog niet bij de finish bent, ga je terug naar stap 1 en zo door totdat één van de spelers bij de finish is.

Tips en opmerkingen

Zoals ik eerder al noemde zijn de karakterkaarten een belangrijk onderdeel van het spel. De bijzondere krachten van de dobbelstenen verzorgen een soort van motor die combo’s kunnen genereren waarmee je sneller rond kunt gaan. Vergeet dit vooral niet. Uiteindelijk heb je maar 1 doel… zo snel mogelijk over de finish. Het doel is niet de duurste karakterkaart verkrijgen of wat dan ook. Kies dus de kaarten (en daarmee dobbelstenen) die voor jou het beste werken.

Oordeel recensent

Cubitos is naar mijn mening een heel geslaagd spel. Is het een strategisch hoogtepunt? Nee dat niet. Maar de karakterkaarten kunnen je voldoende strategisch voordeel geven, waardoor je geen last hebt van de onvermijdelijke geluksfactor bij dobbelstenen. Uiteindelijk is dat ook de leuke puzzel die dit spel geeft. Wanneer je 8 verschillende dobbelstenen hebt, die ieder 7 verschillende karakterkaarten hebben, kun je daarmee (als mijn wiskunde me niet in de steek laat) meer dan 5 miljoen combinaties maken. Kortom, zeker als je willekeurige kaarten selecteert zal je iedere keer goed moeten nadenken over het motortje dat je wilt gaan inzetten om de route zo snel mogelijk te doorlopen. Tel hier het ‘push your luck’ mechanisme bij op en ik vind dat je een hele vermakelijke combi te pakken hebt!

Foto’s: Boardgamegeek