Ark Nova

Spelgegevens

Naam spel Ark Nova
Spelbedenker Mathias Wigge
Vormgeving Loïc Billiau, Dennis Lohausen, Steffen Bieker, Christof Tisch
Uitgever Feuerland Spiele
Verdeeld door White Goblin Games
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 1-4 leeftijd 14+ tijdsduur 90+ minuten
prijs 70 spelregels Spelregels Engels
soort spel Draften, set collectie

Inleiding

Iedere speler probeert zijn dierentuin zo goed mogelijk in te richten en te zorgen dat er veel bezoekers komen, want zij zorgen voor inkomsten en dus meer financiële ruimte om het nog beter te doen.

De eerste indruk

De doos valt op … niet alleen door de grootte maar ook de kleur en eigenlijk ook de eenvoud.
Binnenin ziet ook alles er netjes uit, er zitten twee standaard houders/bakjes voor de fiches bij.
Spelregels zijn goed geschreven en een extra blad met alle symbolen om snel iets op te zoeken. Daarnaast is er nog een klein boekje met verduidelijking van de kaarten en basistermen.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een basisbord en alle onderdelen in zijn spelerskleur. Als je na het uitstansen van de onderdelen alles in de bakjes doet, kan je deze openen en zo op tafel zetten.
Kaarten worden geschud en het spel kan beginnen.

Spelverloop

Het doel van het spel is om te zorgen dat je conservatiepunten en je reputatiepunten elkaar zo ver mogelijk “voorbijsteken” op het puntenspoor. De ene telsteen gaat linksom, de andere rechtsom. Zodra de twee telstenen van een speler elkaar tegenkomen, is er nog één laatste actie voor de andere spelers en volgt de eindtelling.

Er zijn bij dit spel geen rondes, om de beurt doet elke speler één actie. Elke speler heeft altijd een keuze uit vijf acties, je kan gedurende het spel maximaal vier van de vijf acties verbeteren. De plaats waar de actie onder je bord ligt, genummerd één tot en met vijf, bepaald de kracht van de actie. Na het uitvoeren van de actie verplaats je de gebruikte kaart naar plaats één en de rest schuift door. Hierdoor wordt de net gebruikte actie dus minder waard/krachtig.

Hieronder even in het kort de basis van de acties:
Kaarten nemen: Je mag (dier) kaarten nemen en aan het hand toevoegen.

Bouwen: Neem één of meer verschillende gebouwen, betaal deze en leg ze aansluiten in je dierentuin neer.

Speel dierenkaarten: Je kan tegen betaling van de kosten dierenkaarten uitspelen. Hiervoor moet je een kooi ter beschikking hebben die aan de minimumvoorwaarden voldoet, zoals grootte, ligging al dan niet naast het water of bergen, bepaalde regio’s (Europa, Afrika, …) al vertegenwoordigd hebben in je park.
Een gespeelde dierkaart, geeft je meteen een bonus.

Speel sponsorkaart: Dit is een andere type kaart die je kan uitspelen, hier heb je op zich geen kooi voor nodig, wel andere voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Deze kaarten kunnen je (een combinatie van) voordelen geven zowel meteen, tijdens het spel, bij de inkomsten en/of aan het einde van het spel.

Samenwerken: Bij deze actie kan je zorgen dat er een verbond bestaat tussen dierentuinen in andere werelddelen, waardoor je korting krijgt op bepaalde kaarten, ook labo-onderzoek en de mogelijkheid om aan conservatiepunten te geraken, als je aan de voorwaarden voldoet.

Op alle bovenstaande acties kunnen gespeelde kaarten uitzonderingen geven.

Bij sommige acties komen er pauzepunten bij. Zodra te telsteen van het pauzespoor bovenaan staat, wordt het spel even stil gelegd en volgt er een inkomstenfase.
Op dit moment moeten mensen kaarten afleggen tot hun handlimiet, standaard drie, worden ongebruikte fiches op kaarten afgelegd, verdwijnen de eerste twee kaarten van het open aanbod en krijgt iedereen inkomsten voor kiosken, sponsorkaarten, en je positie op het reputatiespoor.
Hierna wordt deze telsteen weer op nul gezet en gaat het spel verder.

Naast deze basisregels zijn er nog wel extra’s om kaarten tijdelijk voordeliger te maken enz., maar die laat ik hier even achterwege.

Zoals eerder aangeven stopt het spel als de twee telstenen van een speler elkaar tegenkomen op het puntenspoor. Na het tellen van de punten op de kaarten die voor een score op het einde van het spel zorgen, kijk je bij wie het verschil tussen de twee telstenen het grootste is, in positieve zin en deze speler is de winnaar.

Tips en opmerkingen

Er zijn vier mogelijkheden om je actiekaarten te verbeteren. Zorg dat je deze redelijk snel hebt, want ze zijn echt wel een verbetering en helpen je sneller vooruit bij de rest van het spel.

Reputatiepunten zijn redelijk makkelijk te verdienen en zorgen voor inkomsten. De conservatiepunten zijn veel moeilijker en meer naar het einde te halen. Dus staar je er niet op blind.

Alle dieren- en sponsorkaarten zijn verschillende, maar in de basis valt de verscheidenheid mee, maak zijn het varianten van elkaar. Ze worden ook met een woord gekenmerkt, dus als dat boven de tekst staat kan je al sneller weten wat de kaart doet.

Naast het basisbord om mee te beginnen zitten er nog extra spelersborden bij zodat iedereen met een net wat ander bord speelt. Deze ken ik persoonlijk nog niet.

Oordeel recensent

Eerst en vooral … neem de tijd als je deze wilt gaan spelen. Zeker voor een eerste keer moet je makkelijk op één uur per speler rekenen, zonder de uitleg. Ik ken ook mensen die wat meer tijd nodig hebben en dus de speelduur aanzienlijk zullen verlengen.
Wat mij betreft, best speelbaar met twee of drie spelers. Zeker de eerst keren.
Om nog even over de speelduur door te gaan, ja het is een lang spel, maar het is geen langdradig spel. De beurten van een speler zijn op zich vrij kort, zeker als je de kaarten kent.

Het puntenspoor en de winst kennen we ook al van onder andere Rajas of Gangnes. Het is niet nieuw, maar werkt wel.

Interactie is er weinig in het spel, maar ik mis het ook niet echt. Er zijn wat kaarten die zorgen voor extra inkomsten of voordelen als een andere speler een bepaalde kaart speelt.
De reptielen zorgen voor de meeste interactie en kunnen even vervelend zijn. Je mag dan bv een actie van een andere speler uitvoeren en hij moet deze dan naar voor schuiven waardoor deze minder waard wordt.

Dit spel werd ons geschonken door Feuerland Spiele.
Het spel is goed en overzichtelijk, maar je hebt ook wel genoeg ruimte op tafel nodig. De gebruikte symbolen zijn ook erg duidelijk. Het eerste spel heb je wat vaker de hulp nodig, maar al snel snap je de symbolen goed.
Op de kaarten zetten ze vaak alleen tekst, als je deze leest merk je vaak dezelfde tekst zoals deze bij de symbolen staat. Persoonlijk had ik hier dan ook gewoon het symbool gezet.

Het spel is met 70 euro wel aan de prijs, maar ik heb gemerkt dat het met spellen net zoals met de rest gaat … het wordt allemaal duurder. En als jij kijkt wat je krijgt voor dat geld, is het te verantwoorden.

Zelf sla ik vaak de lange spellen over, dan doe ik liever twee of drie kortere spellen, maar voor deze maak ik graag een uitzondering en ben ik aangenaam verrast door de “flow” van het spel. Jammer dat ik er niet eerder aan begonnen ben.

Wij zelf hebben de Engels eerste druk van het spel. Ik heb een paar minimale verschillen gezien met de recent uitgebrachte Nederlandse versie.
Ondertussen heb ik ook begrepen dat er bij de Nederlandse versie een paar kleine (vertaal)foutjes zijn ingeslopen, maar de errata hiervan staan op de Board Game Geek pagina van Ark Nova en zorgen gelukkig niet voor veel ongemak.

Foto’s: Pieter

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice