UK Games Expo 2022 – Verslag van Pieter

Inmiddels was het al weer 3 jaar geleden dat we naar de UK Games Expo konden, en we hadden er zin in. Rond 6.00 uur zijn we op donderdagochtend vertrokken richting Calais. Alles verliep erg vlot onderweg en we konden met een boot eerder mee, scheelt toch weer anderhalf uur. Op de boot werd ook meteen het eerste spel gespeeld, Rock de Bok. Aangekomen in Engeland was het weer even uitkijken om links te rijden.

Naast bordspellen heb ik ook nog als hobby geocachen, in het kort is dit een vorm van “schatzoeken” doormiddel van coördinaten. Ik had mijn huiswerk gedaan en op de route lag er een geocache met als oost (of west) coördinaat 00 00.000, dus die wilde ik graag even gaan zoeken. Ter plaatsen bleek dat de wandeling er naar toe iets lastiger was dan voorzien, maar dat maakt het ook wel weer mooi. De wandeling kwam ook goed uit, even de benen strekken. Met wat zoeken werd de cache gevonden. Even in het dorp nog wat gegeten om vervolgens door te rijden naar Birmingham. Het verkeer viel gelukkig goed mee. Rond 17.30 waren we dan bij het hotel, waar Wilfred ons al stond op te wachten.
Bart kwam wat later met het vliegtuig. Zelf ben ik naar het NEC, het beursgebouw, gegaan om daar de persvoorstelling te bezoeken en Bart op te pikken die net geland was. Na een kort bezoek aan de persvoorstelling en een potje Kites hadden we met de rest afgesproken bij een locale pub om even wat te eten … maar helaas liep de rest van de avond even wat anders. Bijna voor de deur van het hotel dacht een of andere “klojo” dat het handig was om mij op een rotonde in te halen, maar aangezien ik in de weg reed heeft hij mijn auto flink geraakt en is er vervolgens vandoor gegaan. Gelukkig hadden Bart en ik niets en ook de auto kon nog gewoon verder rijden. Na een hoop papierwerk voor de verzekering, aangifte bij de politie, … hebben we rest van de groep opgezocht en zijn we voor ons wat te eten gaan zoeken, na 22.00 uur is de keuze een stuk minder.
Zo kwam er met een knal een einde aan de eerste dag.

Dag twee, weer fris en monter aan het ontbijt. Na het ontbijt gelijk door gereden naar het NEC om aan de eerste beursdag te beginnen. Ter plaatse voelt het meteen weer vertrouwd, de drukte valt gelukkig mee en na even wat rondkuieren beginnen Bart en ik aan ons eerste spel, Escape the dark sector. Niet veel later komt de rest van de groep er ook al weer aan. Even weer wat inkomen en rustig rondkijken.
Uiteindelijk plaats genomen bij Res Arcana. Al een ietsje ouder spel, maar een lege tafel, een uitlegger een spel wat ons aanspreekt … Uitleg was even in twee etappes, maar vrij snel hadden we het door en konden we beginnen. Ik had blijkbaar net wat beter opgelet en uiteindelijk op de tie-breaker gewonnen met één grondstof meer dan Bart.

Dodo en hét ei
Na de lunch zijn Bart Jerry en ik aangeschoven voor een paar rondes Gutenberg. Een spel over, je kan het al raden …, boekdrukkunst. Niet al te moeilijke regels. Goed plannen en zorgen dat je alles goed kan afwerken.
Hierna gingen we naar alle goede Engelse tradities aanschuiven, of “que-en” zoals ze het zelf zo mooi zeggen. Waarvoor? De live show/opname van de podcast van “Shut up and sit down”. Dit keer als meest opvallende spel “Dodo” of zoals ze het zelf zeggen “The game with a wibbly-wobbly egg”. Klik hier om de podcast te beluisteren.
NA de show was inmiddels de beurs zelf ook al afgelopen op de open speelruimte na. Aangezien rondom de beurs alles sluit om te eten, zijn we onderweg naar het hotel gestopt bij “The Smokey Barrel” een traditioneel Indisch restaurant. Nee ook niet helemaal waar, maar de barbecue gerechten waren een zeer klein onderdeel van de kaart. Na een goede maaltijd bleek dat er optreden van een Freddy Mercury look-a-like op het programma stond. De DJ had zich al geïnstalleerd en had de muziek een paar standjes hoger gezet. Voor ons het ideale moment om richting het hotel te gaan. Daar hebben we nog een Unlock! escape spel opgelost. Inmiddels was de bar gesloten en hebben we ons bed opgezocht.
Prima afsluiter voor een geslaagde eerste beursdag.

Tokaido Duo
De volgende ochtend verschijnt iedereen weer fris en monter aan het (Engelse) ontbijt. Een goede basis om lang op verder te kunnen. Bij het NEC, beursgebouw, aangekomen, gaan we gelijk door naar hal 3, de evenementenhal. We hebben ons ingeschreven voor een King of Tokyo toernooi. Heel eenvoudig, een ronde met zes spelers waarbij de nummers één en twee doorgaan naar de tweede ronde. In de tweede ronde wordt er aan tafels van vier gespeeld en de winnaar van elke tafel krijgt een exclusief monster. Na ronde één was de pret voor Bart, Wilfred en mij al over. Jerry en Sander werden helaas geen eerste aan hun finaletafel. Neemt niet weg dat we de dag ook op speelgebied goed begonnen zijn.
Na wat rondkijken schoven Bart en ik aan bij een prototype van Tokaido Duo, een leuk 2-spelerspel dat zich afspeelt in de wereld van het spel Tokaido. Niet helemaal te vergelijken met het bordspel, maar je ziet wel degelijk gelijkenissen. Na een potje Voices In My Head was het weer tijd om wat te eten.
’s middag hebben we partyspellen gedaan waaronder Dodo en Telestrations. Daarnaast hebben we ook nog een prototype gespeeld, Save Snowball. Als eerste opmerking zou ik zeggen dat deze prima in de Unlock-serie zou passen.

Inmiddels was het nu ook weer tijd dat de beurs ging sluiten.
Deze keer zouden we naar het centrum van Birmingham gaan om wat te eten, Jerry had een Grieks restaurant uitgezocht. Ter plaatse bleek dat er meer mensen dit idee hadden en was alles vol, maar dit was zowat het uitgaanscentrum van Birmingham dat er voldoende andere opties waren. Uiteindelijk werden we zowat een ander Grieks restaurant binnengetrokken, Santorini. Hoe het bedrijf exact gerund worden zijn we nog niet helemaal achter, maar “bazen” zijn er genoeg daar. Alles gaat ook erg snel, tussen bestellen en eten zat hooguit een kwartier. Meestal verwacht ik dat de kwaliteit dat een stuk minder is, maar niets was minder waar, we hebben zeer goed gegeten.
Hierna het culinaire hoogtepunt van de reis … Pirlo’s Dessert Lounge. Volgens Wilfred slechts 10 minuten lopen, wat ook klopte als je de goede kant op gaat. Ruim een half uur later, wat overigens ook geen straf was na zo rijkelijke maaltijd, waren we dan bij Pirlo’s. De naam van het restaurant zegt op zich al genoeg, toetjes, toetjes en nog eens toetjes, en vooral lekker en groot.
Na echt 10 minuten lopen in de goede richting stonden we weer bij auto. De dag was mooi geweest en tijd om ons bed op te zoeken.

Zondag, de laatste beursdag van de UK Games Expo. Inmiddels merken we wel dat er weer een paar dagen beurs in onze benen zit. In de ochtend nemen we een kijkje bij de stand van Queen Games voor hun nieuwe spel, Old London Bridge. Aangezien alle tafels bezet zijn vermaken we ons even met potje Color Code, een party game om elkaars associaties met kleuren en zaken in te schatten. Inmiddels is er een tafel vrijgekomen bij Old London Bridge. Aangezien dit spel voor vier spelers is, besluit ik, om na de uitleg, nog even alleen over de beurs te gaan. Uiteindelijk beland ik bij Gert-Jan, die zoals altijd weer spellen aan het uitleggen is bij Taiwan Boardgame Design. Even hun nieuwe prototype, Small Farmer (werktitel), bekeken en na een introductierondje wat met Gert-Jan en de designer het spel en de uitvoering besproken. Dit wordt een van hun nieuwe kaartspelletjes voor Spiel.
Inmiddels was de rest ook klaar bij Queen Games. Vervolgens hebben we Terraforming Mars: Ares Expedition gespeeld, althans voor mij was het proberen te spelen. Dit is een kaartspel variant van Terraforming Mars, maar ik loop tegen hetzelfde probleem aan, het is onnodig moeilijk en/of te veel gemaakt en ik heb na 2 beurten al geen idee meer waar ik mee bezig ben.
Na de lunch hebben we met z’n alle het partyspel Hellapagos gespeeld. Als afsluiten van de zondag en ook gelijk van UK Games Expo 2022 speelde we First Rat. Je probeert je ratten vanuit het riool zo snel mogelijk naar de raket te sturen zodat ze ook de ruimte kunnen gaan verkennen. Het is meer dan een simpel racespel en daarnaast ook erg vermakelijk. Een prima afsluiter voor de beurs.
Aangezien de beurs op zondag altijd eerder sluit was er nog tijd om een escape room te doen bij ClueHQ. In 60 minuten tijd is het ons gelukt om alle toverdrankjes klaar te hebben om zo weer vrij te zijn.
Voor het eten zijn we uitgeweken naar een American Diner. Deze keer zat de navigatiefout aan mijn kant, niet handig als je binnen Birmingham twee keer dezelfde straat heb en dan nog een keer een straat met één letter verschil, maar we zijn er geraakt.
In da avond hebben Bart, Sander en Wilfred nog even een spel gedaan in de bar van het hotel. Jerry en ik hebben de verstandige keuze gemaakt om op tijd ons bed op te zoeken.

Maandagochtend konden we gelukkig op tijd ontbijten om vervolgens Bart en Wilfred achter te laten. Na een uur of drie waren we in Dover waar de douane het nodig vond om een controle bij ons uit te voeren. Wel een vreemde controle, want niemand kon de x-ray machine bedienen, dus werd er even iets meer dan vluchtig in wat koffers gekeken. Aangezien we geen vreemde dingen bij hadden, waren we ook vrij snel door de controle heen.
Verder verliep de reis terug ook zonder horden of stoten en zat het avontuur er voor dit jaar echt op, hoewel …
Twee dagen later bleef ik erg vermoed, en voelde me ook niet helemaal fit. Even een sneltest gedaan, en jawel, we hadden een extra souvenir bij in de vorm van corona. Meteen ook de rest ingelicht, maar gelukkig ben ik het enige slachtoffer.

Al met al hebben we ons weer prima vermaakt.

De beurs zelfs is eigenlijk net te klein om de drie dagen helemaal vol te plannen, wat wel als voordeel heeft dat je alles rustig kan bekijken en je kan ook alles spelen wat je wilt, want er is ruimte genoeg.
Zelf hoop ik wel dat UK volgend jaar alles op orde heeft om ook vrijwilligers van buiten de UK toe te laten. Dat is voor mij de ideale combinatie voor de UK Games Expo.

Ga ik volgend jaar weer terug? Graag!

Save the date: UK Games Expo 2023: 2, 3 en 4 juni 2023.
Meer informatie: UKGamesExpo.co.uk

Klik hier voor het verslag van Bart.

De gespeelde spellen


Hieronder beschrijf ik de gespeelde spellen even in het kort. Aangezien ik de meeste van deze ook maar een keer gespeeld heb houd ik het erg beknopt.

Color Code


Het spel is uitgegeven door Chili Island, maar deze valt onder Queen Games.
Het is een echte partygame waarbij je elkaar moet inschatten op kleurassociaties. Iedereen is een keer spelleider. Er worden drie kaarten opengedraaid met een algemene term, woord, … op. (bv. energie, toverkracht, …). De spelleider legt bij elk van de termen gesloten een kleurkaart die hij met deze term associeert. Hierna gaan alle andere spelers samen overleggen en moeten dan een kleurschijf bij de termen leggen. Hierna worden de kaarten van de spelleider opengedraaid en gekeken hoeveel er juist zijn. Gezamenlijk probeer je dan zo veel mogelijk punten te scoren.
Zoals bij vele van dit soort partyspellen is de puntentelling eigenlijk niet eens zo interessant, het gaat hem echt om de gezelligheid.
Voor mij is dit zo’n spel dat het prima doet op vriendenweekend, met de feestdagen, … en ja, dan sluit ik graag een keertje mee aan.

Dodo


The wibbly-wobbly egg.
Hst is eigenlijk een coöp kinderspel, maar ook volwassenen zullen er veel plezier aan beleven.
Het ei van de laatste dodo rolt van de berg en je moet dit proberen te redden, aangezien de pad naar beneden nog niet helemaal af is. Stukken van de weg kan je verdienen door een soort van memory. Als deze weer een stuk af is, hang je deze aan de berg. Uiteindelijk moet je op dezelfde manier ook een boot vrijspelen die het ei opvangt. Als dat lukt heb je gewonnen, valt het ei eerder van de berg, heb je verloren.
Het bijzondere zit ‘m in het ei. Het is rond, maar er zit een soort van gel in waardoor deze heel langzaam rolt, soms denk je zelfs dat hij stil ligt en vervolgs gaat ie weer wat sneller. Dus erg onberekenbaar en dat maakt het een soort van spannend.

Escape the Dark Sector


Waar ben ik aan begonnen … Samen moet je monsters zien te verslaan, maar je weet niet welke monsters er komen of wat je nog meer tegenkomt onderweg. Als je de laatste ronde haalt, mag je tegen het oppermonster vechten, zover zijn wij net niet geraakt. Alle gevechten worden met dobbelstenen uitgevochten, maar je karakter heeft wel invloed op welke dobbestenen je mag gebruiken, elk karakter heeft zijn sterke en zwakke punten. Natuurlijk kan je extra uitrusting en bescherming bekomen.
Leuk voor een keer, maar thematisch niet mijn ding. Daarbij is het helemaal zwart-wit wat voor mij niet ten goede komt aan de spelervaring.

First Rat


Dit was ons laatste spel op de beurs.
Je probeert om met je ratten een spoor op het bord af te lopen om uiteindelijk bij een raket uit te komen. Zodra een speler al zijn ratten in de raket heeft, eindigt het spel en volgt er een telling. Je mag één rat een aantal stappen verzetten, of meerdere van je ratten, maar dan moeten ze allemaal op hetzelfde type veld eindigen. Onderweg kan je kaas oprapen, dit is het geld in het spel, maar je kan ook bakpoeder, blikken soep en ander afval oppakken. Met dit afval kan je opdrachten volbrengen die je punten geven. Met de kaas kan je permanente verbeteringen kopen, maar deze stelen is ook een optie, je bent niet voor niets een rat.
Erg vermakelijk spel en dan helpt het thema heel erg.
Voor mij een van de verrassingen van de beurs!

Gutenberg


Nu we het toch over verrassingen hebben … Gutenberg. Bekend om zijn boekdrukkunst is het nu aan ons om deze kunst te laten zien.
Het spelprincipe is bekend, je gaat in het geheim plannen, hoe meer blokjes ergens inzet, hoe eerder je de actie mag doen. Punten en geld verdien je door opdrachten, die je eerst moet binnenhalen, te vervullen. Hiervoor heb je letters nodig en bonuspunten krijg je voor verf en vaardigheden die hebt. Ook dit moet je in de loop van het spel allemaal zien te bemachtigen.
Als laatste, en daar zitten veel punten, kan je kaarten verdienen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Tijden Spiel 2021 werd dit spel al voorgesteld en was het ook te koop, maar de verkoop ging zo hard dat we zelfs geen tijd meer hadden om het te spelen. Tijdens UKGE had Portal deze bij in de voorverkoop. Ook hier ging deze erg snel, maar gelukkig hebben we hem nu wel kunnen spelen eerst.
Deze zit inmiddels in mijn eigen collectie, maar ook in die van Roll The Dice.

Hellapagos


Een al wat ouder spel. Je bent met z’n allen op een onbewoond eiland terecht gekomen en moet voldoen eten en drinken verzamelen om te blijven leven en uiteindelijk ook om mee te nemen op je vlot. Niet iedereen zal het overleven.
Je moet tactisch samenwerken om te zorgen dat er voldoen eten en drinken is, maar als er een tekort is, sterft iedereen die geen eigen voorraad heeft. Tijdens het spel speel je kaarten uit om iedereen te voorzien van eten en drinken, maar ook om het vlot te bouwen waarmee je het eiland kan verlaten.
De grote vraag is, wanneer ga je voor de groep en wat hou je om jezelf te redden, ten kosten van de anderen?

Kites


Kites is het nieuwe spel van Floodgate Games, onder andere gekend van Sagrada.
Deze wordt real-time en samen gespeeld. In het midden van de tafel liggen verschillende kleuren zandlopers. Elke speler begint met een set vliegerkaarten. In je beurt speel je een kaart en moet de kleur van zandloper die overeenkomt met je vlieger of vliegers omdraaien. De eerste keer moet je de betreffende zandloper rechtop zetten.
Je hebt gewonnen als de kaarten op zijn en verloren als er minsten één zandloper op is.

Res Arcana


Niet het nieuwste spel, maar op een-of-andere manier is dit altijd aan mijn aandacht ontsnapt, en nu na het spelen, blijkt dit erg jammer te zijn.
Het is een deckbuilding, maar niet met over-powerede acties. Uiteindelijk ga je proberen om de meeste punten te scoren, deze staan veelal op kaarten die je (tijdelijk) moet uitspelen. Sommige kaarten geraak je dan ook weer kwijt of nemen in kracht af. Keuzes, keuzes, keuzes, …

Rock the Bock


Niet gespeeld tijdens de beurs, maar tijdens de overtocht op heenweg.
Je bobbelt en je moet van een soort waarde alle dobbelstenen inzetten. Deze kan je houden of aan een tegenstander geven.
Na elke ronde volgt er een telling en moet je je minpunten van je pluspunten afhouden, houd je dan nog over kan je kijken of je überhaupt wel pluspunten hebt gescoord op het derde spoor.
Je kan elkaar best goed zieken, maar dit kan ook weer ten koste van je eigen punten gaan.

Save Snowbal (prototype)


Je konijntje is ontvoerd en naar een lab gebracht, dit heb je uit een anonieme tip te horen gekregen. Nu is het zaak om Snowbal (of Flappie zoals zij het konijn noemde) terug te vinden. Door genummerde kaarten kan de zoektocht beginnen, soms krijg je kaarten, andere keren moet je er voor puzzelen.
Op sommige punten kan je keuzes maken en afhankelijk van de gemaakte keuze neemt het verhaal een andere wending.
Dit laatste is ook meteen het vernieuwende aan dit spel. Verder lijkt het heel erg op de Unlock!-serie, maar dan zonder een app.

Small Farmer (prototype)


Groenten verzamelen en op tijd verkopen, maar je moet oppassen dat de markt niet ineenzakt en je groenten dus niets meer waard zijn.

Telestrations


Ook al een wat ouder spel en eentje voor de categorie party games.
Iedereen speler krijgt een woord, voorwerp, uitdrukking.
Je moet deze tekenen en dan doorgeven aan je linker buur. Die schrijft op een nieuwe pagina van je boekje wat hij gezien heeft. De volgende speler moet het weer tekenen enzovoort. Als het boekje weer bij jouw is, kan je kijken wat er nog van klopt.

Terraforming Mars: Ares Expedition


Ik ga alvast beginnen met de melding dat ik niet de grootste fan van het bordspel Terraforming Mars ben. Ik heb het gevoel dat ze hier teveel in willen doen, waardoor het niet meer overzichtelijk is. Daarbij helpt het thema voor mij ook niet.
Deze versie is een eenvoudiger en sneller spel, maar het bovengenoemde probleem is helaas gebleven. Ik ben meer bezig om alle kaarten te lezen dan daadwerkelijk te spelen.
De uitleg die we kregen was ook niet ideaal.

Tokaido Duo (prototype)


Ik ben fan van Tokaido en Namiji, dus moest ik hier ook wel even langs.
In tegenstelling tot Tokaido (en Namiji) loop je hier geen spoor af, maar heb je drie karakters met elk een eigen speelbordje/opdrachten en een dobbelsteen.
De startspeler dobbelt de drie dobbelstenen, kiest er een uit en voert de actie, daarna kiest de andere speler uit de twee overgebleven dobbelstenen er een uit en als laatste is de startspeler weer aan de beurt voor de derde dobbelsteen. Hierna wisselt de startspeler.
Zodra een speler het spelersbordje van een van de karakters vol heeft, volgt er een eindtelling.

Voices In My Head


Volgens mij toch wel een van de meest rare spellen. Een speler is de aanklager die de verdachte voor de rechter brengt, alle andere spelers zijn elks een aparte stem in het hoofd van de verdachte en hebben een eigen doel, een wel of niet schuldige uitspraak door de jury. Doormiddel van invloed uitoefen op verschillende delen van de hersenen, probeer jij de verdachte iets te laten zeggen waardoor hij wel (of niet) zijn schuld bekend.
Het is geen coöp spel, maar er kunnen wel meerdere winnaars zijn.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice