Spellenprijzen

Nog niet zo lang terug uit Essen (DE) vanwege Spiel 2008  met de bijbehorende aandacht voor de diverse prijzen, en met de recente verkiezing van het Lama’s bordspel tot Speelgoed van het Jaar  en de toekenning van de Nederlandse Spellenprijs aan Cuba lijkt het me nu een goed moment om een begin te maken met een serie over spellenprijzen en spellenprijswinnaars.

Misschien is het wel aardig om te beginnen binnen Nederland. Daar zijn al twee prijzen die (soms niet altijd) worden toegekend aan spellen.

Speelgoed van het Jaar (logo: nominatie/2008)

De oudste van de twee is de verkiezing tot Speelgoed van het Jaar.

De oudste toekenning van deze prijs (aan een spel) heb ik kunnen vinden in 1977. Echter, de naam van de prijs zegt het al: het gaat om speelgoed. Vaak gaat er (vooral in de hoogste leeftijdscategorie) een spel met deze prijs vandoor, maar het is niet een specifieke spellenprijs. En ook de echte spellenliefhebbers (de veel-spelers) waren niet altijd gelukkig met de keuze van de jury of het publiek, omdat deze prijs meestal naar de meer simpele spellen gaat.

Nederlandse Spellenprijs (logo: 2008)

De jongste van de twee is de Nederlandse Spellenprijs.

Deze prijs is voor het eerst toegekend in 2001. Voor deze prijs worden door een jury van echte liefhebbers de beste spellen uitgezocht, waar het spelend publiek dan uit kan kiezen. Omdat de kwaliteit van de genomineerde spellen hoog is, valt deze keuze over het algemeen wat beter in de kringen van de veel-spelers.

In volgende artikelen in deze reeks wil ik ook enkele andere prijzen bespreken, en natuurlijk diverse prijswinnaars. Verschillende spellen hebben meer dan één prijs gewonnen. Ze vallen dus bij meer mensen (jury’s, publiek) in de smaak. Daarom is een bekroond spel, en vooral een meermalen bekroond spel, vaak een goede gok als je op zoek bent naar een nieuwe aanschaf.

Links

4 gedachten aan “Spellenprijzen”

 1. Ik heb wel eens verhalen gehoord dat er betaald wordt/moet worden om “genomineerd” te worden voor het speelgoed van het jaar. Als veelspelers hebben we dan meestal al geluk als er spellen worden genomineerd voor deze verkiezing.

  Persoonlijk vindt ik het nadeel van de Nederlandse spellenprijs dat er spellen genomineerd worden die (volgens mij) in Nederland uitegegeven moeten zijn. Dit kan betekeken dat Spellen die allanger op de martkt zijn bv ALEA spellen een nominatie krijgen terwijl het spel al 5 jaar te verkrijgen is.

  Raadseltje: welk spel heeft veel prijzen gewonnen maar niet de Deutscher Spiele Preis en legde het af tegen Villa Palletti ?

 2. Als je een raadseltje opgeeft moet je het natuurlijk wel goed doen: Villa Paletti haalde de prijs “Spiel des Jahres” binnen, niet de “Deutscher Spiele Preis” (die werd juist gewonnen door het spel wat Remco bedoelt!)…

 3. Ik heb ook zo mijn bedenkingen bij al die spellenprijzen. Met name bij die prijzen waar het publiek mag stemmen. Hoe kun je tot een afgewogen oordeel komen als je niet alle spelen eens gespeeld hebt!? Het is dan ook geen wonder dat het spel met de sterkte markpositie – dus niet het beste spel – zal winnen.

  De statistiek dat als je al gauw zo’n 5.000 spellen meer verkoopt met een extra stikker op de doos, zegt al genoeg over de werkelijke waarde van een dergelijk instituut.

  Het zou mooi zijn als de heren van de Keuringsdienst van Waarde de spellenwereld eens zouden doorlichten. Wat zij allemaal boven tafel zouden kunnen halen, zal ons wel eens minder vrolijk kunnen stemmen.

 4. Over het al dan niet kunnen geven van een gefundeerd oordeel betreffende de genomineerde spellen: Ik heb een aantal jaren geleden afgezien van stemmen bij de Nederlandse Spellenprijs omdat ik vond dat ik van de genomineerde spellen er te weinig kende. Maar ik neem direct aan dat iets dergelijks de meeste mensen er niet van zou weerhouden om toch te stemmen…

Reacties zijn gesloten.