Riverside

Spelgegevens

Naam spel Riverside
Spelbedenker Eilif Svensson, Åsmund Svensson
Vormgeving Gjermund Bohne
Uitgever Chilifox
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 1-6 leeftijd 10+ tijdsduur 15-25 minuten
prijs 30 spelregels Spelregels Engels
soort spel Dobbelspel, Roll & Write,

Inleiding

De laatste jaren zien we steeds meer Roll and Write spellen verschijnen. Riverside is ook een spel in dit genre. Vaak zien we dat deze spellen bestaan uit dobbelstenen en een notitieblok waarop je op basis van je gegooide worp de beste keuzes probeert te maken om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dat zien we ook terug bij Riverside. Wat bijzonder is voor Riverside, is dat het spel naast de dobbelstenen en het notitieblok ook een modulair bord heeft, wat de route vormt die je tijdens het spel aflegt en waar de keuzes die je kunt maken door worden bepaald.

In Riverside geef je “leiding” aan een cruise maatschappij. De Nordic cruise voert de gasten langs verschillende locaties, waar ze o.a. ijsberen en rendieren kunnen gaan bezichtigen. In het spel, wat een variabel aantal rondes kent, moet je door slimme keuzes te maken combinaties vrijspelen die je uiteindelijk zoveel mogelijk punten op gaan leveren.

De eerste indruk

Riverside ziet er keurig uit. Het doosje is wellicht iets te groot voor het spel, maar zeker niet overdreven. Standaard zit in het doosje een set gekleurde dobbelstenen, het modulaire spelbord, potloodjes en een grote stapel score plaatjes. Verder zit er een eerste uitbreiding bij (twee extra tegels voor het modulaire bord). De spelregels zijn kort, bondig en duidelijk.

De voorbereiding

De voorbereidingen bestaan uit het uitreiken van een scorekaart aan iedere speler en het opbouwen van het modulaire bord. Het bord vormt de route die we met elkaar gaan afleggen. Het bestaat uit een 12 losse onderdelen, die uiteindelijk een grote “U-vormige” route maken. De start en het einde van de route zitten uiteindelijk op dezelfde tegel. De andere tegels worden ieder spel willekeurig neergelegd waardoor er dus iedere keer een iets andere route ontstaat.

Wanneer dit gedaan is, kan het spel starten.

Spelverloop

In Riverside gebruik je 6 dobbelstenen. Elk van deze dobbelstenen heeft zijn eigen functie (manier om te scoren). Thematisch staat de kleur dobbelsteen voor het soort excursie die de gasten gaan maken. (Bijvoorbeeld: Wit staat voor een bezoek aan de ijsberen).

Iedere ronde doorloop je drie verschillende fasen.

Fase 1: Gooi de dobbelstenen en verplaats het schip
Alle dobbelstenen worden geworpen en gelden voor alle spelers. De groene dobbelsteen wordt apart gelegd en de overige 5 dobbelstenen worden aantal ogen gesorteerd. De middelste (derde) dobbelsteen wordt de temperatuur van de trip genoemd en alle dobbelstenen met een hogere waarde worden bij de groene dobbelsteen apart gelegd. De “temperatuur” is ook direct het aantal stapjes dat het schip op het route spoor aflegt.

Fase 2: Plaatsen van reizigers
In fase 2 van de ronde, gaan we gasten toewijzen aan excursie bootjes. Iedere speler kiest 1 dobbelsteen, waarbij het aantal ogen het aantal deelnemers aan de excursie bepaalt en de kleur het de soort excursie. Op je scorekaart is per excursie een bootje beschikbaar waarop 4 rijen staan met elk ruimte voor tussen de 3 en 6 deelnemers. Je doel is om complete rijen in je bootjes vol te maken. Als dat lukt, krijg je drie verschillende voordelen: Je krijgt een directe bonus in de vorm: “kruis twee extra passagiers af in een blauw bootje”, je krijgt een ticket om met deze mensen op excursie te gaan en je krijgt punten voor de eindtelling. Tijdens het kiezen van de dobbelstenen, mag je iedere dobbelsteen kiezen die je wil, echter de dobbelstenen met een aantal ogen hoger dan “de temperatuur” kosten extra energie. De energie is beperkt, waardoor het spel een “stuur mechanisme” heeft zodat je niet altijd het hoogste aantal ogen kunt pakken.

Fase 3: Op excursie gaan
In fase 3 gaan de deelnemers die een ticket hebben verkregen (volle rij in het bootje) op excursie, waarbij elke excursie zijn eigen opbrengsten per ticket heeft Hierbij is het van belang dat de soort excursie binnen drie stappen van het “hoofdschip” dat in fase 1 verplaatst is bereikt kan worden. Met andere woorden: je kunt niet iedere keer elke soort excursie doen. Jje zult dus het verkrijgen van tickets en mogelijke excursie locaties moeten plannen.

Na de derde fase wordt gekeken of de eind locatie bereikt is. Zo niet dan start de volgende ronde en ga je terug naar fase 1.

Het spel heeft behoorlijk veel manieren om punten te scoren, maar in essentie komt het neer op het aantal bezoekers vermenigvuldigd met de populariteit van een excursie. Al met al leidt het tot een totaal telling met een zeer hoge score. Scores van meer dan driehonderd punten zijn geen uitzondering.

Tips en opmerkingen

Zoals gezegd, je kunt op verschillende manieren punten scoren. Het idee is, dat je iedere soort excursie maximaal drie keer kunt scoren. Iedere opvolgende score moet dan echter wel hoger zijn. Met andere woorden, wanneer je eerste score bij een excursie al direct zeer hoog is kan het heel goed voorkomen dat niet nogmaals diezelfde excursie kunt doen. Uiteindelijk kan het daarom verstandig zijn om niet te gretig starten, maar wel alle drie de scores mee te laten tellen.

Oordeel recensent

Riverside is zeker een leuke toevoeging aan het roll and write genre. Het modulaire bord maakt er in mijn optiek iets meer een bordspel van dan de bekende spellen zoals Clever en Keer op Keer. De bonus: “afstrepen van extra passagiers”, doet mij overigens wel heel erg aan Clever denken. Het berekenen van de score vind ik wel nog een “ding”. Op de een of andere manier voelt een spel voor mij wat uit balans als er scores van 300 tot 400 punten mogelijk zijn. Maar al met al, zeker leuk om eens te proberen.

Foto’s: Hugo