Tang Garden

Spelgegevens

Naam spel Tang Garden
Spelbedenker Francesco Testini, Pierluca Zizzi
Vormgeving Matthew Mizak
Uitgever ThunderGryph Games
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 1-4 leeftijd 14+ tijdsduur 40-60 minuten
prijs 50 spelregels Spelregels Engels
soort spel Draften, Set collectie, Tile Placement
gewonnen prijzen 2021 Graf Ludo Best Family Game Graphics Nominee
gewonnen prijzen 2020 Golden Geek Best Board Game Artwork & Presentation Nominee

Inleiding

De Tang dynastie is een welvarende periode in de Chinese geschiedenis geweest. Het spel Tang garden is hierop geïnspireerd. Je gaat in het spel aan de slag als tuinarchitect om een zo mooi mogelijk tuin te maken voor de keizer.

De eerste indruk

Tang Garden is een kick-starter geweest wat wil zeggen dat de uitvoering op zijn minst gezegd, uitgebreid is. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het er geweldig uitzien. Van de afbeelding op de doos, tot de zeer uitgebreide uitvoering, inclusief miniaturen en Chinese prieeltjes om in de tuin te plaatsen, tot het art-work. Heel bijzonder is ook de rand van het bord, je plaatst daar tegels verticaal, wat zorgt dat je een opstaande rand maakt rond het bord. De rand wordt zo het uitzicht dat je hebt wanneer je daadwerkelijk in de tuin zou staan. Dit geeft prachtige vergezichten van Chinese landschappen. Het ziet er dus prachtig uit, maar is het ook leuk om te spelen.

De voorbereiding

Je start met het neerleggen van het speelbord. Het speelbord is als het ware de basis waarop we de tuin gaan opbouwen. In het midden plaatsen we de 2×2 starttegel. Verder sorteren we de tuintegels op basis van hun achterzijde (4 verschillende). We plaatsen in iedere hoek van het speelbord een stapel tegels en draaien de bovenste om. Verder krijgt iedere speler een persoonlijk spelersbordje, met daarop drie sporen. Je krijgt een start figuur (miniatuur + kaartje met beschrijving van specifieke kenmerken), en er worden landschap tokens (bonus fiches) op het bord geplaatst. Tot slot worden de eerste landschap tegels (de rand van het bord) geplaatst. Hierna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Tang garden speel je in rondes. Tijdens een beurt plaats je een tuintegel of een tuin decoratie. Dit zijn de basis acties. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om met je speelfiguur een extra actie te doen.

Een tuintegel plaatsen:
Wanneer je kiest voor deze actie, pak je een van de openliggende tegels en legt die aan op een reeds op het bord liggende tegel. Bij het aanleggen geldt dat je alleen mag aansluiten wanneer de zijden hetzelfde terrein type hebben (zand tegen zand enz.). Hierop zijn wat uitzonderingen met voetpaden en of muren. Daarnaast zijn er een aantal manieren om bonussen te verdienen. In feite kun je drie verschillende bonussen verdienen:

  • Je gaat vooruit op je persoonlijke terrein spoor
    • Dit spoor heeft een aantal mijlpalen, die punten opleveren of extra speelfiguren vrijspelen.
  • Je krijgt munten
    • Dit zijn 1:1 punten.
  • Je mag een landschap tegel plaatsen
    • Je mag een afbeelding van een landschap op de rand van het bord plaatsen. Waarom dit interessant is volgt later.

Tot slot, heeft ieder speelfiguur een persoonlijke manier om nog extra bonussen te scoren. Denk hierbij aan een voorbeeld als, ‘wanneer “Hermit” vooruit gaat op het rotsen spoor, krijg hij ook nog een munt’.

Een decoratie plaatsen:
De andere hoofdactie is het plaatsen van een decoratie. Hiervoor pak je een aantal decoratie kaarten en kiest welke je wilt spelen. Dit zijn kaarten met Koi-karpers, bomen, waterlelies enz.
De kaart geeft aan waar je de decoratie moet plaatsen en zodra je dat gedaan hebt, mag je de kaart behouden. Dit is het set-collect deel van het spel. Wanneer je bijvoorbeeld een Koi-karper alleen plaatst, levert dit 0 punten op. Plaats je daarnaast ook nog een vogel, dan krijg je 6 punten per set.

Als laatste optionele actie, mag je je speelfiguur uitspelen. Dit betekent dat je de speelfiguur op het bord (de tuin) plaatst. Hierbij worden de randen van het bord belangrijk. De speelfiguren hebben namelijk een voorkeur. “Merchant” heeft bijvoorbeeld de voorkeur om naar een landschap te kijken waar gebouwen zichtbaar zijn. Of het landschap voldoet, kun je op de afbeelding zien, maar ook wordt het door een klein icoontje op het landschap weergegeven. Dit alles zorgt voor punten!

Na het uitvoeren van de genoemde acties is de volgende speler aan de beurt en dit gaat door totdat er nog maar drie landschap tokens op het bord liggen. Dan vindt vervolgens de eindtelling plaats.

De eindtelling is een combinatie van verzamelde munten en munten die je bij de eindtelling door combinaties van decoratie kaarten verdient. Tot slot krijg je nog punten voor ieder speelfiguur waarbij het je gelukt is om hem of haar naar de juiste zijde te laten kijken.

Tips en opmerkingen

Er zijn zoveel manieren waarop je punten en bonussen kunt verdienen, dat je een beetje moet uitkijken dat je niet alles tegelijk wil doen. Ik heb de indruk dat de decoraties een behoorlijk sterke manier zijn om punten te verzamen. Mijn advies zou zeker zijn hierop te focussen.

Oordeel recensent

Tang Garden is zeker een leuk spel. Ik ben wel gevoelig voor het uiterlijk van een spel, dus dat helpt enorm. Het feit dat je een tuin aan het bouwen bent, met de landschappen aan de zijkanten van het bord, de miniaturen enz. Het helpt allemaal.
Wel vind ik het wat stroef spelen, wanneer je het spel niet wekelijks op tafel legt. De bonussen zorgen bij mij iedere keer dat ik toch weer even moet kijken: hoe zat het ook alweer? Er zijn goede spelers-aids te downloaden van BGG, maar die hadden best standaard bij het spel mogen zitten.
Tot slot, nog één kanttekening (maar ik geloof dat ze dat bij de volgende uitbreiding aan aanpassen): Zoals ik al aangaf was het spel was een kickstarter en dat heeft tot gevolg gehad dat men best los gegaan is in de uitvoering. De speelfiguren hebben ieder een eigen kleur. Deze kleur staat op de kaart en er hoort een voetje bij dat om de miniatuur zit. Nu zijn dit er alleen zoveel, dat er wel vier verschillende kleuren oranje in zitten. Maak daar nog maar eens onderscheid tussen.
Maar al met al dus echt een prachtig spel, zeker leuk, maar soms wel een beetje een gedoetje tijdens het spelen.

Foto’s: Hugo