Kingdoms Rise & Fall: Dorian

Het verhaal van Concept tot Spelkast

Een forse vrachtwagen rolde het terrein op, en ik wist wat dit betekende: binnenin bevonden zich meer dan 1000 exemplaren van mijn spel. Ineens sloeg de twijfel toe: “Wat als er een onderdeel ontbreekt?”, “Wat als er sprake is van een misdruk?”. 

De laadklep van de vrachtwagen opende, en acht gesealde pallets vol met kartonnen dozen werden onthuld. Ze werden midden in het magazijn in Gouda neergezet, en ik haastte me naar de dichtstbijzijnde doos, sneed hem open en daar was het dan – de allereerste echte editie van Kingdoms Rise & Fall – Dorian! Alleen die geur van zo’n nieuw spel geeft al zo’n bijzonder gevoel. Na een grondige controle om zeker te zijn dat alle onderdelen in orde waren, zakte de spanning en kon ik eindelijk de trots binnenlaten. 

Dit avontuur begon vijf jaar eerder. Arthur Lampe legde namelijk rond 2018 een ruw concept aan mij voor. Dit had meer Breaking Bad vibes dan Lord of the Rings. Daarna is dit concept flink omgegooid. Van een cyberpunk setting naar fantasy bijvoorbeeld, omdat dit beter aansloot bij de gameplay en de doelgroep die we voor ogen hadden. 

Misschien heb je zelf ook weleens gedacht aan het ontwikkelen van een spel. Het proces om vanaf scratch een eigen bordspel via Kickstarter uit te geven, is echt heel pittig. Tegelijkertijd is het ook heel erg gaaf en bevredigend als het lukt. Wat ons toch wel wat verraste, was hoeveel verschillende randzaken erbij kwamen kijken. Denk aan: community opbouwen, marketing verzorgen, promofilm, website, transport en productie. Al die activiteiten bij elkaar hebben uiteindelijk meer tijd gekost dan het bedenken en het ontwikkelen van het spel zelf.

Het spel: Kingdoms Rise & Fall – Dorian

Kingdoms Rise & Fall: Dorian is een strategisch deckbuilding-spel dat zich afspeelt in een fantasiewereld. Verken het avontuurlijke landschap van Dorian met je karakter dat zich tijdens het spel ontwikkelt en jouw leger in de strijd leidt. Verkrijg tijdens het spel een leger van Battle Cards en voer gevechten om locaties te veroveren.

“Kingdoms Rise & Fall: Dorian” biedt spelers de mogelijkheid om de speelduur aan te passen. Je bepaalt zelf of je een korte sessie van een uur wilt of een uitgebreid avontuur van zes uur. Dit maakt het spel geschikt voor verschillende gelegenheden en voorkeuren, zonder in te leveren op de spelervaring.

En ken je dit scenario? Je maakt een fout in het begin, en je bent de rest van de speelsessie kansloos aan het achtervolgen. In Dorian blijft de spanning behouden tot de laatste zet. Als je achterloopt, word je minder gezien als een bedreiging door de andere spelers. Dit kan strategisch voordeel bieden en je de kans geven om een comeback te maken. Daarnaast is het spel goed gebalanceerd en is er tijdens het spelen veel onderlinge interactie.

Meer informatie

Mocht je ons gemist hebben bij Spellenspektakel dan kun je terecht op onze Gamefound pagina.

Voor meer informatie zie: www.kingdomsriseandfall.com

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice