St. Patrick

Spelgegevens

Naam spel St. Patrick
Spelbedenker Haig Tahta, Sacha Tahta Alexander
Vormgeving Bastien Jez
Uitgever Matagot
Jaar van uitgave 2022
aantal spelers 3-4 leeftijd 10 tijdsduur 30 minuten
prijs 12 spelregels Spelregels Engels
soort spel Kaartspel, Slagen halen

Inleiding

De legende zegt dat Saint Patrick niet alleen de Ieren bekeerd heeft, maar ook de slangen verdreven heeft uit Ierland.
Bij dit spel ga doormiddel van het halen van slagen proberen om geen, of zo min mogelijk, slangen binnen te halen.

De eerste indruk

Klein compact doosje met een stapel kaarten en een aantal fiches.
Spelregels zijn duidelijk, hier is geen gebruik gemaakt van voorbeelden, dus soms is het wel erg veel tekst.

De voorbereiding

De kaarten worden schudt en gelijkmatig verdeeld over alle spelers.
De fiches, relikwieën, komen in het midden van de tafel te liggen.
Hierna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Elke ronde bestaat uit twee fases. Er worden net zoveel rondes gespeeld tot er één speler 20 of meer levens kwijt is. Hierna wordt gekeken wie de minste levens kwijt is, deze speler wint het spel.

De kaarten zelf bestaan uit vier sets, elke set heeft een één tot en met een negen. De set zijn, kruis (wit), harp (oranje), klaver (groen) en slangen(-beten) (zwart). Deze laatste zijn de minpunten in het spel. Zowel bij kruis als de harp is heeft de 7 ook drie slangenbeten.

Eerste fase: Relikwieën nemen.
De speler met de minste levens mag kiezen of er nul, één of twee kaarten door iedereen naar links worden doorgegeven, bij een gelijkstand, is het er altijd één.
Hierna, beginnend met de speler die St. Patrick (groene 7) heeft mag iedereen om de beurt relikwieën nemen. Je mag meerdere relikwieën tegelijk nemen, maar je kan er ook voor kiezen om er geen te nemen. Zodra alle spelers op één na gepast hebben stopt deze fase.
Mochten alle relikwieën genomen zijn, dan zijn deze vervloekt en verliest iedereen één leven per relikwie die hij genomen heeft. Alle relikwieën gaan terug naar het midden van de tafel en iedereen geeft zijn handkaarten door naar links. Dit kan meermaals na elkaar gebeuren, maar als je alle sets handkaar gezien hebt, behoud je de relikwieën en wordt de ronde gespeeld zoals hieronder beschreven. Bij de telling wijzigt er wel wat!

Tweede fase: Slagen halen.
Dit gaat zoals elke slagen-spel in de basis gaat. De speler die St. Patrick heeft moet uitkomen en speelt een kaart, alle andere spelers moeten kleur bekennen. De speler die hoogste waarde van de eerste gespeelde kleur heeft gespeeld, wint de slag en moet uitkomen voor de volgende slag.
Kaarten met een slangenbeet, dit zijn alle zwarte kaarten en de witte en oranje 7, komen open voor je te liggen. De overige kaarten mag je op een gedekte aflegstapel leggen.

Als alle kaarten gespeeld zijn, ga je kijken wie er levens verliest en hoeveel. Per relikwie mag je één slangenbeet afleggen, let wel op dat op de oranje en witte 7, drie slangenbeten staan. Per overgebleven slangenbeten die je nog hebt, verlies je één leven. Je krijgt geen levens bij als je meer relikwieën dan slangenbeten hebt.

Als er één speler in slaagt om alle slangenbeten bij zich te krijgen, verliest hij geen enkel leven, maar alle andere spelers verliezen er drie, ongeacht het aantal relikwieën dat ze hebben.

Mocht in de eerste fase doorgespeeld hebben tot dat iedereen elke stapel gezien hebben, dan kijk je of of je genoeg relikwieën hebt om je slangenbeten “af te kopen” als dat zo is, krijg je één leven, ongeacht hoeveel je relikwieën je te veel hebt.

Zodra een speler 20 of meer levens verloren heeft, eindigt het spel na de huidige ronde. De speler met de meeste levens wint het spel.

Tips en opmerkingen

Doordat alle relikwieën genomen worden uit het midden, verlies je best veel levens, dus zorg dat dit niet te vaak gebeurd.

Je kan zien wei er hoeveel relikwieën heeft, dus kan je proberen deze persoon meer slangenbeten te geven, zodat hij levens verliest.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Matagot.
Het is een slagenspel, zoals er zovele zijn, op dat vlak weinig bijzonders. De twist zit hem in de slangenbeten die je moet zien af te komen met relikwieën, dus je moet een inschatting maken over de beten die je denkt te gaan krijgen, en daar moet je dan ook op inspelen.
Voor mij zit er wel een dooddoener in het spel … Naar het einde toe, als een speler al veel levens verloren heeft, kan je er bewust voor kiezen om te zorgen dat er geen relikwieën meer over blijven en dat iedereen dan punten moet inleveren en de ronde opnieuw gestart gaat worden. Als je dit een paar keer doet, zijn mensen wel erg snel door hun punten heen. Ik weet ook niet of en hoe je dit kan voorkomen.

Verder is het principe van de slagen halen helemaal behouden.
Als je van dit genre spellen houdt is het een leuke toevoeging, anders zijn er volgens mij wel betere slagen-spellen.

Foto’s: Boardgamegeek

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice