Ticket to Ride: San Francisco

Spelgegevens

Naam spel Ticket to Ride: San Francisco
Spelbedenker Alan R. Moon
Vormgeving Julien Delval
Uitgever Days of Wonder
Verdeeld door Asmodee The Netherlands
Jaar van uitgave 2022
aantal spelers 2-4 leeftijd 8 tijdsduur 20 minuten
prijs 23 soort spel set collectie

Inleiding

Ik denk dat ik gerust mag zeggen dat Ticket to Ride wel hét treinenspel is. San Francisco is het vierde spel, na New York, London en Amsterdam, in de kleinere spellen van Ticket to Ride.
Het basisprincipe van Ticket to Ride blijft behouden.

De eerste indruk

Het is en blijft een Days of Wonder spel, dus over de uitstraling, gebruik en kwaliteit van materiaal, … kan je heel kort zijn: Ziet er weer prima uit.
Spelregels zijn kort en duidelijk. Ook als je nog geen enkel Ticket to Ride spel hebt gespeelt, staat alles er duidelijk in.

De voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Elke speler krijgt 20 trammetjes en een scorepion.
Alle kaarten worden geschud, iedere speler krijgt twee tickets, waarvan hij er minstens één moet houden, daarnaast krijgt hij ook alvast twee treinkaarten. Ik noem ze zo vanwege de andere varianten, bij San Francisco zijn het kevers, hippy-busjes, boot (joker), …
Op het spelbord komen op de gemarkeerde steden een setje goederen te liggen, per stad komen er allemaal dezelfde kleur fiches te liggen. Het aantal hangt af van het aantal spelers. De twee overgebleven sets mogen door de spelers die laats aan de beurt zijn ergens op een lege stad gelegd worden.
Hierna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Doel van het spel is ook nu weer om de meeste punten te scoren, dit kan door routes te claimen, door te voldoen aan je tickets of door het oppikken van goederen. Dit laatste is de afwijkende regel die bij San Francisco van toepassing is.

Aan de basisregels van Ticket to Ride zijn nog steeds: Neem treinkaarten, neem tickets of claim een route.

Neem treinkaarten
Uit het aanbod van vijf kaarten of van de gesloten trekstapel mag je twee treinkaarten nemen. Tenzij je een open joker neemt, dan mag je er maar één nemen.

Neem tickets
Je neemt twee tickets van de trekstapel met tickets. Van de twee tickets moet je er minstens één houden, beide mag ook natuurlijk.
Op deze tickets staan twee steden, als je deze op het einde van het spel verbonden hebt, krijg je het aangegeven punten, is het niet gelukt, zijn ze minpunten waard.

Claim een route
De plaatsen op het bord zijn verbonden met gekleurde vakjes. Om een route te claimen moet je net zoveel treinkaarten in de goede kleur spelen als de route lang is. Hier zet je dan je trammetjes op, om aan te geven dat je deze route geclaimd hebt. JE krijgt er ook meteen een aantal punten voor. Deze staan duidelijk op het bord.
Als in een van de steden kunnen goederenfiches liggen. Als je deze kleur nog niet hebt, mag je deze bij je leggen. In totaal zijn er zeven verschillende goederen te verzamelen.

Zodra een speler nog maar twee of minder trammetjes heeft, wordt de laatste ronde ingezet en komen alle spelers nog één keer aan de beurt. Hierna volgt een puntentelling.

Je krijgt punten voor de routes die je tijdens het spel gelegd hebt, pluspunten als je de steden op je ticket verbonden hebt, minpunten als het niet gelukt is ze te verbinden en als laatste krijg je punten voor de verzamelede goederen, hoe meer verschillende kleuren, hoe meer punten.

Tips en opmerkingen

De goederen zijn niet het gene wat je de meeste punten oplevert. Iedereen kan op dat vlak best wat punten scoren, dus je loopt er niet mee uit qua punten.
Ga voor tickets en claim veel routes, best de wat langere.
Let op, het spel vaak eerder gedaan dan verwacht, dus plan op korte termijn.

Dit is geen uitbreiding op Ticket to Ride en is ook niet te combineren met een andere versie.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Asmodee The Netherlands.
Het voordeel aan deze reeks kleine versies van Ticket to Ride is dat ze snel spelen, de speelduur van zo’n 20 minuten is prima. Ook voor wie de “normale” versies misschien nog wat te veel zijn, hoewel die ook niet moeilijk zijn, is dit een prima opstapper.
Ook de prijs is een stuk minder dan die van de grote broer.
Dus wil je Ticket to Ride leren kennen, is dit een prima opstapspel.

Is het bijzonder, nee. De goederen die je onderweg kan oppikken zijn even weer wat anders, maar voegen verder maar weinig toe. Elke versie heeft zo zijn eigen extraatje. Dat maakt het dan wel weer leuk voor de verzamelaars (check).

Ik hoor de vraag al komen: “Welke si de beste? Amsterdam, New York, London of San Francisco?”
Voor mij is er niet echt een die er uitspringt, ik denk dat het ook meer ligt aan de locatie, dus de Amerikanen zullen voor New York of San Francisco gaan, Nederlanders voor Amsterdam en de Engelsen voor London.
Ben benieuwd welke stad ze volgende keer gaan uitbrengen, iets in Azië, Afrika, Australië of Zuid-Amerika misschien?

Foto’s: Pieter

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice