Just One

Spelgegevens

Naam spelJust One
SpelbedenkersLudovic Roudy, Bruno Sautter
VormgevingÉric Azagury, Florian Poullet
UitgeverRepos Production
Uitgever NederlandAsmodee Netherlands
Jaar van uitgave2018
aantal spelers 3-7leeftijd 8+
prijs 20tijdsduur 20 minuten
soort spel Coöperatief, Party, communicatiespelregels Spelregels : NL:

gewonnen prijzen 2021 Bulgarian Board Game Awards Game of the Year Winner
gewonnen prijzen 2020/2021 Årets Spill Best Party Game Nominee
gewonnen prijzen 2020 Japan Boardgame Prize Voters’ Selection Nominee
gewonnen prijzen 2020 Hungarian Board Game Award Special Prize Winner
gewonnen prijzen 2020 Guldbrikken Best Parlor Game Winner
gewonnen prijzen 2019 Tric Trac Nominee
gewonnen prijzen 2019 Swiss Gamers Award Nominee
gewonnen prijzen 2019 Swiss Gamers Award Kids Nominee
gewonnen prijzen 2019 Spiel des Jahres Winner
gewonnen prijzen 2019 Palme d’Argent for Best Party Game
gewonnen prijzen 2019 Lys Grand Public Finalist
gewonnen prijzen 2019 Juego del Año Recommended
gewonnen prijzen 2019 International Gamers Award – General Strategy: Multi-player Nominee
gewonnen prijzen 2019 Fairplay À la carte Runner-up
gewonnen prijzen 2019 American Tabletop Casual Games Recommended
gewonnen prijzen 2019 5 Seasons Best International Party&Coop Nominee
gewonnen prijzen 2018 Meeples’ Choice Nominee
gewonnen prijzen 2018 Golden Geek Best Party Game Nominee
gewonnen prijzen 2018 Golden Geek Best Cooperative Game Nominee
gewonnen prijzen 2018 Cardboard Republic Socializer Laurel Nominee

Inleiding

Zoet, wit, melk en Belgisch. Dan heb ik het natuurlijk over… chocolade! Had jij het goed geraden? Dan is dit spel misschien wel iets voor jou!

De eerste indruk

Het is een kleurrijk doosje van goed formaat dat bij mij meteen de aandacht trok. In het doosje vind je een stapel kaartjes, 7 plastic bordjes en 7 gekleurde uitwisbare stiften. De spelregels zijn kort en eenvoudig. Na het lezen kan je direct beginnen met spelen.

De voorbereiding

Geef iedere speler een bordje en een uitwisbare stift. Trek 13 kaarten en leg deze als gedekte stapel op tafel. Kies de startspeler, kijk elkaar even diep in de ogen en beginnen maar!

Spelverloop

Het doel van het spel is om samen een zo hoog mogelijke score te behalen (maximaal 13 punten). Geef hints over het woord dat geraden moet worden, maar wees origineel. Want als een andere speler hetzelfde woord op heeft geschreven, worden deze geschrapt voordat de actieve deze te zien krijgt! Zo wordt het steeds moeilijker om het woord te raden en de punten binnen te slepen… De startspeler neemt –zonder te kijken- een kaart van de stapel, zet deze op zijn bordje en noemt een cijfer van 1 tot en met 5. Dit bepaalt welk mysterieus woord de andere spelers hem moeten laten raden. Iedere speler schrijft een aanwijzing van één woord op zijn bordje, zonder te overleggen met de andere spelers. Als iedereen iets op heeft geschreven, worden de aanwijzingen met elkaar vergeleken. Zitten er dubbele woorden in? Jammer dan! Dan krijgt de actieve speler géén van deze woorden te zien. Na het vergelijken krijgt de actieve speler alle overgebleven woorden te zien en heeft hij één kans om het mysterieuze woord te raden. Is het goed? Mooi! Dan heb je 1 punt binnen. Is het fout? Dan verlies je deze kaart én de eerstvolgende kaart van de stapel. Ben je niet zeker van je zaak? Dan kan je ook passen, zodat je enkel deze kaart verliest. Daarna is de speler links van de actieve speler aan de beurt om te raden. Speel door tot alle kaarten op zijn. Tel het aantal correct geraden woorden en bekijk hoe goed jullie het als team hebben gedaan. Dat kan vast beter toch? Speel dan snel nóg een rondje!

Tips en opmerkingen

Het is natuurlijk een open deur, maar probeer in te schatten wat je medespelers op gaan schrijven. Gaan zij voor de meest voor de hand liggende aanwijzing? Of denken zij juist heel ver door? Dan moet jij misschien toch maar die eenvoudige hint opschrijven… Wees creatief en origineel! En speel natuurlijk wel eerlijk, want zónder enige vorm van communicatie tijdens het bedenken van de aanwijzingen, speelt dit spel het leukst.

Oordeel recensent

Ik vind het niet vreemd dat dit partyspel zo veel prijzen in de wacht heeft gesleept. Het is in 2 minuten uitgelegd en speelt heerlijk weg. Hoe meer spelers, hoe groter de kans op dubbele woorden en hoe leuker het spel wordt. Daag jezelf uit en probeer een creatieve en originele aanwijzing te verzinnen. Soms denk je het perfecte woord te hebben gevonden en blijkt jouw buurman exact hetzelfde opgeschreven te hebben. Dit zorgt voor hilarische situaties en veel stof tot napraten. Hoe goed ken jij jouw spelgroep? En durf jij de gok te wagen tijdens het raden? Het is zeker mogelijk om alle 13 punten te behalen, dus ga daarvoor! Er zitten 550 woorden in het spel, dus het is redelijk lang herspeelbaar. De plastic bordjes zijn van goede kwaliteit, maar de uitwisbare stiften laten wat te wensen over. Dat mag de pret echter niet drukken. Wie speelt er nog een potje mee?

Foto’s: Elke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.