Mille Fiori

Spelgegevens

Naam spel Mille Fiori
Spelbedenker Reiner Knizia
Vormgeving Stephan Lorenz
Uitgever Schmidt Spiele
Verdeeld door 999 games
Jaar van uitgave 2021
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60-90 minuten
prijs 37 spelregels Spelregels Engels
soort spel Draften, Set collectie, Tile Placement
gewonnen prijzen 2023 Mensa Select Winner
gewonnen prijzen 2022 5 Seasons Best International Expert Game Winner
gewonnen prijzen 2023 Geselecteerd spel NK Bordspellen

Inleiding

Mille Fiori, glasblazers van Venetië is een spel van Reiner Knizia en op de een of andere manier hebben de spellen van deze maker altijd een aantrekkingskracht op mij. Zijn ze uniek te noemen? Eigenlijk niet, maar op de een of andere manier kloppen ze wel altijd. Eens kijken of Mille Fiori (om maar in het thema te blijven) ook weer een glinsterend stukje werk is.

De eerste indruk

Het spel zit een standaard (Ticket to Ride/Catan) formaat doos. Er zit een behoorlijk groot en indrukwekkend bedrukt spelbord in, doorzichtige plastic tegeltjes in 4 verschillende spelers kleuren, 110 kaarten en natuurlijk de spelregels. Mijn eerste indruk is eerlijk gezegd: ‘is dat alles?’. Het bord is best wel druk maar de rest zou ik bijna saai noemen. Zeker wel netjes, maar niet direct in het oog springend.

De voorbereiding

De saaie simpele uitstraling zien we ook terug in de voorbereiding. De setup is namelijk niet meer dan het bord neerleggen, iedere speler 5 kaarten geven, en afhankelijk van het aantal spelers een aantal kaarten open naast het bord leggen. Daarna geef je elke speler nog alle tegeltjes van zijn kleur (op drie na) en plaatst iedereen zijn score pion op nul. Letterlijk binnen 2 minuten kun je aan de gang zijn… GO!

Spelverloop

Mille Fiori is een drafting spel. Dat wil zeggen dat je van de vijf kaarten die je ontvangen hebt er één kiest om uit te gaan spelen en de rest doorgeeft aan de speler links van je. Nadat je je kaart gespeeld hebt, pak je de kaarten die je van de speler rechts van je hebt ontvangen en kiest er daar weer een uit. De rest geef je weer door naar de speler links van je, je speelt je gekozen kaart weer uit, enz.
Dit doe je net zo lang totdat je twee kaarten op hand hebt. Dan kies je er één om te spelen en de andere leg je bij de openliggende kaarten naast het bord.

Wat doe je met de kaart die je uitspeelt?
Om dit beter uit te leggen, maak ik eerst een zijstapje naar het bord. Het bord bestaat uit zes verschillende gebieden in zes verschillende kleuren. De gebieden bevatten ruitjes met daarop symbolen en de ruitjes hebben precies dezelfde vorm als de spelertegels.

Wanneer je naar de kaarten kijkt, zie je dat de kleuren op de kaarten corresponderen met de kleuren van de gebieden op het bord. Een kaart uitspelen is daarmee eigenlijk een heel eenvoudige actie geworden, namelijk: “ leg een tegeltje in het gebied van de kleur van je kaart en scoor punten”. En dat scoren is ook meteen het bijzonder van het spel: dat kun je namelijk op behoorlijk veel verschillende manieren doen.

Ieder gebied heeft namelijk een andere manier van punten scoren.

Op het ene veld scoor je punten door je spelerstegels met elkaar te verbinden. Op het andere veld, wordt iedere tegels die op het zelfde symbool gelegd wordt iedere keer meer waar. Eerste tegel 1 punt, tweede tegel 2 enz.

Er zijn dus 6 verschillende manieren om punten te krijgen bij het plaatsen van je tegels. Daarnaast heeft ieder gebied heeft ook nog een “race” element, waarbij je een behoorlijk aantal punten (20) kunt krijgen wanneer je als eerste een bepaalde combinatie aan symbolen voorzien hebt van een tegeltje in jouw kleur.

Naast dit race element, zie je op het bord op verschillende plaatsen een ster staan. Dit geeft aan dat je zodra je het doel hebt bereikt dat bij die ster hoort, een extra kaart mag uitspelen. Hier komende de extra kaarten die je naast het bord hebt gelegd van pas. Deze kaarten vormen namelijk een markt waar je dan gratis een kaart uit mag kiezen en mag uitspelen. Dit zorgt dat je op een hele leuke manier “kettingreacties” kunt maken zoals we die kennen van o.a. het spel Clever.

Het spel gaat door totdat de kaarten op zijn of de spelertegeltjes van een van de spelers op zijn.

Tips en opmerkingen

Wat mij betreft zijn de “kettingreacties” en het race element de zaken om op te focussen. De kettingreactie zorgt ervoor dat je een extra beurt hebt, dus extra punten kunt scoren. Het race element zorgt gewoon voor een lekkere hoeveelheid punten. Kortom, kijk goed hoe je door middel van slimme combinaties een keten van acties kunt maken en zo ook het als eerste het race element van een categorie bereikt.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Schmidt Spiele.
Mille Fiori is een lekker vlot uit te leggen en te spelen spel. Het feit dat je letterlijk met iedere actie wel wat punten krijgt, geeft een continu gevoel van voldoening. Het spel is geschikt voor een groot publiek en natuurlijk kun je alles proberen door te rekenen… maar de luchtige sfeer stimuleert wat mij betreft vooral lekker vlot doorspelen. Misschien wat lang voor een filler, maar zeker leuk voor even tussendoor.

Foto’s: Boardgamegeek

Eén gedachte over “Mille Fiori”

  1. Deze ook al een paar keer met plezier op tafel gelegd.
    Je moet niet enkel jezelf in de gate houden, maar zeker ook de tegenspeler(s). Zorg ervoor dat ze niet op een spoor kunnen uitlopen.
    Elke keer weer anders.

Reacties zijn gesloten.