Flamecraft

Spelgegevens

Naam spel Flamecraft
Spelbedenker Manny Vega
Vormgeving Sandara Tang
Uitgever Lucky Duck Games
Verdeeld door White Goblin Games
Jaar van uitgave 2022
aantal spelers 1-5 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 45 spelregels Spelregels Engels
soort spel Pick-up & deliver, Worker Placemnet

Inleiding

Als “Flamekeeper” stuur je je draak naar de verschillende winkels om daar te helpen en zo een goede reputatie op te bouwen.
In de stad ga je je draak rondsturen naar winkel om zo grondstoffen op te halen, of om ze te betoveren. Dit levert je reputatie op, want ook gelijk de punten zijn in het spel.

De eerste indruk

Al het materiaal ziet er mooi uit, kaarten zijn stevig en van een goed formaat. De spelregels zijn ruim opgezet, wat ze makkelijker te lezen maakt. Daarnaast zit er een makkelijke overzichtskaart bij.
Verder zien de draken er ook mooi uit en grondstoffen en munten zijn van dik stevig karton. Het speelbord is een lange speelmat in plaats van een kartonnen bord.

Roll The Dice heeft de basisversie, persoonlijk heb ik de Deluxe versie, waarbij er een inlay van GameTrayz voorzien is. De grondstoffen zijn van hout, de draken zijn mooie 3D figuurtjes en zitten er metalen munten bij. Verder ook nog wat promokaarten en miniuitbreiding.
Bij de verdere bespreking ga ik uit van de basisversie.

De voorbereiding

De speelmat komt in het midden van de tafel te liggen en op zes plaatsen komen de startwinkels met hun bijbehorende draak te liggen. Verder worden alle drakenkaarten, munten en grondstoffiches op de voorziene plaatsen gelegd. Van de overige winkels wordt een stapel van tien kaarten gemaakt die dit spel gebruikt worden.
Elke speler krijgt een overzichtskaart, draak en puntenmarker in zijn kleur. Daarnaast neemt hij ambachtsdraken en twee speciale draken (waarvan hij er één mag houden).
Na het kiezen van een startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Elke speler is om de beurt aan zet en doet dan volgende acties.

Draak bewegen
Je moet je draak naar een andere winkel verplaatsen. Er zijn geen stappen, de draken vliegen van de ene winkel naar de andere. Als er draken van andere spelers in de gekozen winkel zijn, moet je alle andere spelers in die een draak in die winkel hebben een grondstof (of munt) geven.

Betoveren
Je kan de winkel waar je bent betoveren, dit doe je door een betovering uit het midden te nemen en onder de winkel te schuiven. De betovering moet van dezelfde soort als de winkel zijn. De kosten en opbrengst staan vermeld op de betovering.
Hierna mag je alle aanwezige ambachtsdraken (kaarten) activeren.

Verzamelen
In plaats van betoveren, mag je ook verzamelen.
Je krijgt dan alle afgebeelde grondstoffen, kaarten en/of munten. Deze staan op de winkel, de betoveringen en op de ambachtsdraken vermeld.
Hierna mag je er een ambachtsdraak uit je hand spelen, als er nog ruimte voor is.
Als stap drie mag je één ambachtsdraak activeren, dit mag ook de net gespeelde ambachtsdraak zijn.
Als laatste stap mag je de actie van de winkel nog uitvoeren, als er een actie op staat.

Einde van je beurt
Kaarten in het midden worden weer aangevuld, je handlimiet wordt bekeken en eventueel te veel aan grondstoffen en/of ambachtsdraken moet je afleggen.
Als je in je beurt een winkel vol hebt gemaakt (door de laatste ambachtsdraak in de winkel te leggen), komt er een nieuwe winkel in het spel.

In het spel zitten ook speciale draken. Deze komen op hand door bepaalde acties. De draken kunnen een zon hebben, dan mag je ze in je beurt inzetten en leveren ze je reputatiepunten op, andere hebben een maan en leveren punten op het einde van het spel op.

Goud wordt gezien als een joker-grondstof, maar levert op het einde ook nog een punt op.

Zodra de stapel met betoveringen of ambachtsdraken op is, wordt de laatste ronde ingezet, elke spelers komt dan nog één keer aan de beurt.

Tips en opmerkingen

Zorg voor genoeg draken in je hand, zowel de ambachtsdraken als de speciale draken. De ambachtsdraken heb je nodig om meer opties en acties te kunne doen, en de speciale draken zijn puntenmachines.

Goud kan je inzetten als joker, ondanks dat ze aan het einde van het spel op zich ook één punt waard zijn, is het vaak wel de moeite om ze tijdens het spel al in te zetten.

Oordeel recensent

GameTrayz
Flamcraft is zeker zeker een mooi spel, daarnaast ook heel kleurrijk en voor sommige mensen zal het te druk zijn door alle felle kleuren. Voor mij mocht het zeker niet drukker zijn. Zorg wel voor een tafel die groot genoeg is.

Is het een goed spel? Zeker wel. De regels zijn best eenvoudig en duidelijk, zonder al te veel uitzondering. Bij het eerste spel is het overzichtskaartje geen overbodige luxe.
Ik denk dat het voor families misschien net iets te veel is, maar het kan wel. De “veelspeler” zal het een licht spel noemen. Het zit er echt ergens tussen in.

Je speel naast de zes startwinkels altijd met een set van tien extra winkels. In de doos zitten er 28, dus daar zit best wat variatie in. De ambachtsdraken zijn zes verschillende (kleuren), per kleur zijn ze qua actie wel allemaal identiek. Hier had van mij wel wat meer variatie in mogen zitten.
Betoveringen zijn er in twee sets een basisset (paars) en een wat moeilijkere gouden set.
In de doos zit ook nog een set hulpdraakjes, deze zijn allemaal uniek en elke speler krijgt er een. Dit geeft die speler een exclusief voordeel.

Dit spel werd geschonken door Lucky Duck Games
Dus variatie zit er genoeg in om het spel vaker te kunnen spelen, zonder dat het gaat vervelen.

Naast dit alles zit er ook nog wat extra in om het spel solo te kunnen spellen, maar dit heb ik (nog) niet gedaan.

Is de Deluxe versie beter? Naast een upgrade van materiaal, zoals de grondstoffen, munten en draken zitten er ook wat extra winkels in. Dus je gaat vooral voor een upgrade van het materiaal.
De speelmat als bord is bij beide versies gelijk.’

Van Lucky Duck Games hebben we ook een setje standaard bakjes van GameTrayz gekregen. Ideaal voor de grondstoffen en je kan de bakjes ook makkelijk in de doos opbergen met de bijbehorende deksels.

Foto’s: Pieter

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice